Veelgestelde vragen - toevoeging

Een familierechtmediator hoeft niet per se ook een advocaat te zijn. Alle advocaten die bij ons netwerk zijn aangesloten, zijn zowel mediator als advocaat. Een voordeel hiervan is dat de advocaat-mediator jullie niet alleen kan helpen bij het bemiddelen, maar ook met het juridische gedeelte van de echtscheiding, zoals de scheidingsprocedure bij de rechtbank, waardoor alles in een keer geregeld kan worden.

 

Alle advocaat-mediators binnen ons netwerk vind je op deze pagina.

Het kan voorkomen dat je ex-partner mediation weigert. Het is verstandig hier goed met elkaar over te praten. Alleen wanneer beide partners openstaan voor een mediator, heeft dit traject kans van slagen. Kies daarom gezamenlijk een mediator die bij jullie beiden aansluit.

 

Neem hiervoor gerust contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen jullie graag bij het vinden van een geschikte mediator.

 

Mochten jij en je ex-partner er niet uitkomen dan is het verstandig om beiden een eigen advocaat in te schakelen. Wellicht kunnen jullie in een zogeheten viergesprek tot duidelijke afspraken omtrent de hoogte van de alimentatie komen. Bij een dergelijk gesprek komen ex-partners en hun advocaten bijeen om tot afspraken te komen. Beide advocaten kijken hierbij naar het belang van hun eigen cliënt. Jouw eigen advocaat zal daarbij proberen zoveel mogelijke financieel voordeel voor jou te behalen. Mocht ook dit niet lukken dan zal het uiteindelijk de rechter zijn die beslist.

Wanneer jij een advocaat inschakelt, zijn hier kosten aan verbonden. Waar deze kosten op uit komen hangt af van de specifieke zaak en jouw persoonlijke financiële situatie.

 

Toevoeging
Wanneer je een laag inkomen hebt kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit wordt ook wel pro-deo hulp genoemd. Wanneer je in aanmerking komt voor een toevoeging ontvang je een subsidie vanuit de overheid voor de advocaatkosten. Je betaalt dan enkel een eigen bijdrage in plaats van het normale uurtarief dat een advocaat rekent.

 

Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte pro-deo advocaat binnen ons netwerk.

 

Uurtarief
Wanneer je inkomen te hoog is voor een toevoeging betaal je een uurtarief aan je advocaat. Dit tarief verschilt per advocaat maar ligt binnen ons netwerk veelal tussen de 180 - 200 euro. Daarnaast kan je in sommige gevallen vooraf een totaalbedrag afspreken met de advocaat. De advocaat zal dit bedrag vaststellen aan de hand van hoeveel tijd hij/zij denkt te zullen besteden aan jouw zaak.

 

Ben je op zoek naar een goede familierechtadvocaat? Neem dan contact met ons op.

Het hebben van een goede alimentatie advocaat is van groot belang. Deze advocaat zal namelijk opkomen voor jouw belang en zal zorgen voor een zo goed mogelijke financiële regeling.

 

Binnen ons netwerk zijn meerdere advocaten aangesloten. Wij werken landelijk, wat inhoudt dat we altijd een geschikte advocaat bij jou in de regio hebben. De advocaten binnen ons netwerk hebben vele jaren ervaring en zijn dus zeer geschikt om je te kunnen helpen bij jouw specifieke zaak. Neem contact op met een van onze medewerkers om te kijken welke advocaat bij jouw eisen aansluit. Wanneer we weten wat jouw specifieke zaak inhoudt, helpen we je graag met het vinden van de juiste advocaat die hierop aansluit.

Wanneer jij en je partner gaan scheiden, zal één van beiden alimentatie moeten gaan betalen aan de ander. Een familierechtadvocaat kan jou helpen bij het maken van een exacte alimentatieberekening. Om deze berekening te kunnen maken zal de advocaat, naast jouw financiële gegevens, ook de financiële informatie van je ex-partner opvragen. Wanneer de gegevens bekend zijn, kan een berekening gemaakt worden.

 

Wanneer je een eigen advocaat inschakelt, zal deze advocaat de berekening zoveel mogelijk in jouw belang maken. Dit houdt in dat de uitkomst van de berekening jou een zo groot mogelijk financieel voordeel kan opleveren. Na het maken van de berekening dient jouw advocaat een alimentatieverzoek in bij de rechtbank. Hierbij levert hij alle nodige stukken in met een duidelijke uitleg. Bij een alimentatieprocedure is een advocaat verplicht.

 

Jouw ex-partner zal hoogstwaarschijnlijk ook een advocaat inschakelen wanneer hij of zij het niet eens is met de hoogte van de alimentatie. Deze advocaat zal een tegenberekening maken als reactie op de berekening van jouw advocaat. Beide advocaten zullen met elkaar overleggen om een compromis te sluiten. Lukt het hen niet om tot een overeenstemming te komen, dan zal de rechtbank de uiteindelijke beslissing nemen.

 

Indien je ex-partner een alimentatieverzoek indient waar jij het niet mee eens bent, dan kan je verweer aanvoeren. Ook hiervoor heb je een advocaat nodig. Alleen een advocaat kan namelijk een verweerschrift indienen bij de rechtbank. Voor het indienen van dit verweerschrift heb je 4 weken de tijd nadat je het verzoekschrift van de wederpartij hebt ontvangen.

 

Wanneer je gaat scheiden is het mogelijk dat je recht hebt op partneralimentatie en/of kinderalimentatie.

 

Om alimentatie aan te kunnen vragen heb je een advocaat nodig. De advocaat maakt eerst een berekening op basis van jouw financiële gegevens. Daarnaast heeft de advocaat ook de financiële gegevens nodig van je ex-partner.

 

Vervolgens dient de advocaat een verzoekschrift in bij de rechtbank. Alleen een advocaat kan een dergelijk verzoekschrift indienen. Bij een alimentatieprocedure is het inschakelen van een advocaat dan ook verplicht.

 

Nadat het verzoekschrift is ingediend zal je ex-partner, wanneer deze het niet eens is met de hoogte van de alimentatie, een verweerschrift indienen. Jouw advocaat en de advocaat van je ex-partner gaan in overleg en proberen zo tot een overeenstemming te komen. Hierbij kijkt je advocaat naar jouw belang. Komen de advocaten er niet gezamenlijk uit? Dan is het de rechtbank die beslist.

 

Voor het aanvragen van alimentatie is dus de eerste stap een advocaat inschakelen. Kijkend naar het grote financiële belang, is het belangrijk dat dit een goede advocaat is. Wij helpen je graag met het vinden van een advocaat die geschikt is voor jouw alimentatieverzoek.

Bij een alimentatieprocedure is een advocaat verplicht. Dit komt doordat alleen een advocaat een alimentatieverzoek in kan dienen bij de rechtbank. Het is mogelijk om tussen jou en je ex-partner mondelinge afspraken te maken over de alimentatie, dit is echter niet aan te raden. Wanneer je de hoogte van de alimentatie namelijk vast laat leggen bij de rechtbank, is de alimentatieafspraak direct afdwingbaar via LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). 

 

Het laten vastleggen van de hoogte van de alimentatie is van belang voor duidelijkheid na de echtscheiding. Wanneer het aanvragen van alimentatie deel is van de echtscheiding, dan staat het alimentatieverzoek in het echtscheidingsverzoek. Wil je de alimentatie later wijzigen? Ook voor een wijziging van alimentatie is een advocaat verplicht.

In tegenstelling tot een eigen advocaat, worden bij mediation de kosten verdeeld over beide partijen. Hierbij wordt vaak afgesproken dat zowel jij als je ex-partner de helft betaald. Er kan onderling een andere verdeling van de kosten worden afgesproken. Zo kunnen de kosten bijvoorbeeld ook naar draagkracht verdeeld kunnen worden.
Naast dat de kosten verdeeld worden, verloopt een mediation traject meestal sneller dan het traject waarbij beide partijen een eigen advocaat inschakelen. Door een sneller verloop van de alimentatieprocedure kan ook geld worden bespaard.

 

De kosten voor een mediator liggen vaak rond de 180 - 200 euro per uur. Echter, wanneer één van beiden een laag inkomen heeft, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Bij een toevoeging subsidieert de overheid een deel van de advocaatkosten waardoor je alleen nog een eigen bijdrage hoeft te betalen. Hiervoor is niet vereist dat beide partijen een laag inkomen hebben. Bij mediation worden de inkomens namelijk apart beoordeeld. Wanneer één van jullie beiden in aanmerking komt voor een toevoeging, kan het dus zijn dat de kosten voor het berekenen van de alimentatie flink dalen.

 

Ben je op zoek naar een goede advocaat-mediator? Neem dan contact met ons op.

Het kan voorkomen dat je ex-partner mediation weigert. Het is verstandig hier goed met elkaar over te praten. Alleen wanneer beide partners openstaan voor een mediator, heeft dit traject kans van slagen. Ga daarom alleen samen naar een mediator als jullie daar allebei een goed gevoel bij hebben.

 

Mochten jij en je ex-partner er niet samen (willen) uitkomen dan is het verstandig om beiden een eigen advocaat in te schakelen. Wellicht kunnen jullie samen met de advocaten in een viergesprek alsnog tot afspraken komen.  Mocht dit niet lukken dan zal het uiteindelijk de rechter zijn die beslist.

Wanneer jij een advocaat inschakelt, zijn hier kosten aan verbonden. Waar deze kosten op uit komen hangt af van de complexiteit van de zaak en jouw persoonlijke financiële situatie.

 

Toevoeging
Wanneer je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit wordt ook wel pro-deo hulp genoemd. Wanneer je in aanmerking komt voor een toevoeging ontvang je een subsidie vanuit de overheid voor de advocaatkosten. Je betaalt dan enkel een eigen bijdrage in plaats van het normale uurtarief dat een advocaat rekent.
Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte pro-deo advocaat binnen ons netwerk.

 

Uurtarief
Wanneer je inkomen te hoog is voor een toevoeging betaal je een uurtarief aan je advocaat. Dit tarief verschilt per advocaat maar ligt binnen ons netwerk veelal tussen de 180 - 200 euro. Daarnaast kan je in sommige gevallen vooraf een totaalbedrag afspreken met de advocaat. De advocaat zal dit bedrag vaststellen aan de hand van hoeveel tijd hij denkt te zullen besteden aan jouw zaak.

 

Bij een echtscheiding zullen afspraken gemaakt moeten worden over verschillende zaken. Deze afspraken kunnen gaan over alimentatie, de kinderen of een koopwoning die verdeeld moet worden. In Nederland is het verplicht een advocaat in te schakelen wanneer je wil gaan scheiden. Alleen een advocaat kan namelijk het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. 

 

Het is belangrijk dat je tijdens de echtscheidingsprocedure een geschikte advocaat aan je zijde hebt. Deze advocaat zal namelijk kijken naar jouw belangen bij het maken van afspraken. Je ex-partner zal waarschijnlijk ook een advocaat inschakelen. Beide advocaten zullen in onderling overleg de beste afspraken proberen te maken, kijkend naar het belang van hun eigen cliënt. Kom je er niet uit? Dan beslist de rechter over de zaken die jullie verdeeld houden.

 

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste advocaat. Binnen ons netwerk zijn meerdere advocaten aangesloten. Wij werken landelijk wat betekent dat we altijd een geschikte advocaat bij jou in de regio hebben. De advocaten binnen ons netwerk hebben vele jaren ervaring en zijn dus zeer geschikt om je te kunnen helpen bij jouw specifieke echtscheidingszaak. Neem contact op met een van onze medewerkers om te kijken welke advocaat je verder kan helpen.

Wanneer jij en je ex-partner ervoor kiezen om de scheidingsprocedure via mediation te doorlopen, kunnen jullie samen scheiden met één advocaat.

 

Het is bij mediation van belang dat jij en je ex-partner in goed overleg afspraken over de scheiding kunnen vastleggen. Deze afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en - als er minderjarige kinderen zijn - een ouderschapsplan. Als jullie het eens zijn geworden over de gemaakte afspraken dient de advocaat-mediator het echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. De rechter bekrachtigt de gemaakte afspraken.

 

Binnen ons netwerk zijn meerdere advocaat mediators aangesloten. Wij werken landelijk wat inhoudt dat we altijd een geschikte mediator bij jou in de buurt hebben. De mediators binnen ons netwerk hebben vele jaren ervaring en zijn dus zeer geschikt om je te kunnen helpen bij jouw specifieke zaak. Neem contact op met een van onze medewerkers om te kijken welke advocaat-mediator bij jullie past.

Bij een scheiding komen verschillende kosten kijken. Denk bijvoorbeeld aan de advocaat- of mediatorkosten en de kosten voor griffierechten die je aan de rechtbank moet betalen.

 

Als je niet genoeg geld hebt voor de echtscheidingsprocedure, kan je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, een toevoeging. Je ontvangt dan een subsidie voor de advocaatkosten vanuit de overheid. Je moet nog wel zelf een eigen bijdrage betalen. Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte pro-deo advocaat binnen ons netwerk.

 

De gemiddelde echtscheiding duurt zo'n drie tot vier maanden. Echter, het hangt van je persoonlijke situatie af hoe lang jouw scheiding zal duren. Een scheidingsproces met behulp van een mediator duurt meestal aanzienlijk korter dan een scheiding met behulp van een eigen advocaat.

 

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij je samen met je ex-partner tot een oplossing komt. Bij goed contact tussen jullie wordt dit dan ook aangeraden. Mediation is minder ingrijpend dan de stap naar een eigen advocaat. Daarnaast bespaart het jullie tijd en geld. Een gemiddeld mediation traject duurt één tot drie maanden.

 

Een scheidingstraject waarin jij en je ex-partner beiden een eigen advocaat inschakelen kan langer duren dan een mediation traject. Als er veel zaken zijn waar jullie het niet met elkaar eens zijn, kan het scheidingstraject zelfs meerdere jaren duren.

 

Ben je nog op zoek naar een goede advocaat of advocaat-mediator? Neem dan contact met ons op.

Wanneer jullie besluiten om een mediator in te schakelen bij een echtscheidingsprocedure, zijn hier kosten aan verbonden. In tegenstelling tot een eigen advocaat, worden bij mediation de kosten verdeeld over beide partijen. Hierbij wordt vaak afgesproken dat zowel jij als je ex-partner de helft betaald.
Naast dat jullie de kosten delen verloopt een mediation traject meestal sneller dan het traject waarbij beide partijen een eigen echtscheidingsadvocaat inschakelen. Door een sneller verloop van de echtscheidingsprocedure wordt dan geld bespaard.

 

De kosten voor een mediator liggen vaak rond de 180 - 200 euro per uur. Wanneer één van beide partners echter een laag inkomen heeft, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Bij een toevoeging subsidieert de overheid een deel van de advocaatkosten waardoor je alleen nog een eigen bijdrage moet betalen. Hiervoor hoeven niet beide partijen een laag inkomen te hebben. Bij mediation worden de inkomens namelijk apart beoordeeld. Dus wanneer één van jullie beiden in aanmerking komt voor een toevoeging, kan het zijn dat de kosten voor de echtscheidingsprocedure flink dalen. Wil je weten of je in aanmerking kunt komen voor een toevoeging? Neem dan contact met ons op.

In een echtscheidingsprocedure kunnen jullie ervoor kiezen om te scheiden met behulp van een mediator of ieder een eigen advocaat. Een mediator is doorgaans goedkoper dan een eigen advocaat.

 

De uurtarieven van een advocaat en een mediator zijn vergelijkbaar, rond de 180 - 200 euro per uur. Mediation is vaak goedkoper, omdat je samen de mediator betaalt. Je deelt dus de rekening van de mediator. Wanneer jullie allebei een eigen advocaat inschakelen, betalen jullie ook allebei zelf de kosten hiervoor. 

 

De daadwerkelijke kosten hangen af van jouw persoonlijke situatie. Bij een eerste gesprek wordt door de advocaat of mediator een inschatting gemaakt van de totale kosten van de zaak. Dit bedrag wordt vastgesteld aan de hand van hoeveel tijd hij/zij denkt te zullen moeten besteden aan jouw/jullie zaak.

 

Toevoeging
Wanneer je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit wordt ook wel pro-deo hulp genoemd. Wanneer je in aanmerking komt voor een toevoeging ontvang je een subsidie vanuit de overheid voor de advocaatkosten. Je betaalt dan enkel een eigen bijdrage in plaats van het normale uurtarief dat een advocaat rekent.
Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte pro-deo advocaat binnen ons netwerk.

Als jij wilt scheiden, maar je partner niet, dan is het in Nederland toch mogelijk om te scheiden via de rechtbank. Als onderlinge gesprekken niet werken en jullie vastlopen in het echtscheidingsproces, kan je een advocaat in de arm nemen om een eenhoofdig verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Je partner kan tegen jouw verzoek verweer indienen, maar dat hoeft niet. De rechter bekrachtigt het eenhoofdige verzoek als het huwelijk 'duurzaam is ontwricht'. Dit houdt in dat er omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat het huwelijk niet meer levensvatbaar is.

 

Voor een eenhoofdig verzoek heb je altijd een advocaat nodig. Bij ons netwerk zijn veel advocaten aangesloten. Wij werken landelijk wat inhoudt dat we altijd een geschikte advocaat bij jou in de regio hebben. De advocaten binnen ons netwerk hebben vele jaren ervaring en zijn dus zeer geschikt om je te kunnen helpen bij jouw specifieke zaak. Neem contact op met een van onze medewerkers om te kijken welke advocaat bij jou past.

Wanneer je gaat scheiden, wil je de juiste mediator vinden. Het is fijn om een mediator te vinden die bij jou en je ex-partner past. Mediation is een proces waarbij je met elkaar in gesprek gaat, een goede begeleider is hierbij van belang. Gesprekken bij de mediator zijn vertrouwelijk. De mediator blijft ook ten alle tijden onpartijdig. Dit betekent dat jullie gezamenlijk tot een oplossing komen.

 

Binnen ons netwerk zijn meerdere advocaat-mediators aangesloten. Wij werken landelijk wat inhoudt dat we altijd een geschikte mediator bij jou in de regio hebben. De mediators binnen ons netwerk hebben vele jaren ervaring en zijn dus zeer geschikt om je te kunnen helpen bij jouw specifieke zaak. Bovendien zijn alle aan ons netwerk verbonden mediators advocaat, zodat je zeker weet dat alles juridisch goed geregeld wordt. Neem contact op met een van onze medewerkers om te kijken welke mediator jullie kan helpen.

Bij veel familierechtelijke zaken heb je een familierecht advocaat nodig. Wanneer je een advocaat inschakelt, zijn hier kosten aan verbonden. Waar deze kosten op uit komen hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie.

 

Toevoeging
Wanneer je een laag inkomen hebt kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit wordt ook wel pro-deo hulp genoemd. Wanneer je in aanmerking komt voor een toevoeging ontvang je een subsidie vanuit de overheid voor de advocaatkosten. Je betaalt dan enkel een eigen bijdrage in plaats van het normale uurtarief dat een advocaat rekent.
Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte pro-deo advocaat binnen ons netwerk.

 

Uurtarief
Wanneer je inkomen te hoog is voor een toevoeging betaal je een uurtarief aan je advocaat. Dit tarief verschilt per advocaat maar ligt binnen ons netwerk veelal tussen de 150 - 200 euro per uur. Daarnaast kan je in sommige gevallen vooraf een totaalbedrag afspreken met de advocaat. De advocaat zal dit bedrag vaststellen aan de hand van hoeveel tijd hij denkt te zullen besteden aan jouw zaak.

Een familierechtadvocaat houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met de familiebetrekkingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan echtscheidingen, ouderlijk gezag en omgang en partner- en kinderalimentatie. Binnen ons netwerk zijn verschillende familierechtadvocaten aangesloten. Neem contact op met een van onze medewerkers om te kijken welke familierecht advocaat jou kan helpen. 

Het hebben van een goede familierechtadvocaat is van groot belang. Deze advocaat zal namelijk opkomen voor jouw belang bij het maken van afspraken omtrent de kinderen, de woning en alimentatie.

 

Bij ons netwerk zijn meerdere advocaten aangesloten. Wij werken landelijk wat inhoudt dat we altijd een geschikte advocaat bij jou in de regio hebben. De advocaten binnen ons netwerk hebben veel ervaring en zijn dus zeer geschikt om je te kunnen helpen bij jouw familierecht zaak. Neem contact op met een van onze medewerkers om te kijken welke advocaat bij jouw eisen aansluit. Wanneer we weten waar jij juridische hulp bij nodig hebt, kunnen we je direct matchen met de juiste familierecht advocaat.

De advocaatkosten komen voor eigen rekening. Als je hier niet genoeg geld voor hebt, kan je een subsidie krijgen vanuit de overheid. Je hoeft dan niet zelf het gehele uurtarief van de advocaat te betalen, maar slechts een vaste eigen bijdrage. Deze subsidie wordt een toevoeging genoemd.

 

Scheiden door middel van mediation is goedkoper dan scheiden op tegenspraak. Bij mediation ga je samen met je partner naar een advocaat-mediator, waardoor jullie ook de kosten delen. Ook bij scheiden door middel van mediation kan je een toevoeging krijgen. Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Nee. Bij de echtscheidingsprocedure geldt de verplichte procesvertegenwoordiging. Dit betekent dat je een familierechtadvocaat moet inschakelen om een verzoekschrift voor een echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. 

In tegenstelling tot een eigen advocaat, worden bij mediation de kosten verdeeld over beide partijen. Hierbij wordt veelal afgesproken dat zowel jij als je ex-partner de helft betaald. Wel kan onderling afgesproken worden dat er een andere verdeling van de kosten volgt. Zo zouden de kosten bijvoorbeeld ook naar draagkracht verdeeld kunnen worden.
Naast dat jullie de kosten delen verloopt een mediation-traject meestal sneller dan het traject waarbij beide partijen een eigen familierecht advocaat inschakelen. Door een sneller verloop van de procedure wordt geld bespaard.

 

De kosten voor een advocaat-mediator liggen vaak rond de 150 - 200 euro per uur. Wanneer één van beiden echter een laag inkomen heeft, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Bij een toevoeging subsidieert de overheid een deel van de advocaatkosten waardoor je alleen nog een eigen bijdrage moet betalen. Bij mediation worden de inkomens apart beoordeeld. het kan dus voorkomen dat één van jullie beiden in aanmerking komt voor een toevoeging en de ander niet. De mediator verdeeld dan de uren over beide partners.

 

Ben je op zoek naar een goede advocaat-mediator? Neem dan contact met ons op.

 

Wanneer je gaat scheiden wil je natuurlijk dat alles zo goed en snel mogelijk geregeld wordt. Een goede familierechtmediator is dan belangrijk. Alle familierechtmediators binnen ons netwerk zijn naast mediator ook advocaat. Dit is handig omdat ze jullie daardoor kunnen helpen bij zowel het juridische gedeelte van de scheiding, als bij het bemiddelen. Zoek jij een goede advocaat-mediator? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Als jullie samen een koopwoning hebben, moet deze verdeeld worden bij de echtscheiding. Voor de hypotheek geldt hetzelfde. Als de woning en hypotheek op allebei jullie naam staat, zijn er een aantal mogelijkheden:

1) Jullie verkopen de woning. In dat geval verkopen jullie de woning en kiezen jullie ervoor om de hypotheek af te lossen. Als er sprake is van een overwaarde na verkoop en aflossing, verdelen jullie deze met elkaar.
2) Eén partner blijft in de woning wonen en koopt de ander uit. De partner die in de woning blijft wonen, neemt de hypotheek op zich. Die partner moet dan wel financieel in staat zijn om dit te doen.

Wij hebben een volledige informatiepagina over het uit elkaar gaan met een koopwoning. Die kan je hier lezen.

 

Een echtscheiding is het officieel beëindigen van een huwelijk. Jullie scheiden jullie wegen van elkaar. Een echtscheiding werkt bijna precies hetzelfde als bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap.

Het is mogelijk om alleen een echtscheiding aan te vragen met je eigen advocaat. Je kan het ook samen met je partner doen: dat is mediation. Het echtscheidingsverzoek moet in ieder geval worden ingediend bij de rechtbank. De rechter kijkt dan of jullie alles goed geregeld hebben. Als jullie er samen niet uitkomen, beslist de rechtbank. Omdat het naar de rechtbank moet, ben je verplicht om bij een echtscheiding een advocaat in te schakelen. Het is ook mogelijk om samen een advocaat-mediator in te schakelen.

Bij een echtscheiding moet veel geregeld worden. Er moet een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Hierin staan afspraken over het uit elkaar gaan: hoe de woning wordt verdeeld, hoe jullie bezittingen worden verdeeld, afspraken rondom de partneralimentatie, enzovoort. Als jullie samen kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Hierin staan onder andere afspraken over de omgangsregeling en de kinderalimentatie.

Het is bij een echtscheiding noodzakelijk om een advocaat in te schakelen. Alleen een advocaat kan het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter. Een advocaat kan jullie verder ook helpen en begeleiden in het echtscheidingsproces. Zo weten jullie zeker dat alles goed geregeld is.

Wij hebben een volledige pagina die gaat over alle stappen van een echtscheiding. Die pagina kan je hier bekijken.

 

Je hebt recht op een pro deo advocaat als je in aanmerking komt voor een toevoeging. Een toevoeging is een soort subsidie voor de advocaatkosten. Je inkomen en vermogen moeten dan onder een bepaalde grens liggen. Als je in aanmerking komt voor de toevoeging, betaal je alleen nog eenmalig een eigen bijdrage aan de advocaat. Dat staat los van de kosten die je betaalt aan de rechtbank.

Wat die inkomensgrenzen zijn, is te vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Er wordt gekeken naar het inkomen en het vermogen uit 2020. Ben je sinds 2020 minder gaan verdienen? Dan kan je om peiljaarverlegging vragen. Dan wordt er naar je huidige financiële situatie gekeken.

In ons netwerk werken wij ook samen met advocaten die werken op toevoegbasis. Wij kunnen je telefonisch in contact brengen met een advocaat die ook werkt met toevoegingen.

Een voorlopige voorziening wordt aangevraagd als tussenoplossing totdat de rechter tot zijn eindoordeel is gekomen. De voorlopige voorziening is dus geldig totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in de bodemprocedure.

In het geval van de echtscheiding betekent dat, dat de voorlopige voorziening geldig is totdat de echtscheiding is afgerond.

Een echtscheiding is een emotioneel zware periode in iemands leven. Ineens staat je hele leven op z'n kop en voelt het alsof je alle vastigheid bent verloren. Een echtscheiding kan dan ook heel zwaar zijn. Het is belangrijk om dit verdriet uiteindelijk een plekje te kunnen geven. Manieren om dat te doen zijn om te praten met een therapeut of in een praatgroep. Zoek vooral mensen op om het ermee over te hebben. Met name praten met mensen die het zelf hebben meegemaakt, zal helpen.

Daarnaast is het ook belangrijk om tijdens je echtscheiding goede afspraken te maken. Als jij en je partner goede afspraken hebben gemaakt, is de kans groter dat deze afspraken voor lange tijd houdbaar blijven. Op die manier kan je de scheiding makkelijker een plekje geven en achter je laten. Het is mogelijk om dit soort afspraken alleen te maken met je eigen advocaat, of samen met je partner in mediation. Hiervoor heb je een advocaat of een advocaat-mediator nodig.

Je bent geen fiscaal partner meer als het scheidingsverzoek is ingediend en als je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat.

Als jij en je partner samen op goede voet zijn, kunnen jullie kiezen voor mediation. In mediation proberen jullie er samen uit te komen en afspraken te maken over de echtscheiding. Een (advocaat-)mediator begeleidt de gesprekken tussen jou en je partner. De mediator neemt een bemiddelende rol in en is een neutrale tussenpartij. Op deze manier gaat de echtscheiding vaak harmonieus. De afspraken worden sneller gemaakt en houden langer stand.

Een advocaat-mediator is iemand die naast mediator, ook advocaat is. Omdat een echtscheiding ook veel juridische aspecten heeft, is het verstandig om een advocaat-mediator in te schakelen. Die kan zich opstellen als mediator, maar kan ook je juridische vragen beantwoorden. Op deze manier weet je zeker dat jullie het goed regelen. Aan het einde van de rit moet het echtscheidingsverzoek ook worden ingediend bij de rechtbank. Alleen een advocaat kan dat doen. Het is dus makkelijker om één persoon in te schakelen voor je scheiding (advocaat-mediator) dan twee verschillende personen (een mediator én een advocaat).

 

Mediation kent meerdere voordelen. Als mediation in jullie geval mogelijk is, wordt dan ook vaak de voorkeur gegeven aan mediation. Hieronder zetten we even kort de drie grote voordelen van mediation op een rijtje:

1) Jij en je partner komen sneller tot een oplossing. Als jij en je partner samen afspraken maken, ben je hier sneller mee klaar dan als je dit alleen doet. Als je het namelijk alleen doet, stel je met je eigen advocaat afspraken op. Die dien je in bij de rechtbank. Daarna is het afwachten totdat je partner met zijn/haar/hun advocaat hierop heeft gereageerd. Als je partner het er niet mee eens is, moet je weer opnieuw beginnen.
2) Jij en je partner hebben meer controle over de afspraken die worden gemaakt. Als jij en je partner er samen niet uitkomen, zoals bij het eerste punt is genoemd, beslist de rechter. Dan heb je het daar simpelweg mee te doen. Als jij en je partner samen afspraken kunnen maken, hebben jullie hier meer invloed op.
3) Mediation is goedkoper dan alleen scheiden. Er is één advocaat-mediator die jullie helpt. De kosten van de advocaat en de rechtbank delen jullie met elkaar.

 

 

 

Mediation is de manier van scheiden die in veel gevallen voorkeur heeft. Het heeft de voorkeur als jij en je partner met elkaar op goede voet zijn. Jullie kunnen goed met elkaar in gesprek en zijn in staat om met elkaar afspraken te maken. Als dat lukt, is mediation een goede optie voor je echtscheiding. Het zorgt ervoor dat de echtscheiding sneller en efficiënter verloopt. Ook zullen de afspraken toekomstbestendiger zijn.

Zeker in een echtscheiding waar kinderen bij betrokken zijn, is het wenselijk om ook in goed contact te kunnen blijven na de echtscheiding. Als jullie de echtscheiding harmonieus via mediation hebben afgerond, is de kans dat dit lukt groter.

 

Het doel van mediation is om uiteindelijk afspraken op papier te zetten. Zodra deze afspraken op papier staan en ondertekend zijn, zijn ze bindend. Op dat moment is de mediation dus bindend. Er is verder ook geen einddatum tot wanneer deze afspraken bindend of geldig zijn.

Het is wel altijd mogelijk om deze afspraken weer te wijzigen als dat nodig is. Dat kan in overleg met je partner. Het is verstandig om de gewijzigde afspraken dan opnieuw op papier te zetten. Het is ook verstandig om dit te doen met een advocaat-mediator. De advocaat-mediator kan voor jullie controleren of jullie afspraken juridisch in orde zijn.

Hoe lang een scheiding van tafel en bed duurt, hangt af van hoe goed jij en je partner in staat zijn afspraken met elkaar te maken. Dat is hetzelfde als bij een gewone echtscheidingsprocedure. Gemiddeld duurt een scheiding van tafel en bed 3-4 maanden.

Voor een groot deel hangt de duur van je scheiding van tafel en bed dus af van jou en je partner. Maar, na het indienen van het verzoek bij de rechtbank, hebben jullie het natuurlijk te doen met hoe snel de rechtbank het scheidingsverzoek kan behandelen. Hoe lang dat duurt, hangt af van de rechtbank waar je je scheidingsverzoek indient. Gemiddeld duurt zoiets 4-6 weken. Bij een gewone echtscheidingsprocedure moet je daarna nog wachten totdat de echtscheiding is ingeschreven bij je gemeente. Bij een scheiding van tafel en bed hoeft dit niet, omdat je het dan niet bij de gemeente laat inschrijven.

Verder werkt een scheiding van tafel en bed eigenlijk precies hetzelfde als een gewone echtscheidingsprocedure. Het is belangrijk en noodzakelijk om hier een echtscheidingsadvocaat voor in te schakelen. Deze kan je helpen met het maken van heldere, juridisch kloppende afspraken.

 

 

Er is geen eenduidige oplossing voor een vechtscheiding. Wij raden aan om te proberen respectvol met elkaar te blijven communiceren, opensaat voor elkaars wensen en om op uzelf te reflecteren. Binnen de rechtspraak zijn ook een aantal mogelijke oplossingen voorgesteld. Hierbij kunt u denken aan o.a. een regierechter die letterlijk actief de regie over de echtscheiding voert of een uniform hulpaanbod.

Zodra jij en je partner jullie echtscheidingsconvenant hebben ondertekend, is het convenant geldig. Hier zit geen einddatum aan. Na ondertekening is het convenant dus altijd geldig. Dat komt niet te vervallen.

Het is natuurlijk wel mogelijk om het echtscheidingsconvenant te wijzigen. Dat is soms wenselijk als jullie situaties zijn veranderd. Bijvoorbeeld als de één meer of minder geld is gaan verdienen en dat invloed heeft op de partneralimentatie. Of als er iets veranderd is rondom de kinderen en er opnieuw naar het ouderschapsplan moet worden gekeken.

Wil je een wijziging aanbrengen in het echtscheidingsconvenant? Het is verstandig om dit te doen met behulp van een familierecht advocaat. Een advocaat kan je adviseren en helpen met het wijzigen van het convenant. Als je ex-partner het hier niet mee eens is, kan je advocaat het verzoek tot wijziging indienen bij de rechtbank.

In een echtscheidingsconvenant staan alle afspraken die te maken hebben met de echtscheiding. Hierbij kan worden gedacht aan afspraken over alimentatie, over de kinderen en over de woning.

Als er kinderen betrokken zijn bij jullie scheiding, moeten jullie een ouderschapsplan opstellen. In dit ouderschapsplan staan afspraken rondom de kinderen. Jullie spreken met elkaar af hoe jullie de opvoedings- en zorgtaken zullen verdelen. Denk hierbij aan de omgangsregeling. Ook spreken jullie met elkaar af bij wie van de ouders het kind het hoofdverblijfplaats heeft. Daarnaast maken jullie afspraken over de kinderalimentatie.

Wij hebben een volledige informatiepagina over echtscheidingen met kinderen. Die kan je hier lezen.

Als u het er niet over eens wordt wie er tijdens de echtscheiding in de huurwoning mag verblijven kunt u de rechter verzoeken hierover te beslissen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. De advocaat dient een verzoek in bij de rechtbank. De rechter zal kijken naar de belangen van de partijen en aan de hand daarvan de woning toewijzen aan één van de partners of geen van beide partners. Zijn er kinderen in het spel? Dan zal de rechter eerder de huurwoning aan de ouder die met de kinderen verblijft toekennen. Nadat de rechter een beslissing heeft genomen dient de verhuurder van de veranderingen op de hoogte te worden gebracht.

Nee. Scheiden van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap stopt u via: een juridische procedure een overeenkomst tussen u en uw partner, waarin u het partnerschap ontbindt. Dit kan alleen als u geen kinderen heeft en als u het beiden met de overeenkomst eens bent. U stelt de overeenkomst op bij een notaris of een advocaat.

Als u een echtscheiding aanvraagt kunt u met de volgende zaken te maken krijgen: Advocaat- of mediationkosten Advieskosten (denk hierbij bijvoorbeeld aan een advies van een financieel adviseur) Griffierechten (dit zijn de kosten die u voor de rechtbank betaald) Kosten voor het opvragen van uittreksels (denk hierbij aan uittreksels van de gemeente) Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Controleer dan de polis of een echtscheiding wordt gedekt, vaak is dit namelijk niet het geval.

Hoe lang een echtscheidingsprocedure precies duurt is lastig te zeggen, dit verschilt namelijk per geval. Kunnen jullie makkelijk afspraken maken? Dan zal het echtscheidingsproces binnen een paar maanden afgerond zijn. Houdt er wel rekening mee dat drukte bij de rechtbank ervoor kan zorgen dat het langer duurt. Worden jullie het niet eens over de verdeling en hebben jullie beiden een eigen advocaat? Dan zal de echtscheiding langer duren. dit kan in sommige gevallen zelfs jaren duren.

In Nederland kan een eenzijdig echtscheidingsverzoek altijd worden ingediend. Dit gebeurd door een advocaat te benaderen die de aanvraag bij de rechtbank indient. De andere partner kan dit niet tegenhouden. Via mediation kunnen jullie proberen de echtscheiding zo rustig soepel mogelijk te laten verlopen.

Als jouw kind 12 jaar of ouder is luistert de rechter naar de wensen van het kind. Het kind kan dan een uitnodiging ontvangen voor een gesprek met de rechter. Als uw kind niet naar de rechter wil mag hij of zij ook besluiten een brief te schrijven. Op deze manier wordt het kind in gelegenheid gebracht zijn wensen kenbaar te maken. De uiteindelijke beslissing wordt echter door de ouders gezamenlijk gedaan of door de rechter.

Ja, dit is mogelijk. Een procedure bij een scheiding van tafel en bed is dezelfde procedure voor bij een echtscheiding. U blijft dan echter officieel nog wel getrouwd maar de gemeenschap van goederen stopt. Na de scheiding van tafel en bed hoeven jullie dus niet meer samen te wonen en zijn jullie financieel gescheiden.

Als jullie een koophuis hebben, dan zullen jullie samen moeten besluiten wat hiermee gaat gebeuren. Blijft één van jullie hier wonen of wordt de woning verkocht? Om te bekijken of één van jullie de hypotheek over kan nemen en de ander uit kan kopen, is het handig om een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker. Kunnen jullie allebei de hypotheek overnemen en willen jullie ook allebei in de woning blijven wonen, dan kunnen jullie met mediation proberen tot een oplossing te komen. Is dit niet mogelijk, dan is het verstandig om allebei een eigen advocaat in de arm te nemen, die de rechter kan overtuigen dat jij de woning toegewezen moet krijgen. Is het voor jullie allebei niet haalbaar om het huis op naam te krijgen, dan is de meest logische optie om de woning te verkopen. De winst of restschuld die overblijft moet dan 50/50 worden verdeeld. Moet de woning worden verkocht, maar wil jouw ex hier niet aan meewerken? Dan kan je de rechter vragen om vervangende toestemming om het huis te koop te zetten of een bod te accepteren.

Het bedrag wat jullie krijgen bij de verkoop van een koopwoning wat niet wordt gebruikt om de hypotheek op het huis af te lossen noemen we de overwaarde. Over deze overwaarde moeten jullie afspraken maken als jullie uit elkaar gaan. Woning overnemen Gaan jullie uit elkaar maar wilt u in de koopwoning blijven wonen? Dan moet u uw (ex-)partner uitkopen. Om te weten hoe groot de uitkoop som moet zijn kunnen jullie een taxatie laten uitvoeren. Door de resterende hypotheek van de waarde van de woning af te trekken weten jullie hoeveel de overwaarde zou zijn bij verkoop. De uitkoopsom is dan de helft van deze overwaarde. In het echtscheidingsconvenant kunnen jullie hier afwijkende afspraken van maken.

Als jullie beiden in de woning willen blijven dan zal de rechter een beslissing moeten maken wie er in de woning mag verblijven. De rechter zal dan onder andere meenemen in de belangenafweging: Of er kinderen in het spel zijn en bij wie deze kinderen het meeste verblijven. Of u voldoende inkomsten heeft om de huur te voldoen. Voor welke periode jullie samen hebben gewoond. Als er kinderen in het spel zijn zal de rechter eerder de woning toekennen aan de ouder waar de kinderen voornamelijk verblijven. Als de rechter een beslissing heeft genomen moet dit doorgeven worden aan de verhuurder.

De regels over de verdeling van het ouderdomspensioen zijn vaak veranderd. Gescheiden vóór 1981 Vóór 27 november 1981 waren er geen regels voor de verdeling van pensioen. Je hebt als ex-partner geen recht op het ouderdomspensioen. Gescheiden tussen 1981 en 1995 Ben je gescheiden tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995? Dan is het zogeheten Boon/Van Loon-arrest van toepassing. Dan heb je recht op een gedeelte van het pensioen van je ex-partner. Is tijdens de scheiding het pensioen niet verdeeld? Dan heb je mogelijk nog steeds recht op een deel van het pensioen van je ex-partner, of andersom. Vraag in dit geval hulp van een gespecialiseerde familierecht advocaat. Gescheiden na 1995 Ben je gescheiden na 1 mei 1995? Dan heb jij of je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie (periode van huwelijk of geregistreerd partnerschap) heeft opgebouwd. Dit noemen we ook wel ‘verevening’ en geldt alleen als er sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit geldt niet als jullie een andere verdeling hebben afgesproken tijdens de relatie.

De regels voor het verdelen van het pensioen gelden niet als je samenwoont zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je kan wel afspraken maken over de verdeling in een samenlevingscontract. Informeer bij je pensioenfonds of je het pensioen kunt verdelen. Vraag bij het pensioenfonds hoe je de afspraken moet doorgeven.

Als je het formulier binnen 2 jaar na echtscheiding opstuurt naar het pensioenfonds, dan betaalt dit fonds het pensioen aan je uit. Ben je te laat? Dan moet je het pensioen zelf aan elkaar uitbetalen. Start en einde Bouwde je ex-partner het pensioen op? Dan krijg je jouw deel vanaf het moment dat je ex-partner met pensioen gaat. Overlijdt je ex-partner? Dan stopt het ouderdomspensioen. Je hebt dan misschien recht op bijzonder nabestaandenpensioen. Heb je conversie afgesproken van het ouderdomspensioen? Dan is jouw deel omgezet in een eigen recht op pensioen. Het maakt dan niet meer uit wanneer je ex-partner met pensioen gaat. Het begint wanneer je zelf recht hebt op pensioen. Het pensioenfonds verdeelt het pensioen niet als je een klein pensioen hebt.

Bouwde je ex-partner het pensioen op? Dan heb je mogelijk recht op bijzonder nabestaandenpensioen als je ex-partner overlijdt. Krijgt je ex-partner een deel van jouw pensioen? Dan krijg je je volledige pensioen als je ex-partner eerder overlijdt. Let op! Heb je gekozen voor conversie van je pensioen? En overlijdt je ex-partner? Dan krijg je dat deel van je pensioen niet meer terug.

Ook als je niet bent getrouwd in gemeenschap van goederen, heb je als ex-partner meestal recht op bijzonder nabestaandenpensioen. Andere afspraken Wil je zelf andere afspraken maken? Dan regel je dit in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant. In een echtscheidingsconvenant staan afspraken over de scheiding. Het is belangrijk dat je het duidelijk laat opschrijven als je allebei geen bijzonder nabestaandenpensioen wilt. Als je niets regelt, geldt de wet. Daarin staat dat ex-partners recht hebben op nabestaandenpensioen.

Het voordeel van scheiden van tafel en bed is dat je officieel getrouwd blijft. Scheiden van tafel en bed kan fijn zijn als je een pauze of proefscheiding wil, of als je door je geloof getrouwd wil blijven. Je kan de scheiding van tafel en bed later weer ongedaan maken. Ook als je om financiële redenen wil scheiden, kan scheiden van tafel en bed een oplossing zijn. Het nadeel is dat je 3 jaar moet wachten, na een scheiding van tafel en bed, voordat je een gewone scheiding aan te vragen. Dit kan vervelend zijn als je bijvoorbeeld wil trouwen met een nieuwe partner. Wil je eerder een echtscheiding aanvragen? Dan kan dat alleen als je partner dat ook wil.

De kosten voor een scheiding van tafel en bed en een gewone echtscheiding zijn hetzelfde. Je betaalt kosten voor de advocaat en kosten voor de rechter.

Als u wilt scheiden schakelt u een advocaat in. Deze advocaat dient het verzoekt tot scheiden in bij de rechtbank.

Allereerst is het belangrijk om afspraken met uw partner te maken. Hierna raadpleegt u een advocaat die u helpt om deze afspraken op papier te zetten. Daarna dient de advocaat een echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank.

De echtscheiding is definitief als de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Je advocaat regelt dit.

Dat gaat op dezelfde manier als de beëindiging van een huwelijk. Je kan middels een advocaat de rechter verzoeken een geregistreerd partnerschap te beëindigen. Een geregistreerd partnerschap kan ook buiten de rechter om eindigen maar je moet dan alsnog naar een advocaat of notaris om een beëindigingsovereenkomst op te stellen.

Bij een eenzijdig verzoek tot scheiding is het niet mogelijk om samen tot afspraken te komen of is één van de partners het niet eens met de echtscheiding. Beide partners hebben dan een eigen advocaat nodig. Het verzoekschrift zal door een van deze advocaten worden ingediend bij de rechtbank. De scheiding pas definitief na inschrijving in de registers van de burgerlijke stand. Zijn er kinderen in het spel? Afspraken over de minderjarige kinderen moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit plan is verplicht: zonder ouderschapsplan neemt een rechter het verzoek tot echtscheiding niet in behandeling. Er zal overleg moeten plaatsvinden tussen de advocaten van beide ouders onderling.

Bij een gezamenlijk verzoek tot scheiding ben je met je partner samen tot afspraken gekomen. Als je het samen eens bent over de hoofdpunten van de echtscheiding, dan kan je samen een advocaat (of mediator) inschakelen. Die kan adviseren over de financiële consequenties, alimentatie en dergelijke en die kan afspraken hierover goed vastleggen in een echtscheidingsconvenant. De advocaat dient het echtscheidingsconvenant samen met het verzoekschrift in bij de rechtbank.

Bij een scheiding van tafel en bed beëindig je de samenleving tussen jou en je partner. Jullie zijn dan officieel nog wel getrouwd maar jullie wonen niet meer samen. Een reden om van tafel en bed te willen scheiden kan bijvoorbeeld vanuit een religieus standpunt komen. Een meer praktische reden kan ook de aanzet geven voor een scheiding van tafel en bed. Denk dan bijvoorbeeld aan financiën of als het samenleven niet meer mogelijk is. Net als bij een echtscheiding moeten jullie de gemeenschap verdelen. Dit houdt in dat er afspraken gemaakt worden over alle bezittingen en schulden. Als de gemeenschap verdeeld is zijn jullie financieel los van elkaar. Een scheiding van tafel en bed aanvragen gebeurd altijd met hulp van een advocaat en wordt door de rechter bekrachtigd.

Nee, dit is niet toegestaan. Voordat een echtscheiding officieel door de rechter bekrachtigd is hebben beide partners recht op de koop- of huurwoning. Dit is ook het geval als jij of jouw (ex-) partner al in een andere woning verblijft. Soms is het echter door de situatie belangrijk dat er al afspraken gemaakt worden over de woning voordat de echtscheiding officieel wordt. Dit kan door het aanvragen van een voorlopige voorziening. De rechter besluit dan wie er in de woning mag blijven tijdens de echtscheidingsprocedure. De andere partner heeft dan niet meer het recht de woning te betreden, en mag u wel besluiten de sloten te vervangen.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00