Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Partner uit huis zetten, koopwoning

Als je partner en jij uit elkaar gaan en samen een woning delen, vraag je je waarschijnlijk af wie in het huis kan en mag blijven wonen. Misschien wil je dat je partner vertrekt zodat jij in het huis kunt blijven. Lees hieronder meer over wie in de gezamenlijke woning kan blijven wonen en hoe je je partner de toegang tot de woning kunt ontzeggen.

Wie verlaat de woning na scheiding

Wie de woning verlaat na een beëindiging van een relatie hangt af van hoe je relatie juridisch is vastgelegd. Je ex moet in principe het huis uit als jij:

  • de eigenaar van de woning bent;
  • hebt besloten dat je ex vertrekt en dit kenbaar hebt gemaakt;
  • niet getrouwd bent geweest met je ex;
  • geen geregistreerd partnerschap hebt gehad met je ex;
  • je ex geen mede-eigenaar van de woning is.

Redelijkheid

Het is goed om van tevoren na te denken over wat redelijk is voordat je je partner ineens verplicht het huis uit te gaan. Overleggen is belangrijk. Praat met elkaar over de eventuele zorg voor de kinderen, de financiële situatie van jullie beiden (wie kan wat betalen?), jullie woonwensen (wie wil waar wonen?) en gebondenheid aan woning (wie moet hier blijven wonen in verband met bijvoorbeeld werk of andere verplichtingen?). 

Bij een koopwoning

Hebben jullie gezamenlijk eigendom over de koopwoning? Dan is het niet zo dat je partner zomaar de woning moet verlaten. Als je partner ook in het koopcontract staat,  heeft deze namelijk automatisch recht op de helft van de woning. Als je partner niet op het koopcontract staat, kan alsnog sprake zijn van gezamenlijk eigendom wanneer van het volgende sprake is:

  • huwelijk 
  • geregistreerd partnerschap

Voor beide vormen is dit het geval als het huwelijk of geregistreerd partnerschap van vóór 1 januari 2018 is. Als je hierna bent getrouwd, valt de woning onder de gemeenschap van goederen als de woning is gekocht tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Alles wat je daarvóór hebt gekocht blijft alleen van jou. 

Bij een huurwoning

Als je partner medehuurder is, kun je hem of haar niet zomaar uit huis zetten. Je partner heeft namelijk recht op huurbescherming. In principe staat in je huurcontract of je partner medehuurder is. Als je partner niet in het huurcontract staat als medehuurder, is hij of zij dit alsnog en hoeft hij of zij de woning niet zomaar uit wanneer sprake is van het volgende:

  • huwelijk
  • geregistreerd partnerschap 

Hoe zorg ik dat mijn partner de woning verlaat

Partner is geen medebewoner

Als je partner geen recht heeft om in de woning te blijven wonen, kun je een vriendelijk verzoek doen om de woning alsnog te verlaten. Het is goed om dit per aangetekende brief te doen waarin je een termijn stelt voor het verlaten van de woning. Later kun je dan op deze brief terugvallen bij de rechter wanneer dat nodig zou zijn. 

Partner is wel medebewoner

Heeft je partner recht om in de woning te blijven, maar wil jij hier alleen wonen? Dan zal je moeten overleggen met je partner over jullie wensen en mogelijkheden. Een optie is om je ex uit te kopen tegen een redelijk bedrag, zodat die een andere woning kan zoeken. 

Lukt gezamenlijk overleg niet meer? Neem contact met ons op. We verwijzen je graag door naar een goede advocaat om je te helpen.

Wat als mijn partner de woning niet wil verlaten

Als je ex partner niet in het contract staat als eigenaar of mede-eigenaar, kun je je ex dwingen om te vertrekken. Realiseer je wel dat het belangrijk is om goed overleg te stimuleren in plaats van te snel dreigen met grote maatregelen. Dit is beter voor de gemoedstoestand van jullie beiden. Er zijn goede tijdelijke alternatieven:

  • ergens anders wonen: een partner kan tijdelijk ergens anders wonen totdat er concrete plannen zijn met de woning of totdat het huis eventueel wordt verkocht of verhuurd. 
  • birdnesting: ouders wonen om en om in het huis. Dit is ideaal in het geval dat er kinderen zijn en je de rust in het gezin wilt bewaren. 

Vertrekt je partner nog steeds niet? Een laatste redmiddel is dan om te overwegen de sloten te vervangen. Let op: met een koopwoning kan dit zonder problemen maar bij een huurwoning moet je eerst toestemming krijgen van de verhuurder. 

Kom je er nog steeds niet uit? Dan helpen wij je graag aan een geschikte advocaat zodat je goede begeleiding krijgt. Er kan een kort geding (voorlopige voorziening) gestart worden. Je kan dan aan de rechter vragen wie in de woning mag verblijven. De rechter kan je ex dan dwingen om de woning direct te verlaten. Als de partner nog steeds niet gehoorzaamt, krijgt hij mogelijk een dwangsom opgelegd.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00