Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure?

Een echtscheidingsprocedure kent veel stappen. Er zijn ook veel dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel scheppen we wat duidelijkheid voor je. We zetten stap voor stap uiteen waar je aan moet denken. We houden rekening met de twee mogelijke varianten van een echtscheiding: een echtscheiding in mediation en een eenzijdige echtscheidingsprocedure. Dus: een echtscheiding die je samen doet en een echtscheiding die je alleen doet.

Als je gaat scheiden, ben je verplicht om een echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Alleen een advocaat kan namelijk het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Het is dan ook verstandig om in contact te komen met een goede echtscheidingsadvocaat die je kan helpen bij je scheiding. Heb je nog geen advocaat ingeschakeld? Neem contact met ons op of zoek zelf naar een advocaat die bij je past binnen ons netwerk. 

Stappenplan: echtscheiding in mediaton

Stap 1 – advocaat-mediator inschakelen

Als je nog goed met je partner kunt overleggen, kun je een advocaat-mediator inschakelen. Je hebt een echtscheidingsadvocaat nodig om te kunnen scheiden. Er zijn ook advocaten die tevens mediator zijn. Deze advocaat-mediators kunnen jullie dus helpen met het juridische aspect van jullie scheiding, maar kunnen ook als bemiddelaar optreden in jullie overleg.

Samen met jullie verzamelt de advocaat-mediator relevante stukken, denk aan bijvoorbeeld salarisspecificaties of de huwelijksakte. Samen met je partner en de advocaat-mediator wordt nagedacht over zaken als de kinderen, huur- of koopwoning, alimentatie en verdeling van bezittingen. 

Stap 2 – echtscheidingsconvenant opstellen

Als de afspraken concreet zijn, worden ze opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Dit is een overeenkomst waarin jullie afspraken over de scheiding staan vermeld. Je advocaat-mediator zal het convenant voor jullie opstellen en de besproken punten nog een keer met jullie langsgaan ter controle. Je ex-partner en jij moeten dit convenant ondertekenen.

Echtscheiding

Stap 3 – ouderschapsplan opstellen

Als je kinderen hebt, moet er aan het echtscheidingsconvenant ook een ouderschapsplan worden toegevoegd. Hierin staan onder meer afspraken over de kinderen: 

  • de omgang tussen ouders onderling en met de kinderen;
  • de kinderalimentatie;
  • de planning van activiteiten van de kinderen;
  • de behoeften van kinderen;
  • de opvoed- en verzorgingstaken.

Stap 4 – scheidingsverzoek indienen bij rechtbank

Zijn het echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan ondertekend? Dan stuurt de advocaat-mediator de documenten voor een verzoek om echtscheiding via een gemeenschappelijk verzoek naar de rechtbank.

Stap 5 – rechter doet uitspraak

De beslissing van de rechter zal in een uitspraak worden vastgelegd, deze uitspraak noem je een beschikking. De rechter zet dan simpelweg zijn handtekening, maar bemoeit zich verder niet met de inhoud. Je partner en jij zijn het namelijk al eens geworden tijdens het mediation-traject. Er volgt verder dus geen inhoudelijke procedure.

Stap 6 – inschrijving gemeente

De rechter stuurt de beschikking naar jouw advocaat-mediator. De advocaat-mediator zorgt voor het inschrijven van de beschikking bij de gemeente. De scheiding zelf moet binnen 6 maanden na ontvangst van de beschikking bij de registers van de Burgerlijke Stand van de gemeente worden ingeschreven. 

Stappenplan: eenzijdige echtscheidingsprocedure (scheiden op tegenspraak) 

Stap 1 – advocaat inschakelen

Heb je een eigen echtscheidingsadvocaat ingeschakeld? Je advocaat zal dan belangrijke documenten opvragen, denk bijvoorbeeld aan de huwelijksakte. Je advocaat kijkt naar jouw belangen en wensen en probeert samen met jou af te stemmen wat hij/zij hierin voor jou kan betekenen. 

Stap 2 – tot overeenstemming komen

Samen met je advocaat bespreek je jouw situatie. Je ex heeft zijn eigen wensen en behoeften en dus zijn eigen advocaat. Jouw advocaat zal met de advocaat van je ex proberen om tot een overeenstemming te komen. Als dit lukt, kunnen de afspraken worden opgenomen in een zogenoemd echtscheidingsconvenant. Je advocaat stelt dit voor jou op. 

Stap 3 – scheidingsverzoek & nevenvoorziening indienen bij rechtbank

Zijn je partner en jij het niet eens geworden? Dan kun je met je eigen advocaat een eenzijdig verzoek tot echtscheiding en nevenvoorziening indienen. Dit houdt in dat je niet alleen een scheidingsverzoek indient, maar ook aan de rechter vraagt om een besluit te nemen over specifieke kwesties die jullie verdeeld houden. Je kunt denken aan:

  • de omgangsregeling van de kinderen;
  • de kinderalimentatie;
  • de partneralimentatie;
  • de koopwoning;
  • de verdeling van bezittingen en schulden. 

Wil je een advocaat inschakelen of meer weten over de kosten? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag met het vinden van de juiste advocaat.

Stap 4 – tegenpartij kan zich verweren

Jouw ex mag via een advocaat op de inhoud van jouw scheidingsverzoek reageren, de juridische term die hiervoor wordt gebruikt, is ‘zich verweren’. De rechter neemt de bezwaren van jouw ex en zijn belangen mee in de uiteindelijke beoordeling.

Stap 5 – zitting 

Om tot een eerlijke uitspraak te komen, volgt een zitting in de rechtbank. Jouw advocaat en de advocaat van jouw ex zullen dan mondeling in de rechtszaal reageren of opmerkingen maken tegenover de rechter. Sommige rechters vragen niks aan jou of je ex, andere rechters wel. De rechter zal vervolgens de zitting afsluiten zodat hij kan nadenken over een uitspraak.

Stap 6 – rechter doet uitspraak 

De rechter doet na de zitting een inhoudelijke schriftelijke uitspraak (beschikking). Deze stuurt hij vervolgens op naar jouw advocaat en die van je ex.

Ben je het niet met de uitspraak eens? Ga dan naar stap 9. 

Rechter

Stap 7 – in de uitspraak berusten

Als je ex en jij de rechterlijke uitspraak (beschikking) hebben ontvangen en het hierover eens zijn, hoeven jullie niet meer in hoger beroep. Jij en je ex doen dan afstand van het nemen van vervolgstappen in een rechtsprocedure, dit wordt ‘berusting’ genoemd.

Je kunt hiervoor een akte van berusting ondertekenen. Hierdoor kan de inschrijving van de echtscheiding sneller plaatsvinden. De gemeente weet dan namelijk dat jullie niet in hoger beroep gaan en kan daardoor de inschrijving meteen doorzetten. 

Stap 8 – inschrijving gemeente

Vanaf het moment van ontvangst van de echtscheidingsbeschikking krijg je zes maanden de tijd om de echtscheiding in  te schrijven. Zoals boven vermeld kun je dit proces versnellen door een akte van berusting te ondertekenen.

Wil jij of je ex geen akte van berusting ondertekenen? Dan moet je wachten met de inschrijving totdat de hoger beroepstermijn van 3 maanden is verstreken. 

Goed om te weten

Heb je de inschrijving van de echtscheiding niet binnen zes maanden na ontvangst van de beschikking van de rechter ingeschreven bij de Burgerlijke Stand? Dan ben je te laat. Je bent dan niet gescheiden. Als je alsnog wilt scheiden, zal je opnieuw een echtscheidingsprocedure moeten doorlopen. 

Stap 9 – in hoger beroep gaan bij het gerechtshof

Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kun je overwegen om in hoger beroep tegen de echtscheidingsbeschikking te gaan. Dit geldt ook voor je ex. Er begint dan weer een nieuwe rechtsprocedure via de volgende stappen:

  1. hoger beroepschrift
  2. verweerschrift
  3. zitting
  4. uitspraak van het gerechtshof (beschikking in hoger beroep)

 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00