Kinderalimentatie, tot welke leeftijd?

Kinderalimentatie is bedoeld voor kinderen tot 21 jaar. Zijn de kinderen jonger dan 18 jaar? Dan wordt het bedrag betaald aan de verzorgende ex-partner. Vanaf de leeftijd van 18 -21 jaar (jongmeerderjarige) ontvangt jouw kind de bijdrage zelf.

Als jij en je ex uit elkaar gaan, moeten jullie samen de kosten van de kinderen blijven betalen. Je hebt (als vader of moeder) mogelijk recht op kinderalimentatie wanneer je ex meer verdient dan jij.

Hoogte kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie wordt rekening gehouden met:

  • de leeftijd van je kinderen; 
  • het gezinsinkomen op het moment dat je uit elkaar gaat;
  • de inkomens minus kosten van beide partners (de draagkracht).

We hebben op onze website een handige rekentool waarmee je zelf binnen een paar minuten een indicatie van de kinderalimentatie kunt krijgen. 

Let op! Laat de kinderalimentatie altijd berekenen door een specialist. Jouw advocaat of mediator is hiervoor opgeleid, kent de wettelijke regels en weet met welke bedragen er rekening moet worden gehouden.

Kinderalimentatie vastleggen

Als je gaat scheiden dan probeer je eerst samen met je ex een afspraak te maken. Heb je een mediator ingeschakeld voor jouw scheiding? Dan helpt de mediator je bij deze afspraak. Het bedrag wordt vastgelegd in een ouderschapsplan

Lukt  samen overleggen met je partner niet? Schakel dan een eigen advocaat in. Jouw advocaat zal dan de rechter vragen om het bedrag vast te stellen. Jouw ex kan zich hiertegen verweren (een dagvaarding starten). De rechter beslist uiteindelijk. 

Kinderalimentatie wijzigen

Soms verandert je situatie na de scheiding waardoor de kinderalimentatie niet meer passend is. Er zal dan een nieuwe berekening moeten worden gemaakt die van toepassing is op de nieuwe situatie. 

Veelvoorkomende redenen om de kinderalimentatie te wijzigen zijn:

  • een wijziging van inkomen van een van de ex-partners (een van de ouders was bijvoorbeeld werkend, maar nu niet meer)
  • een stijging van kosten van de kinderen doordat ze ouder worden
  • het samenwonen van jou of jouw ex met een nieuwe partner

De verandering van je financiële situatie moet wel relevant zijn en direct invloed hebben op de kosten van de kinderen (‘de behoefte’) of het inkomen van de ex-partners (‘de draagkracht’). 

Hoe wijzig ik de kinderalimentatie

Laat eerst een nieuwe alimentatieberekening maken. Het is altijd goed om eerst een keer te overleggen met je ex. Probeer samen met een mediator de nieuwe afspraak vast te leggen. Lukt dat niet? Schakel een eigen advocaat in. Het proces verloopt dan via de rechter.

Wilt u een uitgebreidere alimentatieberekening laten maken?

Wij helpen u graag. Bel ons of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Wordt kinderalimentatie ook geïndexeerd?

Ja. Zowel kinder- als partneralimentatie wordt op grond van een wettelijke regeling elk jaar met ingang van 1 januari verhoogd met een indexeringspercentage dat vastgesteld wordt door de minister van Justitie.

Lees het volledige artikel

Nederlands alimentatiesysteem onnodig ingewikkeld

De toename van het aantal rechtszaken rondom kinderalimentatie zou drastisch kunnen afnemen als het systeem voor de vaststelling van kinderalimentatie vereenvoudigd zou worden.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Tot welke leeftijd moet kinderalimentatie betaald worden?

De hoofdregel luidt dat kinderalimentatie verschuldigd is ten behoeve van de kosten en opvoeding van minderjarige kinderen.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Herberekening kinderalimentatie

Het is mogelijk dat een eerder vastgesteld of overeengekomen bedrag aan kinderalimentatie gewijzigd wordt. Dit gebeurt dan meestal vanwege verslechterde financiële omstandigheden bij de ouder die de alimentatie moet voldoen.

Lees het volledige artikel

De vijf grootste misverstanden over alimentatie

Vrijwel iedereen die te maken krijgt met een echtscheiding wordt ook geconfronteerd met partner- of kinderalimentatie. De vijf grootste misverstanden op een rij.

Lees het volledige artikel

De kinderalimentatie wordt niet of niet op tijd betaald

Als de kinderalimentatie niet (meer) of niet op tijd betaald wordt, dan is het verstandig om uw ex-echtgenoot eerst schriftelijk een betalingsherinnering te sturen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een van de voorbeeldbrieven van Scheidingsinformatie.nl.

Lees het volledige artikel

Hoe wordt de hoogte van kinderalimentatie bepaald?

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind of de kinderen en de draagkracht van degene die de kinderalimentatie moet gaan betalen.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen