Inhoudsopgave

Partneralimentatie wijzigen

Inhoudsopgave

Als je gescheiden bent en je partneralimentatie betaalt of ontvangt, kan het zijn dat dit bedrag niet meer redelijk is. Dit kan komen door gewijzigde financiële omstandigheden. Je kunt dan een wijzigingsverzoek indienen bij de rechtbank. De volgende redenen kunnen op jou of je ex-partner van toepassing zijn: 
  • verandering inkomen - denk aan het kwijtraken van een baan of juist een baan vinden
  • verandering woonsituatie - denk aan een nieuwe partner, kinderen die bij jou komen wonen, een verhuizing
  • verandering burgerlijke staat - denk aan hertrouwen of samenwonen met een nieuwe partner
*Let op: op deze pagina beschouwen we geregistreerd partnerschap als huwelijk. Deze begrippen lijken op elkaar en werken op dezelfde manier.

Redenen wijziging partneralimentatie

Er zijn verschillende redenen om partneralimentatie te wijzigen. De belangrijkste zijn: 

  • De alimentatie-ontvangende partner gaat hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aan.

Voorbeeld

Het geregistreerd partnerschap van Nick en Sophia is al enige tijd geleden beëindigd. Ze hebben geen kinderen. Nick betaalt Sophia maandelijks € 75 partneralimentatie.

Sophia is al een tijdje verliefd op Francesco en ze gaan trouwen. Nick zal na hun huwelijk geen partneralimentatie meer hoeven te betalen aan Sophia. Sophia heeft na het trouwen geen recht meer op partneralimentatie.

  • De alimentatie-betalende partner heeft niet meer hetzelfde inkomen.

Voorbeeld

Egbert en Monica zijn een paar jaar geleden gescheiden. Ze hebben twee kinderen en Monica draagt nu de meeste zorg over hen. Egbert betaalt kinder- en partneralimentatie. Monica ontvangt € 360 kinderalimentatie en € 62 partneralimentatie.

Egbert werkte als bedrijfseconoom maar verloor afgelopen jaar zijn baan wegens bezuinigingen van het bedrijf, dit is een gewijzigde omstandigheid. Hij is nog op zoek naar werk en krijgt momenteel een ww-uitkering.

Egberts financiële situatie is dusdanig veranderd dat de bedragen van alimentatie niet meer redelijk zijn. Hij heeft daarom overlegd met Monica en er is een familierecht advocaat ingeschakeld om een verzoek tot wijziging van alimentatie in te dienen. 

Hoe wijzig je partneralimentatie

Wil je een herberekening van de alimentatie omdat de huidige situatie van jou of je ex is veranderd? Je kunt dit dan onderling afspreken in goed overleg of een verzoek indienen bij de rechter. Een advocaat helpt je hierbij.

Dit kan alleen als je een ‘relevante wijziging van omstandigheden’ hebt. Een advocaat heeft ook je financiële gegevens nodig.

We hebben een breed aanbod van geschikte familierechtadvocaten voor je om je hierbij te helpen. Neem contact op met onze juristen voor het inschakelen van een advocaat. Een advocaat helpt je met een onafhankelijke herberekening.

Aanpassing partneralimentatie met terugwerkende kracht

Na een wijzigingsverzoek bepaalt de rechter wat het nieuwe bedrag wordt en wanneer de nieuwe alimentatie ingaat. Mogelijk heeft de betalende partner te veel partneralimentatie betaald tijdens een periode waarin deze dit eigenlijk niet kon betalen. Het verschuldigde bedrag moet dan met terugwerkende kracht worden teruggegeven aan de betalende partner door de ontvangende partner. 

Nihilstelling van alimentatie

Het is ook mogelijk dat de partneralimentatie tijdelijk wordt onderbroken: de alimentatie wordt op nihil gezet. Als de alimentatie-betalende partner geen inkomen heeft, kan hij deze niet meer betalen. Hij hoeft pas weer alimentatie te betalen wanneer hij weer inkomen heeft. 

Soms geen mogelijkheid tot wijziging partneralimentatie

Op het moment dat er een scheiding is, onderhandelen partners vaak zélf over de partneralimentatie. Het afgesproken bedrag wordt dan opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

Soms kiezen partners ervoor dat een vastgesteld alimentatiebedrag niet mag worden veranderd: ‘beding van niet-wijziging’. Ook niet als bijvoorbeeld de betalende partner werkloos raakt. Alleen in uitzonderlijke gevallen en zeer onredelijke situaties kun je alsnog naar de rechter stappen. 

Bereken zelf alvast je partneralimentatie 

Met onze rekentool kun je zelf de hoogte van partneralimentatie bepalen. Let op: dit is slechts een schatting van een bedrag en geen officiële berekening. 

Stappenplan: wijzigen partneralimentatie

*Stap 1 – Bereken zelf opnieuw de partneralimentatie

Met onze rekentool hierboven kun je de hoogte van partneralimentatie herberekenen. Dit bedrag is slechts een indicatie van het daadwerkelijke bedrag.  

Stap 2 – Bespreek de situatie met je ex-partner

Als je overweegt om de partneralimentatie opnieuw te laten berekenen, is de eerste stap om dit te overleggen met je ex-partner. Misschien zijn jullie het samen eens dat het bedrag moet worden gewijzigd gezien de nieuwe situatie.

Stap 3 – Laat een officiële berekening maken

Voor de zekerheid kan je het beste een officiële berekening laten maken door een advocaat. Schakel samen een goede advocaat in om dit te doen. Ben je het niet eens over de wijziging? Kies dan zelf een advocaat om de berekening te maken.

Stap 4 – Maak de wijziging van partneralimentatie officieel

Vraag de advocaat om de afspraken te laten vastleggen in een overeenkomst en te laten bekrachtigen door de rechtbank.

Heb je gekozen voor een eigen advocaat? Dan dient deze een verzoek in bij de rechtbank om de partneralimentatie te wijzigen. Je ex kan hier samen met een advocaat verweer tegen voeren. Uiteindelijk beslist de rechter. 

Stap 5 – Ontvang de officiële uitspraak van de rechtbank

Het is belangrijk dat je een officiële uitspraak (beschikking) van de rechtbank krijgt. Dit geeft je zekerheid dat de nieuwe afspraak wordt nagekomen. Wordt het nieuwe bedrag niet betaald? Dan kun je LBIO inschakelen. 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10