Inhoudsopgave

Een koophuis en uit elkaar gaan, hoe werkt dat?

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan en jullie samen een koophuis hebben, vraag je je waarschijnlijk af wat er met de woning gaat gebeuren na de scheiding en wat je rechten zijn. Dit hangt ervan af of jullie gezamenlijk eigendom hebben van de woning of dat een van jullie volledig eigendom heeft van de woning.

Een eigenaar

Wanneer een van jullie eigenaar is van de woning dan bepaalt de eigenaar wat er met de woning gebeurt. De eigenaar van de woning kan zijn of haar partner dan uit de woning zetten. De andere partner heeft niet het recht om in de woning te blijven. Wanneer hierover afspraken zijn gemaakt in een samenlevingscontract dan moet dit worden nageleefd.

Samen eigenaar

Wanneer jullie allebei eigendom van een woning hebben dan moet je ook samen met je partner bepalen wat er na de scheiding met de woning gebeurt. Een van jullie kan bijvoorbeeld in de woning blijven wonen of de woning kan verkocht worden.

Het is belangrijk dat jullie hier samen duidelijke afspraken over maken en dat deze afspraken goed worden vastgelegd.

Een van jullie blijft in het koophuis wonen

Wanneer je samen met je partner overeenkomt dat een van jullie in het huis blijft wonen is het verstandig om de waarde van het huis vast te stellen. Je kunt het huis laten taxeren of afspreken dat jullie de WOZ-waarde van de woning hanteren.

Wanneer de waarde van de woning hoger is dan de hypotheek dan is er sprake van overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen zal dan de partner die het huis verlaat moeten uitkopen. Meestal gaat dit om de helft van de overwaarde op de woning. Je kunt hiervoor kijken of je bank de mogelijkheid biedt om je hypotheek te verhogen. De uitkoopsom kan ook (gedeeltelijk) met de inboedel verrekend worden.

De partner die de woning verlaat is na het voltooien van de uitkoopsom niet meer aansprakelijk voor de hypotheeklasten.

De afspraken over wie er in het huis blijven wonen en over de afhandeling van de hypotheek worden vastgelegd in een akte van verdeling. Deze akte zal bij de notaris worden opgemaakt. 

Wanneer je geen hypotheek op naam kan krijgen dan kun je er ook voor kiezen om niets te wijzigen en de hypotheek te laten staan. Jullie blijven dan beide hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklasten. Houd er rekening mee dat degene die het huis verlaat, geen nieuwe hypotheek kan afsluiten.

Je wilt de woning verkopen

Jullie willen beiden de woning verkopen

Wanneer jullie samen besluiten de woning te verkopen dan moeten jullie eerst de waarde van jullie huis vaststellen. Dit kun je doen door jullie woning te laten taxeren.

Wanneer er overwaarde op de woning zit dan hebben jullie beide recht op de helft van de overwaarde. Er is namelijk sprake van gezamenlijk vermogen.

Wanneer de waarde van jullie woning lager is dan jullie hypotheek, dan is er sprake van onderwaarde. Er blijft dan een restschuld over. Wanneer je nationale hypotheek garantie (NHG) hebt, dan kan NHG jullie restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden.

Het is ook van belang dat jullie samen afspraken maken over wat er tot de verkoop met de woning gebeurt. Als jullie woning nog niet verkocht is en jullie hypotheek niet is afgelost zijn jullie beide hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklasten.

Je wilt de woning verkopen maar uw (ex-)partner niet

Voor de verkoop van jullie woning is toestemming van jullie beide nodig. Wanneer jullie hier samen niet uitkomen dan kun je een mediator of advocaat inschakelen. De mediator zal helpen bij het onderhandelen. Mochten jullie er dan nog niet uitkomen, dan kan je advocaat een verzoek bij de rechter indienen voor toestemming om de woning te verkopen. Wanneer je toestemming krijgt van de rechter dan heb je geen toestemming nodig van je ex-partner. Wanneer je geen toestemming krijgt van de rechter dan kun je je woning niet verkopen.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 21:00