Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Een koophuis en uit elkaar gaan, hoe werkt dat?

Jullie hebben besloten om te gaan scheiden of uit elkaar te gaan. Er zullen verschillende afspraken gemaakt moeten worden. Wanneer jullie samen een koopwoning hebben, zullen de afspraken ook gaan over de verdeling hiervan. Wat gebeurt er met de woning wanneer jullie gescheiden zijn? Het is belangrijk om eerst te weten of jullie gezamenlijk eigenaar zijn van de woning of dat één van jullie het volledige eigendom heeft.

Alleen eigenaar

Wanneer één van jullie eigenaar is van de woning dan bepaalt de eigenaar wat er met de woning gebeurt. De eigenaar van de woning kan zijn of haar partner dan uit de woning zetten. De andere partner heeft niet het recht om in de woning te blijven. Wanneer hierover afspraken zijn gemaakt in een samenlevingscontract, dan moet dit worden nageleefd.

Samen eigenaar

Indien jullie beiden eigenaar zijn van de woning, zullen jullie samen moeten overleggen wat er na de scheiding met de woning gebeurt. Eén van jullie kan bijvoorbeeld in de woning blijven wonen of de woning kan worden verkocht. Het is belangrijk dat deze afspraken goed worden vastgelegd.

Schakel hiervoor een advocaat of mediator  in. Deze zal jullie helpen bij het vastleggen van alle afspraken. 

Eén van jullie blijft in het koophuis wonen

Wanneer je samen met je partner overeenkomt dat één van jullie in het huis blijft wonen is het verstandig om de waarde van het huis vast te stellen. Je kunt het huis laten taxeren of afspreken dat jullie de WOZ-waarde van de woning hanteren.

Wanneer de waarde van de woning hoger is dan de hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen zal dan de partner die het huis verlaat moeten uitkopen. Meestal gaat dit om de helft van de overwaarde op de woning. Je kunt hiervoor kijken of jouw bank de mogelijkheid biedt om je hypotheek te verhogen. De uitkoopsom kan ook (gedeeltelijk) met de inboedel verrekend worden.

De partner die de woning verlaat is na het voltooien van de uitkoopsom niet meer aansprakelijk voor de hypotheeklasten.

De afspraken over wie er in het huis blijven wonen en over de afhandeling van de hypotheek worden vastgelegd in een akte van verdeling. Deze akte zal bij de notaris worden opgemaakt. 

Wanneer je geen hypotheek op naam kan krijgen, kan je er ook voor kiezen om niets te wijzigen en de hypotheek te laten staan. Jullie blijven dan beide hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklasten. Houd er rekening mee dat degene die het huis verlaat, geen nieuwe hypotheek kan afsluiten.

Koopwoning na scheiding

Je wil de woning verkopen

Jullie willen beiden de woning verkopen

Wanneer jullie samen besluiten de woning te verkopen, dan moeten jullie eerst de waarde van jullie huis vaststellen. Dit kun je doen door jullie woning te laten taxeren.

Wanneer er overwaarde op de woning zit dan hebben jullie beide recht op de helft van de overwaarde. Er is namelijk sprake van gezamenlijk vermogen.

Wanneer de waarde van jullie woning lager is dan jullie hypotheek, dan is er sprake van onderwaarde. Er blijft dan een restschuld over. Het is ook van belang dat jullie samen afspraken maken over wat er tot de verkoop met de woning gebeurt. Als jullie woning nog niet verkocht is en jullie hypotheek niet is afgelost zijn jullie beide hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklasten.

Je wil de woning verkopen maar je (ex-)partner niet

Voor de verkoop van jullie woning is toestemming van jullie beide nodig. Wanneer jullie hier samen niet uitkomen dan kun je een mediator of advocaat inschakelen. De mediator zal helpen bij het onderhandelen. Mochten jullie er dan nog niet uitkomen, dan kan jouw advocaat een verzoek bij de rechter indienen voor toestemming om de woning te verkopen. Wanneer je toestemming krijgt van de rechter heb je geen toestemming meer nodig van je ex-partner. 

Wil je een advocaat inschakelen of meer weten over de kosten? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag met het vinden van de juiste advocaat.

 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00