Wat kost een scheiding?

Als je gaat scheiden, wil je weten wat dit kost. Dit hangt af van je situatie. Bij een scheiding is een advocaat verplicht. De meeste advocaten rekenen hun kosten per uur (uurtarief). Bij eenvoudige scheidingen is het soms ook mogelijk om een vast bedrag (fixed fee) met de advocaat af te spreken. Kun je met je inkomen een advocaat niet volledig betalen? Dan kun je mogelijk gesubsidieerde rechtsbijstand van de overheid (toevoeging) krijgen. Op deze manier kun je het goedkoopst scheiden. Lees hieronder meer over alle kosten bij scheiden! 

Let op: zorg ervoor dat bij het inschakelen van een advocaat voor een scheiding de advocaat gespecialiseerd is in het familierecht. Zo een advocaat wordt ook wel een echtscheidingsadvocaat genoemd.

Wat kost een advocaat bij een scheiding

Uurtarief
Een advocaat bepaalt zijn eigen uurtarief. Als je een eigen advocaat inschakelt, betaal je dus zelf volledig deze kosten. Je ex-partner heeft ook zijn eigen advocaat. Jullie maken dus dubbele kosten. Je ontvangt natuurlijk wél werkzaamheden afgestemd op jouw wensen en belangen. 

Fixed fee
Als je een eigen advocaat inschakelt, kan het nuttig zijn om van te voren een vast bedrag af te spreken. Dit is prettig omdat je alle kosten in je eentje draagt. Met een vast bedrag weet je exact wat de advocaatkosten zijn en dit geeft rust. Informeer bij je advocaat of dit mogelijk is. Je advocaat kan op basis van het geschatte aantal uren dat hij/zij aan de zaak besteed, berekenen wat de uiteindelijke kosten ongeveer zullen zijn. Deze afspraak is geschikt voor eenvoudige scheidingszaken.

Toevoeging
Lukt het je niet om in je eentje de advocaatkosten te betalen door een te laag inkomen en/of vermogen? Dan kun je soms financiële hulp krijgen, een toevoeging. Die financiële hulp krijg je van de Raad voor Rechtsbijstand. Je kunt zelf controleren of je in aanmerking komt voor een toevoeging op de site van de “Raad voor rechtsbijstand”. Je advocaat kan de aanvraag voor je doen.

Wat kost een mediator bij een scheiding

Uurtarief
De meeste advocaat-mediators werken op basis van een uurtarief. Je kunt deze kosten verdelen met je partner. Dit is voordeliger, maar de advocaat-mediator steekt zijn tijd dan wel in jullie tweeën voor dat bedrag, in plaats van in één partner. Bij een eenzijdige scheiding krijgt elke partner een eigen advocaat en zul je dus zelf voor je eigen advocaat moeten betalen, in plaats van de kosten delen.

Fixed fee
Het is soms ook mogelijk om een vast tarief af te spreken bij je advocaat-mediator. Een fixed fee is met name geschikt voor eenvoudige en snelle echtscheidingen. Bij dit soort scheidingen is de kans op onverwachte extra uren van de mediator namelijk kleiner. 

Toevoeging

Ook voor scheidingsmediation is het mogelijk om aanspraak op financiële hulp van de overheid te maken, een toevoeging. Zie de site van de “Raad voor rechtsbijstand” onder de rubriek ‘mediation’.  

Mogelijke extra scheidingskosten

Het is niet altijd op voorhand te zeggen hoeveel extra scheidingskosten er nog bij komen. Met de volgende kosten moet je in elk geval rekening houden bij een echtscheiding: 

  • Griffierecht: de kosten om een procedure of rechtszaak bij de rechtbank te starten (bij een scheiding betalen je ex-partner en jij het volledige bedrag tenzij er sprake is van een toevoeging). Het griffierecht voor dit jaar (2021) bedraagt 309 euro voor een natuurlijk persoon. 
  • Kosten van uittreksels: het opvragen van persoonlijke documenten zoals uittreksels uit het persoonsregister, huwelijksregister en geboorteregister.

Kosten die afhankelijk zijn van de zaak:

  • *Financieel adviseur: het inschakelen van een accountant, denk bijvoorbeeld aan het inwinnen van informatie voor een ingewikkelde berekening bij alimentatiebedragen.
  • *Andere diensten: verschillende kosten van diensten die een advocaat moet inschakelen, denk hierbij aan een tolk, deurwaarderskosten, een religie-deskundige, enzovoorts.

Wat kost scheiden gemiddeld

Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Soms is een scheiding (aanvragen) echter ingewikkeld, denk aan een partner met een eigen bedrijf, een partner in het buitenland of een gehandicapt kind. Dan moet de advocaat meer uitzoeken, regelen en dus uren in de zaak stoppen. Hierdoor kunnen de advocaatkosten oplopen.  

Daarnaast moet je rekening houden met andere kosten bij een scheiding. Denk hierbij aan coach-of therapiekosten. Het maakt daarbij uit welk soort hulp je inschakelt en of dit (gedeeltelijk) wordt vergoed door je zorgverzekering. 

Kortom, scheiden kost geld en is dus nooit gratis.Meer weten over de kosten van een scheiding?

Neem contact op via de Scheidingslijn of het contactformulier.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Wanneer is de verdeling bij scheiding: nu of in de toekomst?

Van de hoofdregel dat geld en goederen direct bij de scheiding verdeeld moeten worden, kan een rechter afwijken, bijvoorbeeld als de waarde van een bepaald vermogensbestanddeel niet goed vast te stellen is.

Lees het volledige artikel

Valt een letselschadevergoeding in huwelijkse gemeenschap?

Uitgangspunt bij een huwelijk dat in gemeenschap van goederen gesloten is, is de gelijke verdeling van alle bezittingen en schulden. In feite is er sprake van een situatie waarbij het vermogen van beide echtelieden samenvloeit tot één gezamenlijk vermogen.

Lees het volledige artikel

Alimentatie en ondernemerschap

Het vaststellen van (partner)alimentatie is in het algemeen al niet erg eenvoudig, als de alimentatieplichtige ondernemer is, kan deze rekenexercitie nog eens tot extra hoofdbrekens leiden.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen