Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Wat kost een scheiding?

Als je gaat scheiden wil je weten wat dit kost. Dit hangt af van je situatie. Bij een scheiding is een echtscheidingsadvocaat verplicht, deze advocaat is gespecialiseerd in het familierecht. Een advocaat zorgt dat er goede afspraken worden gemaakt over alle zaken die bij een scheiding komen kijken. Daarnaast dient de advocaat een verzoek tot echtscheiding in en vraagt hij de scheidingspapieren aan. De meeste advocaten rekenen hun kosten per uur (uurtarief). Bij eenvoudige scheidingen is het soms ook mogelijk om een vast bedrag (fixed fee) met de advocaat af te spreken. Kun je met je inkomen een advocaat niet volledig betalen? Dan kun je mogelijk gesubsidieerde rechtsbijstand van de overheid krijgen, dit wordt een toevoeging genoemd. Lees hieronder meer over de kosten die bij het scheiden komen kijken.

Wat kost een advocaat bij een scheiding

Uurtarief
Een advocaat bepaalt zijn eigen uurtarief. Als je een eigen echtscheidingsadvocaat inschakelt, betaal je zelf deze kosten. Deze advocaat kijkt naar jouw persoonlijke belang. Je ex partner heeft ook een eigen advocaat en zal deze kosten ook zelf betalen. 

Fixed fee
Als je een eigen advocaat inschakelt, kan het nuttig zijn om van te voren een vast bedrag af te spreken. Dit is prettig omdat je met een vast bedrag exact weet wat de advocaatkosten zijn en dit geeft rust. Informeer bij je advocaat of dit mogelijk is. Je advocaat kan op basis van het geschatte aantal uren dat hij/zij aan de zaak besteedt, berekenen wat de uiteindelijke kosten ongeveer zullen zijn. Deze afspraak is vooral geschikt voor eenvoudige scheidingszaken. Bij dit soort scheidingen is de kans op onverwachte extra uren van de mediator namelijk kleiner. 

Toevoeging
Lukt het je niet om in je eentje de advocaatkosten te betalen door een te laag inkomen en/of vermogen? Dan kun je soms financiële hulp krijgen, een toevoeging. Die financiële hulp krijg je van de Raad voor Rechtsbijstand. Je kunt zelf controleren of je in aanmerking komt voor een toevoeging op de site van de “Raad voor rechtsbijstand”. Je advocaat kan de aanvraag voor een toevoeging voor je doen.

Wat kost een scheiding

Wat kost een mediator bij een scheiding

Uurtarief
De meeste advocaten en mediators werken op basis van een uurtarief. Je kunt deze kosten verdelen met je partner, dit is voordeliger. 

Fixed fee
Het is soms ook mogelijk om een vast tarief af te spreken bij je advocaat-mediator. Ook bij het scheiden met behulp van een mediator is een fixed fee met name geschikt voor eenvoudige en snelle echtscheidingen. 

Toevoeging

Ook voor mediation tijdens je scheiding is het mogelijk om aanspraak op financiële hulp van de overheid te maken. Raadpleeg hiervoor de website van de “Raad voor rechtsbijstand” onder de rubriek ‘mediation’.  

Mogelijke extra scheidingskosten

Het is niet altijd op voorhand te zeggen hoeveel extra scheidingskosten er nog bij komen. Met de volgende kosten moet je in elk geval rekening houden bij een echtscheiding: 

  • Griffierecht: de kosten om een procedure of rechtszaak bij de rechtbank te starten. Bij een scheidingsprocedure  betalen je ex-partner en jij het volledige bedrag tenzij er sprake is van een toevoeging. 
  • Kosten van uittreksels: het opvragen van persoonlijke documenten, zoals uittreksels uit het persoonsregister, huwelijksregister en geboorteregister.

Kosten die afhankelijk zijn van de zaak:

  • *Financieel adviseur: het inschakelen van een accountant, denk bijvoorbeeld aan het inwinnen van informatie voor een ingewikkelde berekening bij alimentatiebedragen.
  • *Andere diensten: verschillende kosten van diensten die een advocaat moet inschakelen, denk hierbij aan een tolk, deurwaarderskosten, een religie-deskundige, enzovoorts.

Wat kost scheiden gemiddeld?

Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Soms is een scheiding aanvragen echter ingewikkeld, denk aan een partner met een eigen bedrijf of een partner in het buitenland. De advocaat moet dan meer regelen en uitzoeken waardoor de uren die hij besteedt aan de zaak zullen oplopen. Hierdoor zullen de advocaatkosten mogelijk ook oplopen. 

Daarnaast moet je rekening houden met andere kosten bij een scheiding. Denk hierbij aan coach-of therapiekosten. Het maakt daarbij uit welk soort hulp je inschakelt en of dit (gedeeltelijk) wordt vergoed door je zorgverzekering. 

 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00