Inhoudsopgave

Alimentatie herberekenen

Je bent al enige tijd geleden gescheiden en de kinderen zijn ouder geworden. Misschien is de gezins-, woon- of werksituatie van jou of je ex-partner inmiddels veranderd. Het kan dan zijn dat de alimentatie niet meer past bij jullie huidige situatie. Een alimentatie herberekening is dan zinvol.  Lees hieronder hoe je dit moet aanpakken!

Wanneer alimentatie laten herberekenen?

Als het inkomen van een van de partners wijzigt, verandert ook de financiële situatie. De behoefte van de alimentatie-ontvanger kan hierdoor verminderen. Of de ruimte om dit te kunnen betalen (‘draagkracht’). De volgende redenen kunnen een aanleiding zijn om de alimentatie te laten herberekenen:

  • werkloos worden door ontslag
  • minder goed betaalde baan krijgen
  • verhuizing (verandering in reiskosten)
  • verandering woonsituatie kind
  • nieuw werk en inkomen
  • met pensioen gaan
  • nieuwe partner (huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen)
  • wijziging omgangsregeling
  • sterfgeval (van een van de oude en/of nieuwe gezinsleden)
  • nieuwe wet- en regelgeving overheid

Is een van bovengenoemde situaties op jou van toepassing? Dan is het mogelijk om de kinderalimentatie te wijzigen en/of de partneralimentatie te wijzigen. Je hebt hiervoor een advocaat nodig. Wil je samen de berekening laten maken, dan kun je een advocaat-mediator inschakelen. Heb je nog geen advocaat of mediator ingeschakeld? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Hoe kun je alimentatie wijzigen?

Het beste is om samen met je ex-partner nieuwe afspraken te maken. Pleeg goed overleg en maak een schatting van het nieuwe alimentatiebedrag. Het is altijd verstandig om de precieze alimentatie te laten berekenen door een familierecht advocaat. Je gaat immers een langdurige verplichting met elkaar aan. Dan wil je wel zeker weten dat het bedrag klopt. De nieuwe afspraken leg je schriftelijk vast en laat je bekrachtigen door de rechtbank. Daarna kun je bij de rechtbank een officieel verzoek tot wijziging van de alimentatie indienen. Je hebt hier een echtscheidingsadvocaat voor nodig.

Alimentatie wijzigen kan wanneer de huidige situatie van een van beide partners (of kind) is veranderd. Dit geldt ook bij een totstandkoming van de hoogte van de alimentatie die is vastgesteld op basis van onjuiste gegevens.

Houd rekening met het volgende. Bij onderling gemaakte afspraken over alimentatie kun je:

  • bij een lager alimentatiebedrag nog steeds een beroep doen op LBIO* bij een achterstallige betaling. Er moet wel een uitspraak van de rechter zijn (een beschikking);
  • bij een hoger alimentatiebedrag kun je geen beroep doen op de LBIO* bij een achterstallige betaling. Je moet dan eerst een nieuwe uitspraak van de rechter hebben.

*LBIO = Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Zelf alimentatie berekenen

Wil je inzicht krijgen in de hoogte van jouw nieuwe alimentatiebedrag? Om het je makkelijker te maken, kun je gebruik maken van onze alimentatie rekentool. Let op: het bedrag uit onze berekening is een indicatie, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Stappenplan: alimentatie herberekenen in 5 stappen

Stap 1 – Bereken zelf opnieuw de alimentatie

Met onze online rekentool kun je de hoogte van alimentatie herberekenen. Dit bedrag is slechts een indicatie van het daadwerkelijke bedrag.

Stap 2 – Bespreek de situatie met je ex-partner

Als je overweegt om de alimentatie opnieuw te laten berekenen, is de eerste stap om dit te overleggen met je ex-partner. Misschien zijn jullie het samen eens dat het bedrag moet worden gewijzigd gezien de nieuwe situatie.

Stap 3 – Laat een officiële berekening maken

Laat voor de zekerheid een officiële berekening maken. Het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat of mediator is hierbij raadzaam. Vraag samen naar een goede advocaat of mediator om dit te doen.

Ben je het niet eens over de wijziging, kies dan zelf een advocaat om de berekening te maken. We bevelen de familierecht advocaten binnen ons netwerk bij je aan. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Stap 4 – Maak de wijziging van alimentatie officieel

Een echtscheidingsadvocaat speelt hierbij ook een belangrijke rol. Vraag de advocaat om de afspraken te laten vastleggen in een overeenkomst en te laten bekrachtigen door de rechtbank.

Heb je gekozen voor een eigen advocaat? Dan dient deze een verzoek in bij de rechtbank om de alimentatie te wijzigen. Je ex kan hier samen met een advocaat verweer tegen voeren. Uiteindelijk beslist de rechter.

Stap 5 – Ontvang de officiële uitspraak van de rechtbank

Het is belangrijk dat je een officiële uitspraak (beschikking) van de rechtbank krijgt. Dat geeft je zekerheid dat de nieuwe afspraak wordt nagekomen. Wordt het nieuwe bedrag niet betaald, dan kun je LBIO inschakelen.

Neem contact op als je de alimentatie wilt wijzigen

Wil je weten of het mogelijk is om de alimentatie te laten wijzigen? Neem contact met ons op. Een van onze juristen staat je graag te woord en kan je er meer over vertellen.

 

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00