Inhoudsopgave

Hoe scheiding aanvragen

Hebben je partner en jij besloten om te gaan scheiden? Dan komt hier veel bij kijken op zowel praktisch als emotioneel vlak. Het is vaak lastig om het overzicht te bewaren wanneer je hoog in de emoties zit. Op deze pagina nemen we je mee in het scheidingsproces en de te nemen vervolgstappen.

Het aanvragen van een scheiding kan op twee manieren

Van een echtscheiding is sprake als je partner en jij een huwelijk beëindigen. Vaak wordt in de praktijk ook van een scheiding gesproken bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap.  Als je partner en jij gaan scheiden, is  een advocaat verplicht. Het type echtscheidingsadvocaat hangt af van of jullie de scheiding samen of alleen willen regelen.  De scheidingsprocedure verloopt bij beide een beetje anders en er zijn verschillende kosten aan verbonden.

Samen scheiden

Als de keuze is gemaakt om samen te scheiden, betekent dit meestal dat je partner en jij nog goed kunnen overleggen. De meest voor de hand liggende keuze is om samen een familierecht advocaat in te schakelen met ervaring in mediation, ook wel een advocaat-mediator genoemd. Alle aan ons platform verbonden mediators zijn ook advocaat.

Eenzijdig scheiden

Wanneer je partner en jij gaan scheiden en goed overleg niet meer mogelijk is, wordt aangeraden om ieder een eigen echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Als je je eigen advocaat hebt ingeschakeld, behartigt deze enkel jouw belangen tijdens de echtscheidingsprocedure.

Stappenplan bij scheiding aanvragen

Een scheiding aanvragen is ingewikkeld. Daar is juridische hulp bij nodig. Om het overzicht te bewaren volgt hieronder een stappenplan die je doorloopt wanneer je een scheiding wilt aanvragen.

stappenplan echtscheidingsprocedure

Stap 1 – Overleg met partner

Misschien hebben je partner en jij samen besloten om te gaan scheiden. Het kan ook zijn dat een van jullie twee de knoop heeft doorgehakt. Hier komen vaak veel emoties bij kijken. Het is daarom belangrijk om met je partner te blijven overleggen over zaken als de kinderen (ouderschapsplan), de huur- of koopwoning, de huishoudkosten en de manier van scheiden (mediation of eigen advocaat).

Stap 2 – Stem de manier van scheiden af

Bepaal op welke manier je gaat scheiden:

Stap 3 – Maak afspraken met advocaat

Als je eenmaal besloten hebt hoe je wilt scheiden, moet contact worden opgenomen met de advocaat of mediator-advocaat. Deze adviseert je over de scheidingsprocedure en buigt zich over de juridische documenten. In het geval van mediation wordt een overleg tussen je partner en jou bevorderd. In het geval van een eenzijdige scheiding praat je over jouw belangen met je eigen advocaat. Alle afspraken die je opstelt met je advocaat of advocaat-mediator worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

echtscheidingsconvenant

Stap 4 – Scheidingsverzoek bij rechter

Je advocaat of advocaat-mediator moet een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank.

Heb je een eigen advocaat? Dan wordt het een eenzijdig verzoek bij de rechtbank ingediend. Je advocaat vraagt aan de rechter om beslissingen te nemen over de belangrijke onderwerpen. Het is verplicht om een (concept)ouderschapsplan mee te sturen. De advocaat van je ex-partner kan verweer voeren en/of eigen verzoeken aan de rechter doen. Jullie (en de advocaten) worden uitgenodigd voor een zitting. De rechter doet een uitspraak (beschikking) op grond van jouw wensen en de wensen van je partner.

Als je gezamenlijk wilt scheiden, wordt een gemeenschappelijk verzoek opgestuurd naar de rechtbank. Hierbij wordt het echtscheidingsconvenant meegestuurd en in het geval van kinderen ook een ouderschapsplan. De rechter spreekt de echtscheiding uit en bekrachtigt de afspraken.

Stap 5 – Ga eventueel in hoger beroep

Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter kun je binnen 3 maanden na de uitspraak in hoger beroep. De hogere rechter (het gerechtshof) zal dan opnieuw een besluit nemen over de onderwerpen die worden voorgelegd. Bijvoorbeeld de alimentatiebedragen en de omgang van ouders met kinderen. Als de 3 maanden na de eerste uitspraak van de rechter zijn verstreken, kan niet meer in hoger beroep worden gegaan. De uitspraak is dan definitief.

Stap 6 – Meld je echtscheiding aan bij de gemeente

Het is belangrijk dat je advocaat de echtscheiding binnen 3 maanden na de rechterlijke uitspraak laat inschrijven bij de registers van de Burgerlijke Stand van de gemeente. Dit geldt niet wanneer in de tussentijd een hoger beroep is aangevraagd. Gaan je ex-partner en jij niet in hoger beroep en willen jullie de scheiding sneller laten inschrijven? Dan kunnen jullie een ‘akte van berusting’ ondertekenen. Hiermee doen jullie beiden formeel afstand van de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. De echtscheiding kan daardoor direct worden ingeschreven.

Let op: binnen 6 maanden na de rechterlijke uitspraak, moet een scheiding staan ingeschreven bij de gemeente. In het andere geval is de scheiding niet geldig en moet de procedure opnieuw.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00