Inhoudsopgave

Alimentatie

Waar is alimentatie voor bedoeld?

Alimentatie is bedoeld voor mensen die uit elkaar gaan. Mensen die getrouwd zijn en mensen met een geregistreerd partnerschap, hebben na de scheiding recht op partneralimentatie. Hebben jullie kinderen en gaan jullie scheiden? Dan zijn beide ouders verantwoordelijk voor de kosten die te maken hebben met de kinderen.

We maken onderscheid tussen: kinderalimentatie en partneralimentatie.

Verrekenbeding

Alimentatie voor de kinderen

Ga je uit elkaar en heb je kinderen? Dan verandert jullie financiële situatie. Dit mag geen invloed hebben op de zorg van de kinderen. Eén van jullie tweeën heeft daarom waarschijnlijk recht op kinderalimentatie. Een goede alimentatieberekening is een belangrijk onderdeel van de echtscheidingsprocedure. De advocaat of mediator die je voor de echtscheiding inschakelt, maakt deze berekening. Het te betalen of te ontvangen bedrag aan kinderalimentatie wordt vastgelegd in een ouderschapsplan. Kom je er samen niet uit, dan neemt de rechter een beslissing.

Alimentatie voor de partner

Wanneer je gaat scheiden, dan heeft één van de twee partners recht op partneralimentatie. Namelijk, de partner die na de scheiding niet genoeg verdient om voor zichzelf te zorgen. Als de partner die meer verdient genoeg inkomsten heeft, dan dient deze partneralimentatie te betalen. De partner die alimentatie ontvangt, dient dit geld uitsluitend te gebruiken voor zijn/haar eigen levensonderhoud. Dit wordt dus ook wel "kosten van levensonderhoud" genoemd. Je advocaat of mediator die je voor de scheiding hebt ingeschakeld maakt deze berekening. Het alimentatiebedrag wordt vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of - mocht je het niet eens worden - wordt door de rechter bepaald.

 

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00