Wanneer heb ik recht op partneralimentatie?

U heeft in principe recht op partneralimentatie als u na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk. In het Burgerlijk Wetboek staat het als volgt verwoord: ‘De rechter kan bij de echtscheidingsbeschikking of bij latere uitspraak aan de echtgenoot die niet voldoende inkomsten tot zijn levensonderhoud heeft, noch zich in redelijkheid kan verwerven, op diens verzoek ten laste van de andere echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud toekennen.’ De gedachte achter deze wetsbepaling is dat echtgenoten niet alleen tijdens maar ook na het huwelijk verplicht zijn elkaar (financieel) te steunen.

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

In de praktijk is er vrijwel altijd recht op partneralimentatie

In de praktijk is er voor een van beide partners vrijwel altijd recht op alimentatie. In veel gevallen zal dit de vrouw zijn, met name als zij voor het huishouden en een groot deel van de verzorging van de kinderen verantwoordelijk is geweest. In dat geval heeft de vrouw vaak geen inkomen of een beperkt inkomen uit een parttime dienstverband. In de situatie waarbij de man de rol van ‘huisman’ vervuld heeft en de vrouw carrière gemaakt heeft, zal de man in principe aanspraak kunnen maken op partneralimentatie.

Een voorbeeld.

Erwin en Bianca zijn getrouwd en hebben twee kinderen van 7 en 5 jaar oud. Erwin heeft een goede baan bij een bank en verdient ongeveer 7.000 euro bruto per maand. Bianca zorgt veelal voor de kinderen, maar heeft daarnaast een parttime baan waarmee zij ongeveer 3.000 euro bruto per maand verdient.

Als Erwin en Bianca gaan scheiden, zou Bianca van haar eigen inkomen best kunnen leven. Toch heeft zij recht op alimentatie omdat de rechter de mate van welstand waarin Erwin en Bianca tijdens het huwelijk hebben geleefd, meeweegt bij zijn beslissing om alimentatie toe te kennen.

De wettelijke bepaling dat er sprake moet zijn van een situatie waarbij u niet voldoende inkomsten heeft voor uw levensonderhoud wordt in de praktijk dus niet zo strikt genomen. Ook als u wel enige inkomsten heeft waarmee u enigszins kunt rondkomen, is de kans groot dat u daarnaast toch nog recht heeft op partneralimentatie.

Alimentatie wordt bepaald aan hand van behoefte en draagkracht

Om vast te stellen of er definitief recht is op partneralimentatie zal de rechter niet alleen kijken naar de financiële situatie van de alimentatieontvanger, maar uiteraard ook naar de financiële situatie van de alimentatiebetaler. Het is namelijk ook mogelijk dat u in feite wel recht zou hebben op partneralimentatie, maar dat uit de financiële gegevens van uw ex-echtgenoot blijkt dat hij (of zij) simpelweg niet in staat is om alimentatie te betalen.

De rechter maakt in feite een vergelijking tussen uw behoefte (wat heeft u nodig aan partneralimentatie) en de draagkracht van uw ex-echtgenoot (wat kan hij of zij betalen). In dit artikel kunt u lezen welke rekenmethode door de rechter gebruikt wordt om vast te stellen of en hoe hoog de partneralimentatie is. Als u zelf een snelle indicatie wilt hebben van de hoogte van de partneralimentatie, kunt u gebruik maken van onze alimentatiecalculator.Voor het verkrijgen van partneralimentatie heeft u een advocaat nodig.

Bel de Scheidingslijn of vul het contactformulier in om in contact te komen met de juiste advocaat.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel

Eindigt partneralimentatie altijd na 12 jaar?

De plicht tot het voldoen van partneralimentatie vervalt twaalf jaar nadat het huwelijk is ontbonden. Maar op deze basisregel bestaan wel een aantal uitzonderingen.

Lees het volledige artikel

Wanneer moet ik partneralimentatie betalen?

U bent in principe verplicht om partneralimentatie te betalen als uw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk.

Lees het volledige artikel

De vijf grootste misverstanden over alimentatie

Vrijwel iedereen die te maken krijgt met een echtscheiding wordt ook geconfronteerd met partner- of kinderalimentatie. De vijf grootste misverstanden op een rij.

Lees het volledige artikel

Alimentatie en ondernemerschap

Het vaststellen van (partner)alimentatie is in het algemeen al niet erg eenvoudig, als de alimentatieplichtige ondernemer is, kan deze rekenexercitie nog eens tot extra hoofdbrekens leiden.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen