Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Als een rechter zorg vraagt voor een kind of een gezin bij een complexe scheiding, schakelt voortaan een loket van samenwerkende gemeenten de zorgaanbieders hiervoor in. De Raad voor de Kinderbescherming, de gemeenten en de Rechtbank Zeeland-West-Brabant starten met ingang van deze maand deze pilot zodat kinderen zo min mogelijk schade ondervinden van het uit elkaar gaan van hun ouders.

 

Wachttijden

Het komt bij echtscheidingen en bij gezag- en omgangskwesties voor dat er zorg nodig is voor een kind of jongere en of voor het gezin. Een rechter verwijst tot op heden dan het gezin of gezinsleden rechtstreeks door naar een zorgaanbieder voor een zorgtraject. Gedurende de pilot gaat een zorgloket van samenwerkende gemeenten bepalen welke aanbieder het beste de gevraagde zorg kan verlenen. Hierbij wordt gekeken naar het aanbod, wachttijden en meer maatwerk, waarbij een ruimer scala aan zorgmogelijkheden kan worden ingezet. De gekozen zorgverlener wordt dan ingeschakeld om met de betrokkenen te werken aan het door de rechtbank geformuleerde doel van jeugd- en/of gezinszorg. In het arrondissement Zeeland-West-Brabant zijn 4 van dit soort zorgloketten, gebundeld rond de grotere steden.

 

Moeilijke echtscheidingen

De pilot is een van de resultaten van de geïntensiveerde samenwerking op dit gebied tussen de rechtbank, de gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming in Zeeland en West- en Midden-Brabant. Het doel is het proces van hulpverlening bij moeilijke echtscheidingen en gezag- en omgangszaken te verbeteren, zodat kinderen of jongeren en/of hun gezinnen de beste zorg krijgen met een zo kort mogelijke wachttijd. De pilot valt in het kader van het landelijk project ‘Uniform Hulpaanbod’ en duurt minimaal 1 jaar.

Zodra de proef voorbij is leest u hierover meer op onze website.

 

Bron: Rechtspraak.nlHeeft u hulp van een advocaat of mediator nodig bij uw echtscheiding?

Bel de Scheidingslijn of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

De vijf grootste misverstanden over alimentatie

Vrijwel iedereen die te maken krijgt met een echtscheiding wordt ook geconfronteerd met partner- of kinderalimentatie. De vijf grootste misverstanden op een rij.

Lees het volledige artikel

Wat zijn de voorwaarden van co-ouderschap?

Steeds vaker besluiten ex-partners om het ouderschap met elkaar te delen. De kinderen wonen dan bijvoorbeeld de ene week bij moeder en de ander week bij de andere ouder.

Lees het volledige artikel

Nederlands alimentatiesysteem onnodig ingewikkeld

De toename van het aantal rechtszaken rondom kinderalimentatie zou drastisch kunnen afnemen als het systeem voor de vaststelling van kinderalimentatie vereenvoudigd zou worden.

Lees het volledige artikel

Help! Er wordt een kind ontvoerd?

Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop mij toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald.

Lees het volledige artikel

Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?

Ouders kunnen in Nederland kiezen of hun kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Een combinatie van beide namen is niet mogelijk. Deze keuze is ook eenmalig.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Wat is informatie- en consultatieplicht?

De verzorgende ouder heeft de wettelijke plicht om de andere ouder op de hoogte te stellen van belangrijke ontwikkelingen rondom het kind. Dit noemt men ook wel de informatie- en consultatieplicht.

Lees het volledige artikel

Wettelijke onderhoudsverplichting kinderen of stiefkinderen

In de wet is geregeld dat echtgenoten en geregistreerde partners een onderhoudsplicht hebben ten opzichte van elkaar, dat ouders hun kinderen tot ze 21 jaar zijn moeten onderhouden en dat ex-partners een onderhoudsplicht naar elkaar hebben als één van hen te weinig inkomen heeft om van te leven.

Lees het volledige artikel

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen