Zoekt u een geschikte echtscheidingsadvocaat?

Heeft u een goede advocaat nodig voor het aanvragen van een scheiding? Of wilt u alimentatie aanvragen of wijzigen? U bent bij ons aan het juiste adres, want hieronder vindt u alle informatie die u nodig hebt.

Wilt u direct een advocaat inschakelen voor het regelen van uw echtscheiding? Klik op onderstaande knop en vul uw woonplaats in voor een echtscheidingsadvocaat bij u in de buurt!


Zoek direct een advocaat

Wat is een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat is een advocaat die gespecialiseerd is in de juridische begeleiding en afhandeling van een echtscheidingsprocedure. Deze advocaat wordt ook wel een familierecht advocaat genoemd. 

Tegenwoordig zijn de meeste echtscheidingsadvocaten ook mediators, waardoor zij u ook kunnen bijstaan in een echtscheiding mediation traject. Wanneer dit niet het geval is en u aan de hand van mediation uw scheiding wilt regelen, dan dient u eerst een mediator in te schakelen en vervolgens een scheidingsadvocaat om de scheiding definitief te maken.  

Wat kan een echtscheidingsadvocaat voor mij betekenen?

Een echtscheidingsadvocaat kan u op allerlei fronten bijstaan tijdens uw scheiding, maar is in slechts één stap van het scheidingsproces vereist. Namelijk, bij het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding aan de rechtbank. In Nederland bent u verplicht om dit te laten doen door een advocaat. U kunt niet eerder officieel uw huwelijk beëindigen. 

Hiernaast kunt u een echtscheidingsadvocaat inschakelen voor onder andere:

Zoals u wellicht al opgemerkt hebt kunt u een echtscheidingsadvocaat ook inschakelen wanneer u niet getrouwd bent. Bijvoorbeeld in het geval van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap en u uit elkaar wilt gaan. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn en u dit goed wilt regelen, is het raadzaam om hiervoor een scheidingsadvocaat in de arm te nemen. 

Welke stappen onderneemt de echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsprocedure kan erg complex zijn, maar ook heel simpel. Dit hangt in beginsel af van de relatie tussen u en uw (ex) partner. Kunnen jullie nog samen door één deur en zijn jullie het eens over de manier waarop jullie willen scheiden? Dat kan de scheidingsprocedure een stuk eenvoudiger maken. 

Manieren om te gaan scheiden

Er zijn in beginsel drie manieren waarop u kunt scheiden, namelijk:

 • Ieder een eigen advocaat, ook wel ‘’eenzijdig verzoek’’ of ‘’scheiden op tegenspraak’’ genoemd. Dit kan in sommige gevallen zelfs uitlopen tot een zogeheten ‘’vechtscheiding’’. 
 • Samen één echtscheidingsadvocaat, ook wel ‘’gemeenschappelijk verzoek’’ genoemd.
 • Samen één echtscheidingsmediator, ook wel ‘’echtscheiding mediation’’ genoemd.

Een meest simpele scheiding

In het meest simpele geval, vaak in het geval van samen één echtscheidingsadvocaat, worden de volgende stappen doorlopen:

 1. Noodzakelijke scheidingsdocumenten verzamelen, zoals de trouwpapieren en de hypotheekakte;
 2. Samen het verzoekschrift tot echtscheiding opstellen, zonder afspraken omtrent kinderen, alimentatie en verdeling van bezittingen;
 3. Samen een advocaat voor uw echtscheiding kiezen;
 4. De advocaat dient het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank; 
 5. Uitspraak van de rechter;
 6. Inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente.

Zoals u ziet is het niet nodig om allerlei afspraken te maken omtrent de kinderen, alimentatie of de verdeling van de bezittingen voor na de scheiding, wat vaak opgenomen wordt in een echtscheidingsconvenant. Wanneer dit namelijk niet wordt opgegeven, dan beslist de rechter hierover, afhankelijk van hoe u bent getrouwd. In geval van ‘’gehuwd in gemeenschap van goederen’’ gelden weer andere wet -en regelgeving, dan bij ‘’getrouwd met huwelijkse voorwaarden’’. 

Kortom, in een verzoekschrift tot echtscheiding zou uitsluitend kunnen staan dat u de rechter verzoekt om uw huwelijk te ontbinden.   

Scheiden op basis van een eenzijdig verzoek

In het geval van een ‘’eenzijdig verzoek’’ zien de stappen er als volgt uit: 

 1. Zelf een eigen echtscheiding advocaat inschakelen
 2. Relevante documenten verzamelen, zoals: trouwpapieren, hypotheekakte, loonspecificaties, pensioenregelingen, verzekeringen, et cetera;
 3. Onderwerpen bespreken met uw advocaat, zoals: de kinderen, de woning, de alimentatie en de verdeling van de bezittingen en het vermogen;
 4. Afspraken proberen te maken met de advocaat van uw (ex) partner.

Als dit lukt, dan:

 1. Afspraken vastleggen in overeenkomst (oftewel: echtscheidingsconvenant);
 2. Uw advocaat of die van uw (ex) partner dient het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank;
 3. Uitspraak van de rechter;
 4. Inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente.

Als dit niet lukt, dan:

 1. Uw advocaat stuurt uw scheidingsverzoek naar de rechtbank;
 2. De advocaat van uw (ex) partner stuur een verweerschrift naar de rechtbank;
 3. Er vindt een hoorzitting plaats bij de rechtbank;
 4. Uitspraak van de rechter
 5. Inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente.

Scheiden op basis van een echtscheiding mediation

In het geval van een ‘’echtscheiding mediation’’ zien de stappen er als volgt uit:

 1. Samen een echtscheidingsmediator kiezen (die ook advocaat is);
 2. Relevante documenten verzamelen, zoals: trouwpapieren, hypotheekakte, loonspecificaties, pensioenregelingen, verzekeringen, et cetera;
 3. Onderwerpen bespreken met uw advocaat, zoals: de kinderen, de woning, de alimentatie en de verdeling van de bezittingen en het vermogen;
 4. Met behulp van de scheidingsmediator samen afspraken maken en vastleggen in overeenkomst (oftewel: echtscheidingsconvenant);
 5. De echtscheidingsmediator (die ook advocaat is) dient het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank;
 6. Uitspraak van de rechter
 7. Inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente.

Wanneer u en uw echtscheidingsadvocaat deze stappen hebben doorlopen (afhankelijk van de manier van scheiden), dan bent u officieel gescheiden van uw partner.

 

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Kan ik van een echtscheidingsbeschikking in hoger beroep?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een van beide partners (soms zelfs beide partners) besluit om hoger beroep in te stellen. U kunt binnen 3 maanden na de beslissing van de rechtbank een beroep instellen bij het gerechtshof.

Lees het volledige artikel

Wanneer is de verdeling bij scheiding: nu of in de toekomst?

Van de hoofdregel dat geld en goederen direct bij de scheiding verdeeld moeten worden, kan een rechter afwijken, bijvoorbeeld als de waarde van een bepaald vermogensbestanddeel niet goed vast te stellen is.

Lees het volledige artikel

Kan ik online scheiden en wat kost dat?

Online scheiden is met name geschikt voor mensen die snel willen scheiden en slechts in beperkte mate behoefte hebben aan juridisch advies omdat u op vrijwel alle onderdelen van de scheiding zelf afspraken heeft gemaakt.

Lees het volledige artikel

Alimentatie en ondernemerschap

Het vaststellen van (partner)alimentatie is in het algemeen al niet erg eenvoudig, als de alimentatieplichtige ondernemer is, kan deze rekenexercitie nog eens tot extra hoofdbrekens leiden.

Lees het volledige artikel

Wat zijn de kosten van een echtscheidingsprocedure?

De kosten van een echtscheidingsprocedure zijn afhankelijk van een aantal factoren maar worden grotendeels bepaald door de vraag of beide partners één advocaat of adviseur in de arm nemen of dat u beiden besluit een eigen adviseur in te schakelen.

Lees het volledige artikel

Wat gebeurt er met de huurwoning na een echtscheiding?

Als u getrouwd bent en u woont samen in een huurwoning, dan bent u automatisch medehuurder ook al heeft u de huurovereenkomst niet zelf ondertekend. Als medehuurder bent u naast de huurder ook volledig aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Valt een letselschadevergoeding in huwelijkse gemeenschap?

Uitgangspunt bij een huwelijk dat in gemeenschap van goederen gesloten is, is de gelijke verdeling van alle bezittingen en schulden. In feite is er sprake van een situatie waarbij het vermogen van beide echtelieden samenvloeit tot één gezamenlijk vermogen.

Lees het volledige artikel

Moet ik voor een echtscheiding een advocaat inschakelen?

Bij echtscheidingsprocedures geldt de zogenaamde verplichte procesvertegenwoordiging. Dit houdt in dat u een advocaat moet inschakelen om een verzoekschrift voor echtscheiding in te dienen bij de rechtbank.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen

Hulp nodig bij het vinden van de juiste advocaat?

Bel ons voor hulp of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier