Inhoudsopgave

Alimentatie berekenen

Bij het berekenen van alimentatie wordt er onderscheid gemaakt tussen: kinderalimentatie en partneralimentatie. De hoogte van de bedragen verschilt per situatie.

In dit artikel lees je meer over hoe en door wie kinder- en partneralimentatie wordt berekend, wat de kosten hiervan zijn en of het zinvol is om je alimentatie te laten herberekenen. Bovendien kun je met onze handige rekentools uitrekenen wat je ongeveer moet gaan betalen of kunt ontvangen!

Rekentools

Met een van onderstaande rekenhulp modules kun je snel en gratis een online alimentatieberekening maken. De resultaten inclusief een toelichting op de berekening kun je eenvoudig uitprinten of opslaan.

Hoe wordt alimentatie berekend?

Bij een berekening van de kinderalimentatie wordt gekeken naar:

  • de behoefte van het kind;
  • de draagkracht van beide ouders.

De behoefte van het kind is afhankelijk van de leeftijd. Oudere kinderen zijn duurder dan jongere. Zo zijn bijvoorbeeld hun studiekosten en uitgaven aan bijvoorbeeld kleding hoger.

De draagkracht is het bedrag dat iemand kan betalen. Men houdt dan rekening met de inkomsten en uitgaven van de betalende partij. Heeft iemand een hoog inkomen? Dan zal de draagkracht ook hoger zijn. Let er hierbij wel op dat er meer zaken een rol spelen. Andere verplichtingen, zoals bijvoorbeeld de kosten van een kind uit een nieuwe relatie of een hoge hypotheek, kunnen invloed hebben op de draagkracht.

Bij een berekening van de partneralimentatie wordt gekeken naar:

  • de behoefte van de ontvangende partner;
  • de draagkracht van de partner die moet betalen

Voor de behoefte kijkt men naar het gezinsinkomen op het moment van scheiding. Dat is de basis om te bepalen wat een persoon nodig heeft om een zekere periode op basis van dezelfde  standaard te kunnen leven. De behoefte wordt gesteld op 60% van het gezinsinkomen. Eigen inkomsten van de ontvangende partij worden in mindering gebracht op de behoefteberekening.

Voorbeeld berekening partneralimentatie
Op het moment van scheiding verdient Els 1300 euro netto per maand. Cees-Jan verdient 3.700 netto per maand. Het totale gezinsinkomen is dus 5000 netto per maand.
Na de scheiding heeft Els behoefte aan partneralimentatie. Dit wordt als volgt berekend:

Gezinsinkomen: 5.000
Totale behoefte Els: 3.000 (60% x 5.000)
Eigen inkomen Els: 1.300
Resteert aan behoefte: 1.700 (het tekort)

Let op: per januari 2020 is de duur van de partneralimentatie gemaximaliseerd van 12 jaar naar 5 jaar.

Wie berekent alimentatie?

Een (familierecht) advocaat kan een officiële alimentatieberekening maken. Hij of zij doet dat aan de hand van de zogenaamde: “tremanormen”. Dit zijn alimentatienormen die zijn vastgelegd binnen de Nederlandse rechtspraak. Ga je scheiden of beëindig je jouw geregistreerd partnerschap? Dan is deze berekening onderdeel van het scheidingsproces.

De partneralimentatie wordt in het echtscheidingsconvenant opgenomen. De kinderalimentatie in het ouderschapsplan. De advocaat zorgt ervoor dat de alimentatie wordt bekrachtigd door de rechter. In het geval de afspraken later niet worden nagekomen, is het mogelijk om direct nakoming af te dwingen. Je hoeft dan dus niet nog een keer naar de rechter. Het LBIO helpt je hierbij.

Wat kost alimentatie berekenen?

De kosten die verbonden zijn aan een alimentatieberekening zijn erg verschillend. Deze zijn namelijk afhankelijk van jouw situatie. De meeste advocaten werken op basis van een eigen uurtarief. Moet een advocaat veel tijd besteden aan jouw berekening? Dan zullen de kosten hoger oplopen. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een eigen bedrijf bij is betrokken. Ook als je partner opnieuw gaat samenwonen (samengesteld gezin), wordt de berekening ingewikkelder.   Is de berekening eenvoudiger? Bijvoorbeeld omdat beide partners in loondienst werken, dan zullen de kosten lager uitvallen. Soms is het mogelijk om tijdens het kennismakingsgesprek een vast bedrag met de advocaat af te spreken. Vraag hier gerust naar. De advocaat geeft dan een duidelijke indicatie van de kosten.

Alimentatie herberekenen

Heeft er een wezenlijke verandering van omstandigheden plaatsgevonden waardoor het huidige alimentatiebedrag niet meer redelijk is? Dan is het mogelijk om je alimentatie te laten herberekenen.

In de volgende gevallen is herberekening van alimentatie verstandig:

  • Het inkomen van jou of je ex-partner is veranderd;
  • Jij of je ex-partner hertrouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen;
  • Jij of je ex-partner een kind krijgt uit een nieuwe relatie;
  • De kinderen ouder worden en meer gaan kosten.

Het is van belang dat een herberekening van alimentatie goed gebeurt, zowel voor je kinderen als voor jou. Een advocaat is hierin gespecialiseerd en bekwaam. Dankzij zijn of haar juridische kennis kom je uit op de juiste bedragen en heb je zekerheid voor de toekomst.

Zijn je ex-partner en jij het eens geworden over het nieuwe alimentatiebedrag? Dan kan de advocaat het bedrag opnieuw laten bekrachtigen door de rechter. Indien jullie het niet eens zijn geworden over het nieuwe alimentatiebedrag, kan je advocaat eenzijdig een procedure starten bij de rechter. Je ex kan met een advocaat verweer voeren. De rechter maakt de uiteindelijke beslissing over de hoogte van de alimentatie.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00
arrow-right