Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Tussen een in Suriname wonende vader en een in Nederland wonende moeder ontstond onenigheid over de hoogte van de door de man te betalen kinderalimentatie. Vanwege het verschil in levensstandaard tussen Nederland en Suriname maakt de rechter in Middelburg bij zijn oordeel gebruik van de zogenaamde Big Mac Index.  

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Kinderalimentatie: behoefte en draagkracht

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van de degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader). Om te bepalen wat de draagkracht van de alimentatiebetaler is, mogen op zijn inkomen een aantal kosten in mindering worden gebracht, waaronder de zogenaamde bijstandsnorm.

De vrouw voert in deze procedure aan dat het niet eerlijk zou zijn als de man de Nederlandse bijstandsnorm op zijn inkomen in mindering zou mogen brengen. Immers, in Suriname geldt een lagere levensstandaard en zijn de kosten van levensonderhoud geringer dan in Nederland.

Big Mac Index

De advocaat van de man komt vervolgens met een creatieve oplossing die door de rechter overgenomen wordt: de Big Mac Index. Deze index is oorspronkelijk bedacht door het Britse weekblad The Economist en behelst in feite een informele methode om de koopkracht in verschillende landen met elkaar te vergelijken. Er wordt gekeken naar de prijs van een Big Mac in verschillende landen. Omdat deze overal verkrijgbare hamburger in feite een soort mandje van producten is (vlees, brood, sla, arbeid en elektriciteit), geeft de prijs van de Big Mac een goed beeld van de koopkracht in het betreffende land.

Terug naar de alimentatiezaak. De prijs van een Big Mac in Suriname is ongeveer 2,47 euro terwijl voor hetzelfde broodje in Nederland 3,15 euro betaald moet worden. Volgens de Big Mac Index is de levensstandaard in Suriname dus ongeveer 2/3 van het levenspeil in Nederland. De rechter komt dan ook tot de conclusie dat de man 2/3 van de Nederlandse bijstandsnorm in mindering op zijn inkomen mag brengen om zijn uiteindelijke draagkracht te bepalen.Wilt u een wijziging aanbrengen in uw kinderalimentatie?

Bel de Scheidingslijn of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Nederlands alimentatiesysteem onnodig ingewikkeld

De toename van het aantal rechtszaken rondom kinderalimentatie zou drastisch kunnen afnemen als het systeem voor de vaststelling van kinderalimentatie vereenvoudigd zou worden.

Lees het volledige artikel

De vijf grootste misverstanden over alimentatie

Vrijwel iedereen die te maken krijgt met een echtscheiding wordt ook geconfronteerd met partner- of kinderalimentatie. De vijf grootste misverstanden op een rij.

Lees het volledige artikel

Wordt kinderalimentatie ook geïndexeerd?

Ja. Zowel kinder- als partneralimentatie wordt op grond van een wettelijke regeling elk jaar met ingang van 1 januari verhoogd met een indexeringspercentage dat vastgesteld wordt door de minister van Justitie.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Tot welke leeftijd moet kinderalimentatie betaald worden?

De hoofdregel luidt dat kinderalimentatie verschuldigd is ten behoeve van de kosten en opvoeding van minderjarige kinderen.

Lees het volledige artikel

De kinderalimentatie wordt niet of niet op tijd betaald

Als de kinderalimentatie niet (meer) of niet op tijd betaald wordt, dan is het verstandig om uw ex-echtgenoot eerst schriftelijk een betalingsherinnering te sturen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een van de voorbeeldbrieven van Scheidingsinformatie.nl.

Lees het volledige artikel

Wettelijke onderhoudsverplichting kinderen of stiefkinderen

In de wet is geregeld dat echtgenoten en geregistreerde partners een onderhoudsplicht hebben ten opzichte van elkaar, dat ouders hun kinderen tot ze 21 jaar zijn moeten onderhouden en dat ex-partners een onderhoudsplicht naar elkaar hebben als één van hen te weinig inkomen heeft om van te leven.

Lees het volledige artikel

Nog meer misverstanden over alimentatie

Bij de meeste echtscheidingen leidt de vraag of en hoeveel alimentatie er betaald moet worden tot pittige discussies. Deze discussies komen voor een deel voort uit een aantal hardnekkige misverstanden over kinder- en partneralimentatie. De vijf meest voorkomende misverstanden hebben wij hieronder voor u op een rij gezet.

Lees het volledige artikel

Recht op alimentatie bij overspel

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde onlangs dat een vrouw geen recht heeft op alimentatie omdat zij haar man tijdens het huwelijk jarenlang heeft bedrogen en hem in de waan gelaten heeft dat hij de biologische vader was van twee kinderen.

Lees het volledige artikel

Herberekening kinderalimentatie

Het is mogelijk dat een eerder vastgesteld of overeengekomen bedrag aan kinderalimentatie gewijzigd wordt. Dit gebeurt dan meestal vanwege verslechterde financiële omstandigheden bij de ouder die de alimentatie moet voldoen.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen