Inhoudsopgave

Partneralimentatie berekenen

Start direct met het berekenen van partneralimentatie met behulp van onze gratis rekentool. Vul je gegevens in en je weet binnen enkele minuten hoeveel de partneralimentatie ongeveer zal bedragen. Het bedrag is een indicatie, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Let op: het is noodzakelijk om na de online proefberekening (op onze website) nog een officiële berekening te laten maken. Schakel via ons een familierecht advocaat in die dat voor je kan doen.

Hoogte partneralimentatie   

Een officiële berekening kun je laten maken door een advocaat, deze is hierin gespecialiseerd. Bij het uitrekenen van de hoogte van partneralimentatie wordt rekening gehouden met:

  • de behoefte van degene die de alimentatie ontvangt;
  • de draagkracht van degene die de alimentatie betaalt (dit wordt ook wel genoemd: draagkrachtberekening).

Partneralimentatie opnieuw laten berekenen 

Zijn je omstandigheden na de scheiding veranderd en is het alimentatiebedrag niet meer passend? Dan kan de alimentatie voor de partner worden gewijzigd. Hiervoor heb je een advocaat nodig die een herberekening maakt. De belangrijkste redenen om de partneralimentatie te wijzigen zijn:

  • Het inkomen van de alimentatie-betaler is gestegen of gedaald (bijvoorbeeld: in 2020 was de alimentatie-betaler werkend als manager bij een groot bedrijf met een hoog inkomen en in 2021 is hij/zij ontslagen, waardoor hij/zij nu van een uitkering leeft).
  • De alimentatie-ontvanger gaat samenwonen.
  • Het inkomen van de alimentatie-ontvanger is gestegen of gedaald.
  • De alimentatie-ontvanger gaat samenwonen. Let op: in dat geval vervalt de partneralimentatieplicht.

Wil je meer weten over het wijzigen van je huidige partneralimentatie? Lees dan meer op onze pagina over het herberekenen van partneralimentatie.

Belang van een officiële partneralimentatieberekening

Partner alimentatie wordt vaak voor meerdere jaren afgesproken. Met een officiële alimentatieberekening weet je zeker dat je niet teveel betaalt of te weinig ontvangt. Bereken je de alimentatie verkeerd, dan leidt dit al snel tot een grote financiële verliespost. Een officiële berekening hanteert de brutomethode en houdt rekening met alle financiën van beide partners, dus ook fiscale voor- of nadelen.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 21:00
arrow-right