Inhoudsopgave

Herberekening kinderalimentatie

Als je bent gescheiden en je hebt kinderen, betaal of ontvang je kinderalimentatie. Het kan zijn dat het bedrag van de kinderalimentatie niet meer past bij jullie huidige situatie.Enerzijds kan de financiële situatie van de betalende ouder zijn veranderd. Hierdoor kan hij of zij niet meer voldoen aan het bedrag.In dit geval kan het zinvol zijn om de alimentatie te verlagen. Anderzijds worden de kinderen ouder en hebben ze misschien meer nodig. Dan is er juist meer alimentatie nodig.

Wanneer kinderalimentatie herberekenen?

Er zijn verschillende redenen om kinderalimentatie te wijzigen. De belangrijkste redenen zijn: 

  • De partner die alimentatie betaalt kan het kinderalimentatiebedrag niet meer betalen door een inkomen dat is veranderd of weggevallen.

 

Voorbeeld 1

David en Tamar zijn gescheiden en hebben een dochtertje van 2. Tamar zorgt het meest voor hun dochtertje. David is van baan gewisseld en hij heeft nu een lager inkomen. Het bedrag dat hij Tamar verschuldigd is, lijkt nu te hoog. Hij wil de kinderalimentatie graag laten aanpassen.

  • De kinderen zijn ouder geworden en hebben andere behoeftes. Hier is meer kinderalimentatie voor nodig. 

 

Voorbeeld 2

De ouders van de 18-jarige Loïs en 16-jarige Julian zijn gescheiden. Moeder ontvangt maandelijks € 270 kinderalimentatie.

Loïs gaat geneeskunde studeren en haar collegegeld en huur voor een nieuwe kamer moeten worden bekostigd. Dit kan moeder niet in haar eentje betalen. Moeder wil graag het kinderalimentatie-bedrag wijzigen, want de hoogte is niet meer passend bij de leefsituatie. 

Kinderalimentatie wijzigen?

Wil je de kinderalimentatie wijzigen door een veranderende financiële situatie of ouder wordende kinderen met meer behoeftes? Dan kun je het best overleggen met je partner om samen tot nieuwe afspraken te komen.

Lukt dit niet? Het inschakelen van een advocaat is dan verstandig. De advocaat zal de alimentatie opnieuw berekenen.

Ook helpt hij of zij bij het indienen van een ‘verzoek tot wijziging’ bij de rechter. Op deze manier weten jullie allebei zeker dat er een officiele alimentatieberekening aan ten grondslag ligt.

We hebben een breed aanbod van geschikte familierechtadvocaten voor je om je hierbij te helpen.

Wijziging kinderalimentatie met terugwerkende kracht

De rechter kijkt naar het verzoek tot wijziging van kinderalimentatie. Hij zal een besluit nemen over een nieuw alimentatiebedrag. Ook zal hij aangeven vanaf welk moment de kinderalimentatie ingaat. Er wordt ook gekeken naar een eventueel verschuldigd bedrag met terugwerkende kracht.

Voorbeeld 1

Lisanne en Paul zijn jaren geleden gescheiden en hebben twee kinderen. Paul is arbeidsongeschikt geraakt en kan daardoor minder kinderalimentatie betalen.

Lisanne en Paul kunnen niet meer goed overleggen, omdat Lisanne een nieuwe partner heeft (lees: vreemd is gegaan). Paul heeft daarom een eigen advocaat ingeschakeld, om een officiele alimentatieberekening te laten maken. Op basis van deze berekening is er een nieuw bedrag vastgesteld door de rechter: € 150 kinderalimentatie per maand.

Paul heeft 4 maanden een te hoog bedrag betaald terwijl hij het financieel moeilijk had. De rechter heeft een uitspraak gedaan. Lisanne zal een deel moeten terugstorten op de rekening van Paul.

Online kinderalimentatie herberekenen

Je kunt eenvoudig met onze handige rekentool een indicatie krijgen van de hoogte van de kinderalimentatie. Let op: de berekening is slechts een schatting van de daadwerkelijke hoogte van het kinderalimentatie-bedrag.

Stappenplan: hoogte kinderalimentatie wijzigen

*Stap 1 – Bereken zelf opnieuw de kinderalimentatie

Met behulp van onze handige rekentool kun je zelf alvast of jullie samen de kinderalimentatie berekenen. Zijn de kinderen ouder geworden en zijn de kosten hierdoor gestegen? Vul je financiele gegevens in en kijk dan in de tabellen van Nibud welk bedrag nu van toepassing is.

Stap 2 – Bespreek de situatie met je ex-partner

Als je het alimentatiebedrag wilt wijzigen, ga dan eerst in gesprek met je ex-partner. Alles moet schriftelijk worden vastgelegd.

Stap 3 – Vraag advies van een advocaat-mediator of eigen advocaat

Je ex-partner en jij kunnen samen in gesprek, afspraken maken en deze vastleggen. Wij raden aan om dit samen, in goed overleg, met een advocaat-mediator te doen.

Kom je er samen niet uit? Dan kun je een eigen advocaat inschakelen. In beide gevallen wordt juridisch advies gegeven en een onafhankelijke herberekening van de alimentatie gemaakt.

Stap 4 – Goedkeuring door rechter

Heb je de afspraken samen met een advocaat-mediator vastgelegd? Dan dient deze namens jullie een gezamenlijk verzoek in bij de rechter. De rechter volgt dit verzoek. 

Heb je een eigen advocaat ingeschakeld? Dan verzoekt deze namens jou de rechter een besluit te nemen over het alimentatiebedrag. Je partner gaat (in de meeste gevallen) met een advocaat verweer voeren. Uiteindelijk beslist de rechter welk bedrag redelijk is.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

arrow-right