Veelgestelde vragen - Alimentatie

Ja dit kan. Als de indexering nooit is toegepast door de betalende partij, kan degene die alimentatie ontvangt dit vorderen met terugwerkende kracht. Let wel op, het recht op inning van achterstallige indexering verjaart na 5 jaar. Daarna kan de achterstallige alimentatie niet meer worden geïnd.

Neem contact op

Ja, deze indexering is verplicht, tenzij er andere afspraken worden gemaakt. Wanneer dit niet wordt betaald, kan je dit terugvorderen.

Neem contact op

Voor de hoogte van de alimentatie wordt gekeken naar wat je kan missen. Dit wordt uw draagkracht genoemd. Daarnaast wordt gekeken wat je ex-partner of kinderen nodig hebben om van te leven. Dit wordt behoefte genoemd. De alimentatie wordt berekend op het moment dat je dit aanvraagt. Dit is vaak het moment dat je uit elkaar gaat. Je kan de alimentatie laten berekenen door het LBIO. Draagkracht berekenen Wil je de draagkracht laten berekenen? Dan moet je naar een advocaat. Wij kunnen wel advies geven, maar wij kunnen de berekening helaas niet voor je maken.

Neem contact op

Als je kinderalimentatie ontvangt, hoef je dit niet op te geven aan de Belastingdienst. Als je kinderalimentatie betaalt, is dit niet fiscaal aftrekbaar. De betaalde kinderalimentatie kan je niet van je inkomen aftrekken.

Neem contact op

Dit niet-wijzigingsbeding houdt in dat je samen afspreekt dat het alimentatiebedrag ondanks veranderende omstandigheden gewoon hetzelfde blijft. In bijzondere situaties kan de rechter de alimentatie toch wijzigen.

Neem contact op

Het indexeringspercentage voor 2016 is vastgesteld op 1,3%. Dit betekent dat de alimentatie met 1,3% wordt verhoogd. Op de website van het LBIO kan je het exacte bedrag berekenen.

Neem contact op

Het indexeringspercentage voor 2017 is vastgesteld op 2,1%. Dit betekent dat de alimentatie met 2,1% wordt verhoogd. Op de website van het LBIO kan je het exacte bedrag berekenen.

Neem contact op

Het indexpercentage voor 2018 is vastgesteld op 1,5%. Dit betekent dat de alimentatie met 1,5% wordt verhoogd. Op de website van het LBIO kan je het exacte bedrag berekenen.

Neem contact op

Het indexpercentage voor 2019 is vastgesteld op 2,0%. Dit betekent dat de alimentatie met 2,0% wordt verhoogd. Op de website van het LBIO kan je het exacte bedrag berekenen.

Neem contact op

Het indexpercentage voor 2019 is vastgesteld op 2,5%. Dit betekent dat de alimentatie met 2,5% wordt verhoogd. Op de website van het LBIO kan je het exacte bedrag berekenen.

Neem contact op

Alimentatie wordt ieder jaar verhoogd met een bepaald percentage. Deze verhoging noemen we de indexering. Het indexeringspercentage voor 2021 is vastgesteld op 3,0%. Dit betekent dat de alimentatie met 3,0% wordt verhoogd. Op de website van het LBIO kan je het exacte bedrag berekenen.

Neem contact op
Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00