Wanneer moet ik partneralimentatie betalen?

U bent in principe verplicht om partneralimentatie te betalen als uw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk.
In het Burgerlijk Wetboek staat het als volgt verwoord:
‘De rechter kan bij de echtscheidingsbeschikking of bij latere uitspraak aan de echtgenoot die niet voldoende inkomsten tot zijn levensonderhoud heeft, noch zich in redelijkheid kan verwerven, op diens verzoek ten laste van de andere echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud toekennen.’
De gedachte achter deze wetsbepaling is dat echtgenoten niet alleen tijdens maar ook na het huwelijk verplicht zijn elkaar (financieel) te steunen.

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat?
Neem dan direct contact met ons op

  • Gratis intake-gesprek
  • Direct iemand aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 9:00 – 21:00

085 – 0291003

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Alimentatie wordt bepaald aan hand van behoefte en draagkracht

Om vast te stellen of er definitief recht is op partneralimentatie zal de rechter niet alleen kijken naar de financiële situatie van de alimentatieontvanger, maar uiteraard ook naar de financiële situatie van de alimentatiebetaler. Het is namelijk best mogelijk dat de rechter vaststelt dat uw ex-partner in feite recht zou hebben op partneralimentatie gelet op haar (beperkte) inkomen, maar dat er geen alimentatie betaald hoeft te worden vanwege uw beperkte financiële situatie. De rechter kijkt dus niet alleen naar wat de alimentatieontvanger nodig zou hebben (de zogenaamde behoefte), maar ook naar wat de alimentatiebetaler kan betalen (de zogenaamde draagkracht). Als u geen of slechts een zeer beperkte draagkracht heeft, dan hoeft er geen of slechts in beperkte mate alimentatie betaald te worden. In dit artikel kunt u lezen hoe de rechter berekent wat de behoefte van uw ex-partner is en wat uw draagkracht is. Als u zelf een snelle indicatie wilt hebben van de hoogte van de partneralimentatie, kunt u gebruik maken van onze alimentatiecalculator.Vragen over uw partneralimentatie?

Bel de Scheidingslijn of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

De vijf grootste misverstanden over alimentatie

Vrijwel iedereen die te maken krijgt met een echtscheiding wordt ook geconfronteerd met partner- of kinderalimentatie. De vijf grootste misverstanden op een rij.

Lees het volledige artikel

Eindigt partneralimentatie altijd na 12 jaar?

De plicht tot het voldoen van partneralimentatie vervalt twaalf jaar nadat het huwelijk is ontbonden. Maar op deze basisregel bestaan wel een aantal uitzonderingen.

Lees het volledige artikel

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel

Alimentatie en ondernemerschap

Het vaststellen van (partner)alimentatie is in het algemeen al niet erg eenvoudig, als de alimentatieplichtige ondernemer is, kan deze rekenexercitie nog eens tot extra hoofdbrekens leiden.

Lees het volledige artikel

Wanneer heb ik recht op partneralimentatie?

U heeft in principe recht op partneralimentatie als u na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen