Nog meer misverstanden over alimentatie

Bij de meeste echtscheidingen leidt de vraag of en hoeveel alimentatie er betaald moet worden tot pittige discussies. Deze discussies komen voor een deel voort uit een aantal hardnekkige misverstanden over kinder– en partneralimentatie. De vijf meest voorkomende misverstanden over alimentatie hebben wij hieronder voor u op een rij gezet.  

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

1. Ouders mogen niet afzien van kinderalimentatie

Als het gaat om een echtscheiding waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn, dan kunnen partijen niet afspreken dat er simpelweg geen kinderalimentatie betaald wordt. Een dergelijke afspraak is nietig. Dat betekent dat deze afspraak geen werking heeft en iedereen daar op elk moment op kan terugkomen.

2. Een stiefouder hoeft geen kinderalimentatie te betalen

Een stiefouder heeft alleen tijdens de duur van het huwelijk of het geregistreerde partnerschap de verplichting om de tot zijn gezin behorende (meerderjarige en minderjarige) kinderen van zijn echtgenoot of geregistreerd partner te onderhouden. Zodra de echtscheiding wordt uitgesproken of het geregistreerd partnerschap wordt ontbonden, geldt deze onderhoudsverplichting niet meer.

3. Ook een ouder in de schuldsanering kan verplicht worden tot betaling van kinderalimentatie

Ook ten aanzien van de ouder die financieel weinig middelen heeft of zelfs in de schuldsanering verkeert, geldt het principe dat er een onderhoudsverplichting is tegenover de kinderen. In dit laatste geval zal de kinderalimentatie echter niet hoger zijn dan 136 euro per kind per maand.

4. Maandelijkse lasten mogen niet apart in de alimentatieberekening worden meegenomen

Bij het maken van een alimentatieberekening (in vaktaal: draagkrachtberekening) bestaat nogal eens de neiging om allerlei maandelijkse lasten zoals gas, water, licht, internet en telefonie apart op te voeren in de verwachting dat daarmee de draagkracht en dus ook de alimentatie verlaagd wordt. Volgens de officiële richtlijnen is dit niet toegestaan. In de draagkrachtberekening is al een zogenaamde bijstandsnorm verwerkt waarin deze lasten al meegewogen zijn.

5. Alimentatie wordt automatisch jaarlijks geïndexeerd

Als er in de afspraken rondom de echtscheiding geen expliciete afspraken zijn gemaakt over het indexeren van de kinder- en/of partneralimentatie, dan wordt de alimentatie op grond van de wet jaarlijks met ingang van 1 januari van elk jaar automatisch geïndexeerd. De meest recente indexatie per 1 januari 2012 bedroeg 1,3%.Heeft u advies nodig over alimentatie of wilt u het bedrag wijzigen?

Bel de Scheidingslijn of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Recht op alimentatie bij overspel

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde onlangs dat een vrouw geen recht heeft op alimentatie omdat zij haar man tijdens het huwelijk jarenlang heeft bedrogen en hem in de waan gelaten heeft dat hij de biologische vader was van twee kinderen.

Lees het volledige artikel

De vijf grootste misverstanden over alimentatie

Vrijwel iedereen die te maken krijgt met een echtscheiding wordt ook geconfronteerd met partner- of kinderalimentatie. De vijf grootste misverstanden op een rij.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

De kinderalimentatie wordt niet of niet op tijd betaald

Als de kinderalimentatie niet (meer) of niet op tijd betaald wordt, dan is het verstandig om uw ex-echtgenoot eerst schriftelijk een betalingsherinnering te sturen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een van de voorbeeldbrieven van Scheidingsinformatie.nl.

Lees het volledige artikel

Wettelijke onderhoudsverplichting kinderen of stiefkinderen

In de wet is geregeld dat echtgenoten en geregistreerde partners een onderhoudsplicht hebben ten opzichte van elkaar, dat ouders hun kinderen tot ze 21 jaar zijn moeten onderhouden en dat ex-partners een onderhoudsplicht naar elkaar hebben als één van hen te weinig inkomen heeft om van te leven.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen