Inhoudsopgave

Indexatie alimentatie berekenen

Waarom indexering van alimentatie?

Elk jaar wordt rond half november de wijziging van de arbeidslonen bekendgemaakt. De alimentatie moet hier op blijven aansluiten. Daarom stijgt ook het vastgestelde bedrag van de kinderalimentatie en partneralimentatie ieder jaar met een bepaald percentage: de alimentatie wordt dan ‘geïndexeerd’.

Het indexeringspercentage wordt jaarlijks op 1 januari bepaald door het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS). Hier hoef je dus zelf niets voor te doen. Let op: je moet het stijgende percentage wel zélf in de gaten houden en aanpassen aan jouw alimentatiebedrag samen met je ex.

Hoe bereken je het alimentatiebedrag na indexering?

Je hoeft het alimentatiebedrag na de wettelijke indexering gelukkig niet zelf uit te rekenen. Wij hebben hier een handige rekentool voor op onze website. Zo krijg je binnen 1 minuut een goede indicatie van het alimentatiebedrag na de indexering.

indexering alimentatie

Stijging indexeringspercentage:

In 2024: 6,2%

In 2023: 3,4%

In 2022: 1,9%

In 2021: 3%

In 2020: 2.5%

In 2019: 2%

Hoe ontvang je de indexering van alimentatie?

Is het percentage van de indexering van alimentatie van dit jaar bekend? De eerste stap is dan om te overleggen met je ex-partner.

Als je ex op de hoogte is van de indexering, moet hij of zij simpelweg het nieuwe alimentatiebedrag en de eventuele achterstallige alimentatie aan jou betalen. Je hoeft daarvoor dus niet een nieuw ouderschapsplan op te stellen of naar de rechter. Dit is namelijk wettelijk geregeld en je hebt er dus recht op.

Wanneer je ex het (extra) bedrag van de alimentatie niet heeft betaald en/of niet wil betalen, kun je contact opnemen met het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Deze instantie kan een alimentatie-achterstand bij je ex innen tot een half jaar terug. Hiervoor heb je wel een beschikking van de rechter nodig.

Alimentatie berekenen

Het kan ook zijn dat je ex het (extra) bedrag van de alimentatie niet heeft betaald en/of wil betalen, maar de achterstand al langer dan een half jaar geleden is. Ook heb je misschien geen beschikking van de rechter.

Is er een beschikking en is de achterstand ouder dan 6 maanden? Dan kun je een advocaat inschakelen om de achterstand te incasseren. Je kunt tot maximaal 5 jaar terug de indexering vorderen.

Is er geen beschikking? Schakel dan een advocaat in om een alimentatieverzoek in te dienen bij de rechtbank. Je ex kan hiertegen met een eigen advocaat verweer voeren. De rechter stelt de alimentatie vast in een beschikking.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00