Lesbisch ouderschap

Op 19 november 2013 heeft de Eerste Kamer met een ruime meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel lesbisch ouderschap van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie). Naar schatting worden er jaarlijks ca. 300 tot 400 kinderen geboren bij lesbische moeders.

Dit wetsvoorstel regelt dat de vrouwelijke partner van de moeder, de zogenoemde duomoeder, buiten de rechter om juridisch ouder kan worden. Het juridisch ouderschap kan onder andere gevolgen hebben voor kinderen voor wat betreft gezag, naam en nationaliteit. Ook heeft het juridisch ouderschap erfrechtelijke consequenties. Op dit moment is juridisch ouderschap van een duomoeder slechts mogelijk na rechtelijke tussenkomst.

Indien een kind binnen het huwelijk van twee vrouwen geboren wordt en er sprake is van een onbekende zaaddonor, wordt de duomoeder vanaf de inwerkingtreding van de wet automatisch juridisch ouder. In andere gevallen kan de duomoeder het kind erkennen. Deze erkenning kan overigens al voor de geboorte bij de ambtenaar van de Burgerlijk Stand plaatsvinden, waardoor een kind bij geboorte twee (juridisch) moeders heeft. De nieuwe regeling wordt derhalve gemakkelijker en goedkoper.

De wet trad op 1 april 2014 in werking.Advies of hulp nodig over juridisch ouderschap?

Neem contact op met ons op via de Scheidingslijn (5 ct per minuut) of het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Wettelijke onderhoudsverplichting kinderen of stiefkinderen

In de wet is geregeld dat echtgenoten en geregistreerde partners een onderhoudsplicht hebben ten opzichte van elkaar, dat ouders hun kinderen tot ze 21 jaar zijn moeten onderhouden en dat ex-partners een onderhoudsplicht naar elkaar hebben als één van hen te weinig inkomen heeft om van te leven.

Lees het volledige artikel

Help! Er wordt een kind ontvoerd?

Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop mij toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald.

Lees het volledige artikel

Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?

Ouders kunnen in Nederland kiezen of hun kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Een combinatie van beide namen is niet mogelijk. Deze keuze is ook eenmalig.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen