Online gezamenlijk gezag aanvragen

Gezamenlijk gezag aanvragen kan digitaal

Met ingang van 15 juli 2013 is het voor ouders mogelijk om digitaal het gezamenlijk gezag over hun kind aan te vragen. Het insturen van papieren aanvraagformulieren komt daarmee te vervallen. Als een kind tijdens het huwelijk van de ouders geboren wordt, hebben de ouders automatisch het gezamenlijk gezag over hun kind. Zij zijn daarmee bevoegd om belangrijke beslissingen over dit kind te nemen. Het gaat dan om allerlei onderwerpen rondom opvoeding en school, maar ook over het vertegenwoordigen van de minderjarige in gerechtelijke procedures en daarbuiten.  

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op
  • Gratis intake-gesprek
  • Direct iemand aan de lijn
  • Bereikbaar op werkdagen van 8:00 - 18:00

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Ongehuwde ouders en gezag

Als ouders bij de geboorte van een kind ongehuwd en niet geregistreerd partner zijn, staat een kind bij de geboorte alleen onder gezag van de moeder. De vader kan eveneens gezag verkrijgen als hij -na erkenning van het kind- samen met de moeder verzoekt een aantekening te laten maken in het gezagsregister.

Online aanvragen

Dit verzoek kan sinds kort volledig digitaal ingediend en verwerkt worden. Via hun Digid krijgen ouders toegang tot het digitale formulier ‘aanvragen gezamenlijk gezag’ dat via op het Digitaal loket Rechtspraak te vinden is. De benodigde gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie worden vervolgens automatisch opgehaald en gecontroleerd. Nadat de ouders het formulier hebben ingevuld, kunnen zij de aanvraag digitaal naar de rechtbank verzenden. De rechtbank controleert vervolgens de aanvraag en verwerkt deze na goedkeuring in het Centraal Gezagsregister. Na inschrijving in dit register hebben de ouders het gezamenlijk gezag over hun kind. Zij krijgen van de inschrijving een bevestiging thuis gestuurd. Het aanvragen van gezamenlijk gezag over een kind zal door de wijziging goedkoper en (voor veel mensen) gemakkelijker worden. Wellicht een reden voor bestaande ongehuwde vaders om nog eens na te gaan of zij het gezag over hun kinderen geregeld hebben?Hulp nodig bij het aanvragen van gezamenlijk gezag?

Neem contact op via de Scheidingslijn of het contactformulier.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?

Ouders kunnen in Nederland kiezen of hun kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Een combinatie van beide namen is niet mogelijk. Deze keuze is ook eenmalig.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Help! Er wordt een kind ontvoerd?

Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop mij toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald.

Lees het volledige artikel

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen