Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Mijn ex wil het huis verkopen, maar ik niet!

Het hoge woord is eruit. Je partner en jij gaan scheiden. Tijdens de scheiding moet over van alles worden nagedacht, waaronder wat jij en je partner met de koopwoning willen doen. Je partner heeft aangegeven jullie huis te willen verkopen. Help! Dit wil jij helemaal niet. Kan dit zomaar? Wat zijn mogelijke alternatieven?

Altijd blijven praten

Het is een open deur, maar je zal moeten praten met je partner. Dat is niet makkelijk. Je partner lijkt vastberaden om jullie huis te verkopen. Toch moet je proberen om samen met je partner afspraken te maken over de verdeling van de woning, de inboedel en andere gemeenschappelijke bezittingen. 

Als je hulp nodig hebt en jij en je partner in staat zijn om samen in gesprek te gaan, is mediation een geschikte oplossing. Ook wanneer jij en je partner allebei een eigen advocaat hebben ingeschakeld, kan er een compromis worden gesloten. Als deze mogelijkheid van het samen oplossen er niet is, kunnen deze afspraken door jullie advocaten via de rechter worden geregeld. 

In alle gevallen wordt een echtscheidingsconvenant - en bij kinderen ook een ouderschapsplan - opgesteld waarin alle gemaakte afspraken vaststaan. Dit echtscheidingsconvenant moet door de rechter worden bekrachtigd. Hiervoor is een advocaat verplicht. Heb je nog geen advocaat ingeschakeld? Neem dan telefonisch contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van een goede familierechtadvocaat.

huurwoning na scheiding

Allebei eigenaar

Het is belangrijk om te weten wie eigenaar van de woning is. Ben jij geen eigenaar? Dan zou in principe alleen je partner iets mogen bepalen over de woning. Veel mensen zijn echter niet goed op de hoogte van hun situatie.

Heb je een huwelijk of geregistreerd partnerschap van vóór 2018? Dan is in de regel sprake van gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat al jullie bezit in gemeenschappelijke eigendom valt. Hiermee ben je automatisch samen met je partner eigenaar van de woning. Het maakt dan niet uit of de woning vóór of tijdens het huwelijk is gekocht.

Heb je een huwelijk of geregistreerd partnerschap van later dan 2018 en hebben jullie gekozen voor een gemeenschap van goederen? Dan gaat voor u de regeling van beperkte gemeenschap van goederen op. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die jullie vóór het huwelijk/geregistreerd partnerschap hadden, gescheiden blijven en dat alleen de bezittingen en schulden die jullie na het huwelijk/geregistreerd partnerschap kregen onder de gemeenschap vallen. Hierbij is dus wel van belang wanneer de koopwoning is aangeschaft om te weten wie hiervan eigenaar is. 

Als je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden – ook wel partnerschapsvoorwaarden – staat daarin vermeld wie de eigenaar van de woning is. Jullie kunnen ook in dit geval samen eigenaar zijn.  

Overleg met partner niet mogelijk

Hebben je partner en jij ieder een eigen advocaat ingeschakeld en worden jullie het niet eens over onder andere de woning? Dan kan je advocaat een verzoek bij de rechter indienen waarin onderbouwd wordt waarom jij in de woning wil blijven wonen. Echter, dit is in de praktijk lastig. Bij huwelijk in gemeenschap van goederen is de woning gewoonlijk dus gemeenschappelijk. Jullie hebben beiden recht op verdeling van de woning. Jouw partner kan op zijn of haar beurt ook een verzoek indienen bij de rechter waarin hij vraagt om de woning toebedeeld te krijgen. 

Toch zijn jouw wensen niet onmogelijk. Als je goede argumenten hebt, kun je soms toch in de woning blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het belang van kinderen om in een vertrouwde omgeving op te groeien of aan jouw belang om dichtbij je werk te blijven wonen.

Als je kunt aantonen dat je de hypotheek ook in je eentje kunt betalen, heb je een sterk argument. Je hebt in ieder geval wel een advocaat nodig. De advocaat zal via een kort geding de rechter vragen een besluit te nemen.

Wanneer het verzoek door je advocaat is ingediend bij de rechter, kan je partner zich hiertegen verweren. Er volgt dan een zitting. De rechter komt hierna met een uitspraak. Dan wordt duidelijk of je in de woning kunt blijven wonen. De scheiding kan vervolgens worden ingeschreven bij de gemeente. 

Voorbeeldsituatie: Joyce en Leon liggen al enige tijd in scheiding. Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Beiden hebben ze een vergelijkbaar inkomen. Het is lastig om compromissen te sluiten over hun gemeenschappelijke woning. Joyce zou hier graag blijven wonen, maar Leon wil liever het huis te koop zetten. Het stel heeft een dochtertje, Sara (7 jaar). Zij gaat naar een speciale school voor kinderen met autisme. Deze school is om de hoek van hun huis. Het was een opgave om Sara prettig te laten voelen op school zonder de aanwezigheid van haar ouders. Sara is inmiddels helemaal gewend aan haar omgeving: de vriendjes en vriendinnetjes van school en de lunchpauzes waarbij ze makkelijk naar huis kan. Ondanks dat Leon het huis wil verkopen, besluit de rechter dat Joyce in de woning mag blijven wonen en Leon moet uitkopen.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00