Wanneer eindigt gemeenschap van goederen?
De peildatum is van belang omdat deze datum het moment aangeeft waarop de gemeenschap van goederen eindigt.
Peildatum: tijdstip van indiening verzoekschrift tot echtscheiding
Per 1 januari 2012 is wettelijk geregeld dat als peildatum geldt de datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend. Per 1 september 2013 vindt er een aanvulling op deze regeling plaats. Niet alleen de dag van indiening van het verzoekschrift is van belang, maar ook het exacte tijdstip waarop de indiening heeft plaatsgevonden. Dit precieze tijdstip van het eindigen van een gemeenschap van goederen kan bijvoorbeeld van belang zijn als één van beide ex-echtgenoten op de dag van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding een erfenis ontvangt.
Advies of hulp nodig bij uw echtscheiding?
Neem contact op met ons op via de Scheidingslijn of het contactformulier in. Bel: 085 - 029 1003 ContactformulierGerelateerde artikelen
Wat gebeurt er met de huurwoning na een echtscheiding?
Als u getrouwd bent en u woont samen in een huurwoning, dan bent u automatisch medehuurder ook al heeft u de huurovereenkomst niet zelf ondertekend. Als medehuurder bent u naast de huurder ook volledig aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst.
Lees het volledige artikelAlimentatie en ondernemerschap
Het vaststellen van (partner)alimentatie is in het algemeen al niet erg eenvoudig, als de alimentatieplichtige ondernemer is, kan deze rekenexercitie nog eens tot extra hoofdbrekens leiden.
Lees het volledige artikelWoning overnemen bij een scheiding
Als een van beide ex-partners na een scheiding de woning wil overnemen dan moeten er afspraken worden gemaakt over de overwaarde en de hypotheekschuld.
Lees het volledige artikelGezamenlijk eigenaar van de woning blijven na de scheiding
Naast het verkopen van de woning of het overnemen van de woning door een van beide partners is het ook mogelijk om voor kortere of langere tijd gezamenlijk eigenaar van de woning te blijven. De reden hiervoor kan een financiële achtergrond hebben.
Lees het volledige artikelNabestaandenpensioen en een echtscheiding
Een nabestaandenpensioen hoeft volgens de wet bij echtscheiding niet verdeeld te worden. De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is op dit pensioen dus niet van toepassing.
Lees het volledige artikelValt een letselschadevergoeding in huwelijkse gemeenschap?
Uitgangspunt bij een huwelijk dat in gemeenschap van goederen gesloten is, is de gelijke verdeling van alle bezittingen en schulden. In feite is er sprake van een situatie waarbij het vermogen van beide echtelieden samenvloeit tot één gezamenlijk vermogen.
Lees het volledige artikelWie heeft het woonrecht tijdens de echtscheidingsprocedure?
Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over wat er met de woning moet gebeuren, zal meestal een van beide partners de woning voorlopig moeten verlaten.
Lees het volledige artikelEchtelijke woning wordt verkocht bij echtscheiding
Vaak zal de gezamenlijke woning bij een echtscheiding verkocht moeten worden, omdat beide partners dit willen of omdat er geen andere mogelijkheid is.
Lees het volledige artikelConversie: een bijzondere verdeling van pensioenrechten
Conversie is een bijzondere manier om de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten te verdelen. Conversie betekent letterlijk omzetting.
Lees het volledige artikelWanneer is de verdeling bij scheiding: nu of in de toekomst?
Van de hoofdregel dat geld en goederen direct bij de scheiding verdeeld moeten worden, kan een rechter afwijken, bijvoorbeeld als de waarde van een bepaald vermogensbestanddeel niet goed vast te stellen is.
Lees het volledige artikel