Woning overnemen bij een scheiding

Als een van beide partners na een scheiding in de woning wil overnemen en de financiële situatie laat dit ook toe, moeten er afspraken worden gemaakt over de verdeling van de eventuele overwaarde en de hypotheekschuld.

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Scenario: wel overwaarde

Als de woning een overwaarde heeft, zal deze overwaarde verdeeld moeten worden. In veel gevallen betekent dit dat de partner die in de woning blijft de hypotheek zal moeten verhogen bij het overnemen van de woning. Een voorbeeld. Sam en Joyce zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en gaan scheiden. Joyce wil graag in de huidige woning overnemen. De woning heeft een marktwaarde van ongeveer 300.000 euro. De resterende hypotheekschuld is 200.000 euro. Er is dus een overwaarde van 100.000 euro die op basis van 50/50 verdeeld moet worden. Als Joyce in de woning wil blijven wonen zal zij Sam als het ware moeten uitkopen voor een bedrag van 50.000 euro. Als er verder geen gezamenlijke bezittingen zijn waarmee Sam voor een bedrag van 50.000 euro gecompenseerd kan worden, zal Joyce de hypotheek moeten verhogen naar 250.000 euro. De hypotheekverstrekker zal hiermee moeten instemmen en zal controleren of Joyce in staat is om alleen deze woonlasten te betalen. Sam zal er op toe moeten zien dat hij door de bank uit zijn hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen wordt. De ex-partner kan dan niet de woning overnemen.

Scenario: geen overwaarde

Als er geen overwaarde is, zal de gemeenschappelijke restschuld verdeeld moeten worden tussen beide partners. Stel dat de woning 300.000 euro waard is, maar dat de hypotheekschuld 350.000 euro bedraagt. De vertrekkende partner zal de ander dan in feite voor een bedrag van 25.000 euro moeten compenseren. Het is natuurlijk de vraag of de vertrekkende partner daarvoor de financiële middelen heeft. Als dat niet het geval is zal de woning misschien voorlopig toch gezamenlijk moeten worden aangehouden of zal de woning moeten worden verkocht.

Overnemen van hypotheekschuld?

Het is gebruikelijk dat de partner die de woning overneemt ook de daarbij behorende hypotheekschuld volledig overneemt. Hier moet de hypotheekverstrekker dan wel aan mee willen werken, want in feite bent u beiden volledig verantwoordelijk voor de volledige hypotheekschuld. De hypotheekverstrekker zal de vertrekkende partner alleen uit zijn of haar verplichtingen willen ontslaan als de partner die de woning overneemt op basis van zijn of haar individuele financiële situatie in staat is om de woonlasten te blijven voldoen.Advies of hulp nodig bij het overnemen van jullie woning?

Neem contact op via de Scheidingslijn of het contactformulier.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Wie heeft het woonrecht tijdens de echtscheidingsprocedure?

Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over wat er met de woning moet gebeuren, zal meestal een van beide partners de woning voorlopig moeten verlaten.

Lees het volledige artikel

Wat gebeurt er met de huurwoning na een echtscheiding?

Als u getrouwd bent en u woont samen in een huurwoning, dan bent u automatisch medehuurder ook al heeft u de huurovereenkomst niet zelf ondertekend. Als medehuurder bent u naast de huurder ook volledig aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst.

Lees het volledige artikel

Echtelijke woning wordt verkocht bij echtscheiding

Vaak zal de gezamenlijke woning bij een echtscheiding verkocht moeten worden, omdat beide partners dit willen of omdat er geen andere mogelijkheid is.

Lees het volledige artikel

Gezamenlijk eigenaar van de woning blijven na de scheiding

Naast het verkopen van de woning of het overnemen van de woning door een van beide partners is het ook mogelijk om voor kortere of langere tijd gezamenlijk eigenaar van de woning te blijven. De reden hiervoor kan een financiële achtergrond hebben.

Lees het volledige artikel

Wanneer eindigt gemeenschap van goederen?

De peildatum is van belang omdat deze datum het moment aangeeft waarop de gemeenschap van goederen eindigt.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen