Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?

Bij een scheiding behouden kinderen in principe de achternaam die zij hebben voordat de ouders zijn gescheiden. Als tijdens de scheiding een kind op komst is dan heeft hij of zij nog geen achternaam. Een kind krijgt namelijk pas officieel een naam op het moment dat hij of zij geboren is. De naam van een kind wordt door de ouders doorgegeven aan de ambtenaar van burgerlijke stand. Welke achternaam een kind krijgt, hangt af van wie de juridische ouders zijn op het moment dat het kind wordt geboren. Hieronder wordt voor een aantal scenario’s uit een gezet welke achternaam een kind krijgt.

Geboren voor de echtscheiding

Getrouwd

Wanneer een kind geboren is binnen het huwelijk, dus voordat jullie gaan scheiden, dan zijn jullie beide ouders volgens de Nederlandse wet. Jullie mogen dan samen kiezen of het kind de achternaam van de vader of de moeder krijgt. Deze keuze kan voor de geboorte of ten tijde van aangifte worden gemaakt doormiddel van een gezamenlijke verklaring. Als jullie geen keuze maken dan krijgt het kind de achternaam van de vader.

In de praktijk is het vaak zo dat de aangifte van een geboorte door de vader wordt gedaan. Dat is geen probleem als het kind de achternaam van de vader krijgt. Als het de bedoeling is dat het kind de achternaam van de moeder moet krijgen, dan is het verstandig om al tijdens de zwangerschap samen naar de burgerlijke stand te gaan om de naamkeuze officieel te maken.

Wijziging per 1 januari 2024

Sinds 1 januari 2024 is het mogelijk om een kind zowel de achternaam van de vader als de achternaam van de moeder te geven. De ouders van het kind bepalen dan zelf de volgorde.

Bijvoorbeeld: Piet Jansen en Maria de Groot krijgen een kind (Bas). Zij besluiten tijdens de scheiding dat het kind de achternaam krijgt van hen beide. Het is mogelijk dat het kind Bas Jansen  de Groot of Bas de Groot Jansen gaat heten.

Niet getrouwd

Als jullie niet zijn getrouwd dan is de vader niet automatisch de vader voor de Nederlandse wet. Hij moet eerst het kind erkennen om juridisch vader te worden. Erkennen kan voor en na de geboorte van het kind. Als een kind door de vader is erkend op het moment van geboorte dan kunnen jullie samen kiezen welke achternaam het kind krijgt. Deze keuze wordt gemaakt op het moment dat de vader het kind erkent. Als er geen keuze wordt gemaakt dan krijgt het kind automatisch de naam van zijn of haar moeder.

Naamkeuze

De keuze voor de achternaam van vader of moeder is een eenmalige keuze. Alleen bij het eerste kind dat jullie krijgen kunnen jullie kunnen de achternaam kiezen. Als jullie in de toekomst meer kinderen krijgen dan krijgt hij of zij dezelfde achternaam als het eerstgeboren kind. Het is dus niet mogelijk om het eerste kind de naam van vader en het tweede kind de naam van moeder te geven.

Geboren na de echtscheiding

Het kan natuurlijk zijn dat jullie in verwachting zijn tijdens de scheiding en dat het kind pas wordt geboren na de scheiding. Als het kind na de scheiding is geboren dan is de vader niet automatisch juridisch ouder. Jullie zijn namelijk niet meer getrouwd. Om juridisch ouder te worden moet je het kind erkennen.

Niet erkend

Als de vader het kind niet erkend heeft wanneer het kind wordt geboren, dan is hij geen juridisch ouder. Een kind heeft volgens de wet op dat moment alleen een moeder. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van zijn of haar moeder.

Wel erkend

Als het kind na de scheiding is geboren en wel is erkend door de vader dan zijn jullie samen juridisch ouders van het kind. Jullie kunnen samen doorgeven welke achternaam het kind krijgt. Deze keuze wordt gemaakt door een gezamenlijke verklaring op het moment dat het kind wordt erkend. Als er geen keuze wordt gemaakt,  dan krijgt het kind automatisch de achternaam van zijn of haar moeder.

Erkend na de geboorte

Op het moment dat een kind bij de geboorte nog niet erkend is dan krijgt hij of zij automatisch de naam van zijn of haar moeder. Het kan zijn dat de vader na de geboorte het kind erkend. Jullie kunnen dan op het moment van erkenning gezamenlijk de keuze maken dat het kind toch de achternaam van de vader krijgt. Als bij het erkennen niet gezamenlijk wordt gekozen om het kind de naam van vader te geven dan behoudt het kind de naam van zijn of haar moeder.

 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00