Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?
Ouders die getrouwd zijn
Volgens de officiële regels moeten beide ouders samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand om de achternaam van hun kind kenbaar te maken. Een schriftelijke verklaring is niet voldoende. In de praktijk is het vaak zo dat de aangifte van een geboorte door de vader wordt gedaan. Dat is geen probleem als het kind de achternaam van de vader krijgt. Als het de bedoeling is dat het kind de achternaam van de moeder moet krijgen, dan is het verstandig om al tijdens de zwangerschap samen naar de burgerlijke stand te gaan om de naamkeuze officieel te maken. Doet u dit niet, dan zal het kind dus automatisch de achternaam van de vader krijgen.
Ouders die niet getrouwd zijn
Ook bij ongehuwde ouders bestaat de keuze om het kind de achternaam van de vader of van de moeder te geven. De keuze moet in principe gemaakt worden op het moment dat de vader het kind erkend. Als het de bedoeling is dat het kind de achternaam van de vader krijgt, dan moeten beide ouders hier gezamenlijk een verklaring over afleggen. Zonder deze verklaring zal het kind de achternaam van de moeder krijgen.
Alleenstaande ouders
Een niet-gehuwde moeder van een kind dat niet erkend wordt krijgt de achternaam van de moeder. Maar ook door overlijden van een van de ouders voordat de naamskeuze gemaakt is, kan een eenoudergezin ontstaan. In dat geval kan de achtergebleven ouder bij de burgerlijke stand kiezen of het kind de achternaam van de vader of de moeder moet krijgen.
Heeft u hulp of advies nodig bij uw scheiding?
Bel de Scheidingslijn of vul het contactformulier in. Bel: 085 - 029 1003 ContactformulierGerelateerde artikelen
Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie
Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).
Lees het volledige artikelWettelijke onderhoudsverplichting kinderen of stiefkinderen
In de wet is geregeld dat echtgenoten en geregistreerde partners een onderhoudsplicht hebben ten opzichte van elkaar, dat ouders hun kinderen tot ze 21 jaar zijn moeten onderhouden en dat ex-partners een onderhoudsplicht naar elkaar hebben als één van hen te weinig inkomen heeft om van te leven.
Lees het volledige artikelProef om kinderen te ontzien bij echtscheiding
Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.
Lees het volledige artikelHelp! Er wordt een kind ontvoerd?
Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop mij toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald.
Lees het volledige artikelAlimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland
Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.
Lees het volledige artikel