Inhoudsopgave

Scheiden met kinderen, wat zijn de gevolgen?

Inhoudsopgave

De knoop is doorgehakt: je gaat scheiden, met minderjarige kinderen. Dit is totaal niet het scenario dat je aanvankelijk in je hoofd had.

Je denkt terug aan de tijd dat je nog in het huwelijksbootje stapte op een heerlijke lentedag in Positano met uitzicht op de helderblauwe zee. De liefde zou voor eeuwig zijn. Maar nee... het ging anders. De liefdesrelatie is voorbij en het rouwproces van jou en je partner is vol aan de gang.

Je denkt er veel over na. Hoe gaan we het de kinderen vertellen? Hoe komen zij hier zonder al te veel kleerscheuren van af? Hoe werkt het recht op omgang? Hoe zal de onderlinge communicatie verlopen? Het zijn vragen die door je hoofd spoken.

Er is een aantal mogelijke gevolgen voor jullie als gescheiden ouders waar rekening mee gehouden moet worden:

Kinderen reageren verschillend op de situatie

Elk kind is anders en reageert daarom anders op verschillende situaties. Het ene kind heeft veel verdriet en moeite met het accepteren dat jullie gaan scheiden. Het andere kind heeft daarentegen een opgelucht gevoel. ‘Papa en mama maken eindelijk geen ruzie meer.’ Dit hangt soms af van de leeftijd van een kind.

Beide ouders zullen rekening moeten houden met deze verschillende reacties. Bedenk daarom alvast antwoorden op mogelijke vragen en opmerkingen.  

‘Mama? Papa mist jou soms hoor!’ Noa (7 jaar) 

Kinderen zeggen soms confronterende dingen

De reactie van kinderen op de aankondiging dat jullie uit elkaar gaan verschilt. Kinderen zijn ongefilterd en kunnen daarom pijnlijke en onhandige dingen zeggen. Verdriet en onbegrip kunnen op elk moment van de dag worden geuit. Er wordt misschien ongevraagd gepraat over de situatie bij vader thuis.

Een andere constatering kan zijn dat het bij mama veel gezelliger is dan bij papa. Misschien praat moeder wel onbedoeld negatief over vader. Dit kan vervolgens van negatieve invloed zijn op het welzijn van kinderen. Wees voorbereid op vragen en opmerkingen die je niet wilt horen.  

Kinderen kunnen de situatie niet altijd accepteren

Sommige kinderen zijn hun emoties niet de baas. Ze zijn simpelweg boos op hun ouders en boos op de situatie. Waarom gaan jullie in vredesnaam scheiden? Houden ze dan niet meer van hen?

Kinderen zitten soms in een fase van ontkenning en zijn dan dwars. Je moet je hier als ouder bij neerleggen, ook al is dat soms moeilijk. Je kind moet de ruimte krijgen om boos en verdrietig te zijn. Dit hoort bij het verwerkingsproces.  

Kinderen worden soms uit hun vertrouwde omgeving gehaald

Als ouder moet je je realiseren dat de situatie van een kind verandert bij het uit elkaar gaan van ouders. Dit is het geval wanneer een kind zowel in het huis van vader als moeder woont, in het geval van co ouderschap bijvoorbeeld.

Jullie kind kan zijn vriendjes in de buurt misschien minder vaak of helemaal niet meer zien. Dat is ingrijpend. Je kunt dit het best bespreken met je kind als het tenminste ouder is dan 4 jaar. Wees open en transparant, dit is beter voor de verwerking van je kind.  

‘Komt Snuffy dan bij ons wonen?’ Loes (4 jaar) 

Kinderen kunnen hun huisdier soms minder vaak zien

Je hebt samen met je ex-partner en kinderen een cavia en twee katten. De situatie verandert nu. Bij wie gaan de huisdieren wonen?

Zowel ouders als kinderen zijn vaak gehecht aan hun huisdieren. Het verdelen van de dieren is soms een groot dilemma. Dieren kunnen dit merken. Ook hún vertrouwde omgeving is weg.

Je kunt het beste bij je kinderen peilen hoe zij hierin staan. Vindt het kind het goed als een van de dieren bij de ouder woont die ergens anders verblijft? Of moeten de dieren bij het kind blijven om het te behoeden voor té veel verandering in de vertrouwde omgeving. Het zijn vragen die je moet bespreken met ieder gezinslid.  

Een voorbereide ouder

Als ouders van kinderen uit elkaar gaan, is het goed om dit in volledige openheid te bespreken met kinderen. Ieder kind is anders en reageert anders. Dit is soms leeftijdsgebonden.

Kinderen kunnen soms confronterende dingen zeggen doordat ze boos of verdrietig zijn. Ze zijn soms goudeerlijk en ongefilterd.

Ook zijn ze zich vaak niet bewust van de ‘onhandige timing’ van hun uitingen. Soms blijft acceptatie van de nieuwe situatie nog even uit. Dit komt omdat voor het kind veel verandert.

Hun vertrouwde omgeving zal niet meer blijven zoals die was. Als ouder moet je voorbereid zijn op dit soort reacties en vragen om het verwerkingsproces voor jou en je kinderen voorspoedig te laten verlopen. Het is belangrijk dat je partner en jij consistent reageren. Hier kun je afspraken over maken in het ouderschapsplan.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10