Wat is informatie- en consultatieplicht?

De verzorgende ouder heeft de wettelijke plicht om de andere ouder op de hoogte te stellen van belangrijke ontwikkelingen rondom het kind. Dit noemt men ook wel de informatie- en consultatieplicht.  

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Verplichte informatie over belangrijke ontwikkelingen van het kind

Het gaat dan bijvoorbeeld om belangrijke ontwikkelingen op school of over medische informatie. Afspraken op dit vlak worden meestal ook vastgelegd in het ouderschapsplan. Als de verhouding tussen beide ex-partners na de echtscheiding ernstig verstoord is, kan de uitwisseling van de informatie over het kind soms via een tussenpersoon verlopen.

Medebeslissingsrecht van niet-verzorgende ouder

Als er sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag dan heeft de niet-verzorgende ouder naast het recht op informatie ook een medebeslissingsrecht als het gaat om belangrijke beslissingen zoals de schoolkeuze van het kind. Een van beide ouders of beide ouders kunnen de rechter vragen om een informatie- en consultatieregeling vast te leggen. Dit zal eigenlijk alleen gebeuren als beide ouders er niet in slagen om samen afspraken te maken over de uitwisseling van belangrijke informatie over het kind. Als de rechter gevraagd wordt om een informatie- en consultatieregeling vast te leggen en het gaat om een kind van twaalf jaar of ouder, dan zal de rechter het kind vragen zijn of haar mening te geven over dit verzoek. Een verzoek om een informatie- en consultatieregeling vast te leggen zal door een rechter niet snel afgewezen worden ook niet als het kind aangeeft dat het hier zelf geen behoefte aan heeft.Vragen of advies nodig over uw informatie- en consultatieplicht?

Neem contact op met ons op via de Scheidingslijn of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel

Help! Er wordt een kind ontvoerd?

Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop mij toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald.

Lees het volledige artikel

Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?

Ouders kunnen in Nederland kiezen of hun kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Een combinatie van beide namen is niet mogelijk. Deze keuze is ook eenmalig.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen