Ouderschapsplan en uit elkaar gaan

Je hebt kinderen en je partner en jij gaan uit elkaar. Het is dan belangrijk dat je goede afspraken maakt over de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de omgangsregeling en de kosten van de kinderen. Die afspraken leg je vast in een ouderschapsplan.

Waarom een ouderschapsplan?

Als je gaat scheiden en kinderen hebt, moeten er afspraken worden gemaakt over de zorg en opvoeding van je kinderen. De afspraken zet je in een ‘ouderschapsplan’. Dit is wettelijk verplicht bij een echtscheiding en stel je op tijdens een scheidingsprocedure samen met je partner. Zo voorkom je problemen in de toekomst met betrekking tot je kinderen. Dit kun je samen met je partner doen of met een mediator erbij. In een ouderschapsplan worden naast de omgangsregeling ook belangrijke onderwerpen opgenomen:

  • andere ouder informeren
  • kostenoverzicht maken 
  • opvoedingstaken opstellen
  • omgangsregeling afspreken 

Informeer de andere ouder over de kinderen

Je ex partner en jij zullen straks gescheiden leven. Soms mis je hierdoor informatie over je kinderen en ben je niet altijd even goed op de hoogte. Neem het volgende voorbeeld: je partner heeft de kinderen doordeweeks en jij hebt ze in het weekend. De schoolcijfers van een van je kinderen gaan achteruit. Je komt erachter dat er recentelijk 10-minuten gesprekken waren op de middelbare school. Dit hoor je pas achteraf. Bij dit voorbeeld en vele soortgelijke situaties is het van belang om zoveel mogelijk details over afspraken rondom je kinderen van tevoren op te nemen in het ouderschapsplan. 

Maak met de andere ouder een kostenoverzicht

Kinderen kosten veel geld. Je maakt je zorgen over geldzaken omdat je financiële situatie na je scheiding verandert. Wie betaalt de schoolreisjes? Wie sluit een sportabonnement af voor je kinderen? Wie betaalt de vervoerskosten van je kinderen? Dit zijn begrijpelijke vragen. Een mediator kan je helpen om deze problemen gezamenlijk op te lossen met jou en de andere ouder door het opstellen van het ouderschapsplan.

Stel een lijst met opvoedingstaken op

Opvoeden is moeilijk. Dit is nog moeilijker wanneer ouders uit elkaar gaan. De andere ouder en jij komen er misschien na goede gesprekken samen uit. Maar dit is niet altijd het geval. Wat moet je dan doen? Een mediator kan je helpen om alle taken rondom verzorging en opvoeding uiteen te zetten. Opvoedingstaken kunnen bijvoorbeeld gaan over huisregels en het ophalen van de kinderen. Soms is het noodzakelijk om meer gedetailleerde taken op te schrijven in het plan.

Spreek een omgangsregeling af met de andere ouder

Bij een scheiding moet je ervoor zorgen dat je zo goed en prettig mogelijk met de andere ouder communiceert om ruzies te voorkomen. Het is belangrijk om de harmonie terug te krijgen in het belang van de kinderen. Een prettige communicatie kan veel leed voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld fijn voor kinderen als je de andere ouder netjes gedag blijft zeggen of een kaartje stuurt tijdens de kerstdagen. Dit soort omgangsregelingen leg je vast in het ouderschapsplan. 

Mediation door ervaren advocaat

Een mediator (scheidingsbemiddelaar) helpt jou en je partner bij het oplossen van conflicten tijdens het uit elkaar gaan. Eventuele kinderen komen hierbij aan bod. Niet alle mediators zijn juridisch onderlegd. Dit kan een probleem opleveren als er zich bij een scheiding juridisch ingewikkelde problemen voordoen. Een advocaat-mediator heeft wel een juridische kennis en kan je hier het best bij helpen. Tijd en geld worden hiermee bespaard. Ons netwerk beschikt over professionele en ervaren advocaten met expertise in mediation.

Advies of hulp nodig over je ouderschapsplan?

Neem contact met ons op via de Scheidingslijn of het contactformulier.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Wat is informatie- en consultatieplicht?

De verzorgende ouder heeft de wettelijke plicht om de andere ouder op de hoogte te stellen van belangrijke ontwikkelingen rondom het kind. Dit noemt men ook wel de informatie- en consultatieplicht.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Scheiden met kinderen, wat zijn de gevolgen?

Ouderschapsplan en uit elkaar gaan Je hebt kinderen en je partner en jij gaan uit elkaar. Het is dan belangrijk dat je goede afspraken maakt over de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de omgangsregeling en de kosten van de kinderen. Die afspraken leg je vast in een ouderschapsplan.
Lees het volledige artikel

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel

Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?

Ouders kunnen in Nederland kiezen of hun kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Een combinatie van beide namen is niet mogelijk. Deze keuze is ook eenmalig.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Wat zijn de voorwaarden van co-ouderschap?

Steeds vaker besluiten ex-partners om het ouderschap met elkaar te delen. De kinderen wonen dan bijvoorbeeld de ene week bij moeder en de ander week bij de andere ouder.

Lees het volledige artikel

Help! Er wordt een kind ontvoerd?

Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop mij toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald.

Lees het volledige artikel

Wettelijke onderhoudsverplichting kinderen of stiefkinderen

In de wet is geregeld dat echtgenoten en geregistreerde partners een onderhoudsplicht hebben ten opzichte van elkaar, dat ouders hun kinderen tot ze 21 jaar zijn moeten onderhouden en dat ex-partners een onderhoudsplicht naar elkaar hebben als één van hen te weinig inkomen heeft om van te leven.

Lees het volledige artikel

Mijn ex-partner komt de omgangsregeling niet na

Wat nu als een van beide ouders zich niet aan de omgangsregeling houdt die de rechter heeft vastgesteld. Bemiddeling, begeleiding of juridische stappen?

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen