Inhoudsopgave

Ouderschapsplan

Je partner en jij hebben kinderen en jullie gaan uit elkaar. Het is dan belangrijk dat je goede afspraken maakt over de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de omgangsregeling en de kosten van de kinderen. Die afspraken leg je vast in een ouderschapsplan.

Waarom een ouderschapsplan?

Als je gaat scheiden en kinderen hebt, moeten er afspraken worden gemaakt over de zorg en opvoeding van je kinderen. De afspraken zet je in een ‘ouderschapsplan’. Dit is wettelijk verplicht bij een echtscheiding en stel je op tijdens een scheidingsprocedure samen met je partner. Zo voorkom je problemen in de toekomst met betrekking tot je kinderen. Dit kun je samen met je partner doen of met behulp van scheidingsmediation. In een ouderschapsplan worden naast de omgangsregeling ook belangrijke onderwerpen opgenomen:

  • andere ouder informeren
  • kostenoverzicht maken
  • opvoedingstaken opstellen
  • omgangsregeling afspreken

Informeer de andere ouder over de kinderen

Je ex partner en jij zullen straks gescheiden leven. Soms mis je hierdoor informatie over je kinderen en ben je niet altijd even goed op de hoogte. Neem het volgende voorbeeld: je partner heeft de kinderen doordeweeks en jij hebt ze in het weekend. De schoolcijfers van een van je kinderen gaan achteruit. Je komt erachter dat er recentelijk 10-minuten gesprekken waren op de middelbare school. Dit hoor je pas achteraf. Bij dit voorbeeld en vele soortgelijke situaties is het van belang om zoveel mogelijk details over afspraken rondom je kinderen van tevoren op te nemen in het ouderschapsplan.

Maak met de andere ouder een kostenoverzicht

Kinderen kosten veel geld. Je maakt je zorgen over geldzaken omdat je financiële situatie na je scheiding verandert. Wie betaalt de schoolreisjes? Wie sluit een sportabonnement af voor je kinderen? Wie betaalt de vervoerskosten van je kinderen? Dit zijn begrijpelijke vragen. Een scheidingsmediator kan je helpen om deze problemen gezamenlijk op te lossen met jou en de andere ouder door het opstellen van het ouderschapsplan.

Ouderschapsplan

Stel een lijst met opvoedingstaken op

Opvoeden is moeilijk. Dit is nog moeilijker wanneer ouders uit elkaar gaan. De andere ouder en jij komen er misschien na goede gesprekken samen uit. Maar dit is niet altijd het geval. Wat moet je dan doen? Een mediator kan je helpen om alle taken rondom verzorging en opvoeding uiteen te zetten. Opvoedingstaken kunnen bijvoorbeeld gaan over huisregels en het ophalen van de kinderen. Soms is het noodzakelijk om meer gedetailleerde taken op te schrijven in het plan.

Spreek een omgangsregeling af met de andere ouder

Bij een scheiding moet je ervoor zorgen dat je zo goed en prettig mogelijk met de andere ouder communiceert om ruzies te voorkomen. Het is belangrijk om de harmonie terug te krijgen in het belang van de kinderen. Een prettige communicatie kan veel leed voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld fijn voor kinderen als je de andere ouder netjes gedag blijft zeggen of een kaartje stuurt tijdens de kerstdagen. Dit soort omgangsregelingen leg je vast in het ouderschapsplan.

Mediation door ervaren advocaat

Een mediator (scheidingsbemiddelaar) helpt jou en je partner bij het oplossen van conflicten tijdens het uit elkaar gaan. Eventuele kinderen komen hierbij aan bod. Niet alle mediators zijn juridisch onderlegd. Dit kan een probleem opleveren als er zich bij een scheiding juridisch ingewikkelde problemen voordoen. Een scheidingsmediator heeft wel een juridische kennis en kan je hier het best bij helpen. Tijd en geld worden hiermee bespaard. Ons netwerk beschikt over professionele en ervaren advocaten met expertise in mediation.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00