Wanneer is de verdeling bij scheiding: nu of in de toekomst?
Hoofdregel: verdeling en waardering moet direct bij scheiding plaatsvinden
De rechtbank in Haarlem stelt allereerst vast dat bij de verdeling van tot de gemeenschap behorende goederen (zoals een onderneming) voor de waardebepaling in principe moet worden uitgegaan van de waarde op het moment van de verdeling. Maar volgens de rechter kan van deze hoofdregel worden afgeweken als dit ‘uit de eisen van redelijkheid en billijkheid voortvloeit’. Met andere woorden: in bijzondere omstandigheden kan het logisch zijn dat pas op een bepaald moment in de toekomst wordt vastgesteld wat de waarde is van een bepaald vermogensbestanddeel. Volgens de rechter zijn de ontwikkelingen in de branche waarin de man werkzaam is uiterst onzeker en kan pas een deugdelijke en betrouwbare waardering van de goodwill worden gemaakt op het moment dat de man zijn onderneming overdraagt.
Goodwill pas opeisbaar in de toekomst
De rechtbank wijst de vordering van de vrouw dan ook af en bepaalt dat de vordering van de vrouw ter grootte van de helft va de goodwill pas opeisbaar is op het moment dat de man daadwerkelijk een bedrag voor de goodwill ontvangen heeft. Deze uitspraak laat goed zien dat niet altijd alle vermogensbestanddelen direct bij de scheiding verdeeld en gewaardeerd kunnen worden. Met name bij een verdeling van (de goodwill van) een onderneming of bij de verdeling van niet-courant onroerend goed ligt het voor de hand om pas op het moment van verkoop van het betreffende vermogensbestanddeel tot verdeling over te gaan.
Advies of hulp nodig bij het verdelen van bezittingen en schulden?
Neem contact met ons op via de Scheidingslijn of het contactformulier in. Bel: 085 - 029 1003 ContactformulierGerelateerde artikelen
Alimentatie en ondernemerschap
Het vaststellen van (partner)alimentatie is in het algemeen al niet erg eenvoudig, als de alimentatieplichtige ondernemer is, kan deze rekenexercitie nog eens tot extra hoofdbrekens leiden.
Lees het volledige artikelNabestaandenpensioen en een echtscheiding
Een nabestaandenpensioen hoeft volgens de wet bij echtscheiding niet verdeeld te worden. De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is op dit pensioen dus niet van toepassing.
Lees het volledige artikelKosten van levensonderhoud en kinderalimentatie
Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).
Lees het volledige artikelKan ik online scheiden en wat kost dat?
Online scheiden is met name geschikt voor mensen die snel willen scheiden en slechts in beperkte mate behoefte hebben aan juridisch advies omdat u op vrijwel alle onderdelen van de scheiding zelf afspraken heeft gemaakt.
Lees het volledige artikelValt een letselschadevergoeding in huwelijkse gemeenschap?
Uitgangspunt bij een huwelijk dat in gemeenschap van goederen gesloten is, is de gelijke verdeling van alle bezittingen en schulden. In feite is er sprake van een situatie waarbij het vermogen van beide echtelieden samenvloeit tot één gezamenlijk vermogen.
Lees het volledige artikelWat zijn de kosten van een echtscheidingsprocedure?
De kosten van een echtscheidingsprocedure zijn afhankelijk van een aantal factoren maar worden grotendeels bepaald door de vraag of beide partners één advocaat of adviseur in de arm nemen of dat u beiden besluit een eigen adviseur in te schakelen.
Lees het volledige artikelProef om kinderen te ontzien bij echtscheiding
Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.
Lees het volledige artikelWat gebeurt er met de huurwoning na een echtscheiding?
Als u getrouwd bent en u woont samen in een huurwoning, dan bent u automatisch medehuurder ook al heeft u de huurovereenkomst niet zelf ondertekend. Als medehuurder bent u naast de huurder ook volledig aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst.
Lees het volledige artikelConversie: een bijzondere verdeling van pensioenrechten
Conversie is een bijzondere manier om de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten te verdelen. Conversie betekent letterlijk omzetting.
Lees het volledige artikelWanneer eindigt gemeenschap van goederen?
De peildatum is van belang omdat deze datum het moment aangeeft waarop de gemeenschap van goederen eindigt.
Lees het volledige artikel