Inhoudsopgave

Moet ik voor een echtscheiding een advocaat inschakelen?

Bij echtscheidingsprocedures geldt de zogenaamde verplichte procesvertegenwoordiging. Dit houdt in dat je een familierecht advocaat moet inschakelen om een verzoekschrift voor echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Je kunt wel invloed uitoefenen op de rol van de advocaat. Kies je liever voor een eigen advocaat of een advocaat die gezamenlijk met jou en jouw partner om tafel gaat.

De klassieke methode: elke partner een eigen advocaat

Wanneer je gaat scheiden zullen er veel afspraken gemaakt moeten worden. Jouw advocaat gaat hierbij helpen. Zijn jij en jouw partner het niet eens over veel zaken, dan kan het van belang zijn om elk een eigen advocaat in te schakelen. Deze advocaat behartigt puur jouw eigen belang. De communicatie tussen jou en jouw partner zal dan ook veelal tussen jullie advocaten plaatsvinden.

De gezamenlijke methode: beide partners schakelen één advocaat in

Als je denkt dat jij en jouw partner  in goed overleg en onder begeleiding van een juridisch professional goede afspraken kunnen maken over de afwikkeling van de echtscheiding, dan kunnen jullie ook besluiten één advocaat in te schakelen. Deze methode heeft als voordeel dat de afwikkeling van de scheiding niet alleen harmonieuzer, maar ook efficiënter en dus meestal goedkoper kan plaatsvinden. Er is namelijk maar één advocaat die jullie beiden adviseert. Hij of zij zal, nadat alle afspraken gemaakt zijn, namens jullie allebei een gemeenschappelijk verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Blijkt echter dat jullie er samen met deze advocaat niet uitkomen, dan moet jullie alsnog allebei een eigen advocaat inschakelen.

De alternatieve methode: een mediator of scheidingsbemiddelaar

Jullie kunnen ook besluiten om gezamenlijk een mediator, ook wel scheidingsbemiddelaar, in te schakelen. Deze mediator gaat met jullie beiden om tafel om gezamenlijk afspraken te maken. Het is de bedoeling dat de mediation wordt afgesloten met een overeenkomst, het zogenaamde echtscheidingsconvenant. Een mediator is tevens advocaat en kan daarmee ook een echtscheidingsverzoekschrift indienen bij de rechtbank.

Wat is de rol van een advocaat of mediator van Scheidingsinformatie.nl?

Als je gebruik wil maken van een advocaat of mediator die is aangesloten bij Scheidingsinformatie.nl, dan bepaalt je grotendeels zelf wat zijn of haar rol is. Je kunt zowel voor een eigen advocaat als voor een gezamenlijk advocaat-mediator bij ons terecht.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00
arrow-right