Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Hoe werkt de rekenmodule partneralimentatie?

Je kunt gratis gebruik maken van de rekenmodule online partneralimentatie berekenen om na te gaan hoeveel partneralimentatie er in jouw situatie ongeveer betaald moeten worden. Let op! Deze rekenmodule is indicatief en zal dus niet een volledig correct beeld geven. Aan de hand van een aantal invoervelden berekent de module de hoogte van de verschuldigde partneralimentatie en worden de resultaten inclusief de berekeningswijze online of door middel van een PDF-formulier aan jou getoond.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe de rekenmodule werkt en op welke wijze de resultaten worden weergegeven. In de blog over hoe wordt de hoogte van de partneralimentatie bepaald kan je meer in algemene zin lezen aan de hand van welke uitgangspunten partneralimentatie door de rechter wordt vastgesteld.

Het resultatenblad van de rekenmodule partneralimentatie is onderverdeeld in vier blokken:

  1. Basisgegevens
  2. Behoefte van partner
  3. Draagkracht van de alimentatiebetaler
  4. Indicatie te betalen partneralimentatie

Blok 1: basisgegevens

In dit blok worden de belangrijkste gegevens getoond waarop de berekening gebaseerd is. Het gaat dan om:

  • Het netto besteedbaar gezinsinkomen (ten tijde van het huwelijk)
  • Het persoonlijke inkomen van beide partners,
  • Eventueel het aantal kinderen en hun geboortedata

Ook wordt in dit blok eventueel vermeld welk bedrag er aan kinderalimentatie betaald wordt of moet gaan worden, wat de kosten voor kinderopvang waren vóór de scheiding en wat het (verwachte) kindgebonden budget ná de scheiding is.

Blok 2: behoefte van de partner

In dit blok wordt de zogenaamde behoefte van de partner weergegeven. Hiervoor zijn in de rechtspraak vaste normen ontwikkeld. Deze behoefte bedraagt 60% van het netto besteedbaar gezinsinkomen (ten tijde van het huwelijk) minus de kosten van eventuele kinderen. Eventuele eigen inkomsten worden nog op deze uitkomst in mindering gebracht.

Dit bedrag geeft aan welk bedrag de alimentatieontvanger (meestal de vrouw) in feite aan alimentatie nodig heeft.

Blok 3: draagkracht van de alimentatiebetaler

In dit blok wordt weergegeven hoeveel de alimentatiebetaler (vaak de man) aan de hand van zijn inkomen en vaste lasten in staat is om aan partneralimentatie te betalen. Het verschil tussen het inkomen van de alimentatiebetaler en zijn vaste lasten wordt ook wel draagkrachtruimte genoemd.

Netto maandinkomen

Eerst wordt het netto maandinkomen inclusief vakantiegeld getoond. Omdat uitgegaan wordt van het netto maandinkomen, gaat de rekenmodule uit van een vakantietoeslag van 5%. Dit komt ongeveer overeen met 8% vakantietoeslag op het bruto inkomen.

Bijstandsnorm

Op dit inkomen worden enkele vaste lasten in mindering gebracht. Allereerst is dit de zogenaamde bijstandsnorm. In deze bijstandsnorm zit al een bedrag aan woonlasten verdisconteerd alsmede een bedrag wegens ziektekosten.

Naast de bijstandsnorm worden vervolgens de opgegeven woonlasten, ziektekosten, kosten van de omgangsregeling met de kinderen (5 euro per kind per dag) en eventuele huwelijkse schulden in mindering gebracht. Vanwege het feit dat in de bijstandsnorm al een component voor woonlasten en ziektekosten begrepen is, wordt op de ingevoerde woonlasten een bedrag in mindering gebracht. Op de ingevoerde ziektekosten wordt om die reden ook een bedrag in mindering gebracht.

Kinderalimentatie

Als de alimentatiebetaler ook kinderalimentatie moet betalen, wordt deze alimentatie ook als vaste last opgevoerd. Kinderalimentatie is niet meer fiscaal aftrekbaar. Omdat er geen fiscaal voordeel meer is als er kinderalimentatie betaald wordt, hoeft daar ook geen rekening meer mee gehouden te worden.

Draagkrachtruimte

Van de draagkrachtruimte (inkomen minus vaste lasten) is volgens een vaste normering een percentage van 60% beschikbaar voor partneralimentatie. Dit noemt men ook wel de draagkracht.

Blok 4: indicatie te betalen partneralimentatie

In dit blok wordt de uiteindelijke indicatie getoond. Eerst wordt de behoefte van de alimentatieontvanger vermeld. Daaronder staat het bedrag dat de alimentatiebetaler beschikbaar heeft om maandelijks aan partneralimentatie te betalen.

Omdat de alimentatiebetaler de partneralimentatie op zijn belastbaar inkomen in mindering kan brengen (partneralimentatie is nog wél fiscaal aftrekbaar), is er sprake van een fiscaal voordeel. De rekenmodule partneralimentatie gaat uit van een gemiddelde belastingdruk van 40%.

Bij een hogere of lagere belastingdruk zal de daadwerkelijk te betalen partneralimentatie dan ook waarschijnlijk hoger respectievelijk lager uitvallen. De te betalen partneralimentatie is nooit hoger dan de behoefte van de alimentatieontvanger en ook nooit hoger dat het bedrag dat de alimentatiebetaler inclusief het fiscaal voordeel kan betalen.

Gespecialiseerde advocaat

Wil je een goede alimentatieberekening laten maken? Dan kun je het beste een advocaat inschakelen die een voor jou een exacte berekening kan maken en kan helpen bij het regelen/wijzigen van de partneralimentatie.

Heb je nog geen advocaat ingeschakeld? Neem dan telefonisch contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We kunnen je in contact brengen met een goede familierecht advocaat.

Je kunt ook zelf een advocaat binnen ons netwerk kiezen die het beste bij jou past.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00