De kinderalimentatie wordt niet of niet op tijd betaald
Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)
Het LBIO is een overheidsinstelling en kan worden ingeschakeld als de betaling van kinder- en partneralimentatie niet goed verloopt. Om het LBIO in te kunnen schakelen moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn:
- De alimentatie moet vastgesteld zijn door de rechter.
- Er moet minimaal één maand achterstand zijn.
- De betalingsachterstand is minimaal 10 euro.
- De betalingsachterstand is niet ouder dan zes maanden.
- De alimentatiebetaler is op de hoogte van het bankrekeningnummer waarop de alimentatie moet worden overgemaakt.
U kunt het LBIO dus niet inschakelen als de kinderalimentatie in onderling overleg is vastgesteld en/of is vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een advocaat.
Via een advocaat de rechter inschakelen als kinderalimentatie niet of niet op tijd wordt betaald
Als de alimentatie in een echtscheidingsconvenant vastgelegd is, zal een advocaat via een rechtbank een verzoek moeten indienen met de vraag aan de rechter om de alimentatie alsnog in een rechterlijke uitspraak vast te leggen. Meestal zal de advocaat voorafgaand aan het starten van deze gerechtelijke procedure de alimentatieplichtige nog eenmaal verzoeken om vrijwillig tot betaling over te gaan. Als dit geen effect heeft, zal de rechter zich definitief over de zaak moeten buigen.
Wordt uw kinderalimentatie niet op tijd betaald?
Neem contact op via de Scheidingslijn of het contactformulier. Bel: 085 - 029 1003 ContactformulierGerelateerde artikelen
Nog meer misverstanden over alimentatie
Bij de meeste echtscheidingen leidt de vraag of en hoeveel alimentatie er betaald moet worden tot pittige discussies. Deze discussies komen voor een deel voort uit een aantal hardnekkige misverstanden over kinder- en partneralimentatie. De vijf meest voorkomende misverstanden hebben wij hieronder voor u op een rij gezet.
Lees het volledige artikelWettelijke onderhoudsverplichting kinderen of stiefkinderen
In de wet is geregeld dat echtgenoten en geregistreerde partners een onderhoudsplicht hebben ten opzichte van elkaar, dat ouders hun kinderen tot ze 21 jaar zijn moeten onderhouden en dat ex-partners een onderhoudsplicht naar elkaar hebben als één van hen te weinig inkomen heeft om van te leven.
Lees het volledige artikelKosten van levensonderhoud en kinderalimentatie
Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).
Lees het volledige artikelProef om kinderen te ontzien bij echtscheiding
Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.
Lees het volledige artikelWordt kinderalimentatie ook geïndexeerd?
Ja. Zowel kinder- als partneralimentatie wordt op grond van een wettelijke regeling elk jaar met ingang van 1 januari verhoogd met een indexeringspercentage dat vastgesteld wordt door de minister van Justitie.
Lees het volledige artikelNederlands alimentatiesysteem onnodig ingewikkeld
De toename van het aantal rechtszaken rondom kinderalimentatie zou drastisch kunnen afnemen als het systeem voor de vaststelling van kinderalimentatie vereenvoudigd zou worden.
Lees het volledige artikelRecht op alimentatie bij overspel
Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde onlangs dat een vrouw geen recht heeft op alimentatie omdat zij haar man tijdens het huwelijk jarenlang heeft bedrogen en hem in de waan gelaten heeft dat hij de biologische vader was van twee kinderen.
Lees het volledige artikelDe vijf grootste misverstanden over alimentatie
Vrijwel iedereen die te maken krijgt met een echtscheiding wordt ook geconfronteerd met partner- of kinderalimentatie. De vijf grootste misverstanden op een rij.
Lees het volledige artikelHoe lang moet er kinderalimentatie betaald worden?
De hoofdregel luidt dat kinderalimentatie verschuldigd is ten behoeve van de kosten en opvoeding van minderjarige kinderen.
Lees het volledige artikelWanneer kan de hoogte van de kinderalimentatie wijzigen?
Het is mogelijk dat een eerder vastgesteld of overeengekomen bedrag aan kinderalimentatie gewijzigd wordt. Dit gebeurt dan meestal vanwege verslechterde financiële omstandigheden bij de ouder die de alimentatie moet voldoen.
Lees het volledige artikel