Inhoudsopgave

Wat is de duur van partneralimentatie?

De hoofdregel voor het bepalen van de duur van partneralimentatie is dat er gedurende een periode van 12 jaar partneralimentatie betaald moet worden. De hoofdregel voor het bepalen van de duur van partneralimentatie is dat er gedurende een periode van maximaal 5 jaar partneralimentatie betaald moet worden. Tenzij het huwelijk korter dan 10 jaar geduurd heeft, dan zal dit minder lang zijn. Dan zal de plicht tot partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk bedragen. De periode voor het betalen van partneralimentatie wordt berekend  -vanaf het moment dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Op deze hoofdregel gelden een aantal uitzonderingen:

Uitzondering 1: Wanneer het jongste kind nog niet de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt

Als partners uit elkaar gaan en samen kinderen hebben dan stopt de plicht tot het betalen van partneralimentatie pas wanneer het jongste kind 12 jaar geworden is.

Uitzondering 2: beide ex-partners spreken een kortere duur af of de rechter stelt een kortere duur vast

Uiteraard mag u met uw ex-partner andere afspraken maken over de duur van de partneralimentatie. Deze afspraken worden meestal vastgelegd in een overeenkomst, het zogenaamde echtscheidingsconvenant. Ook is het mogelijk dat de rechter op verzoek van een van beide partners een kortere termijn vaststelt. Een voorbeeld. Martine en Jakob zijn drie jaar getrouwd geweest als zij besluiten een echtscheiding aan te vragen. Zij hebben een dochter, Heleen, zestien jaar. In de laatste jaren van het huwelijk hebben Martine en Jakob allebei 32 uur per week gewerkt. Tijdens de echtscheidingsprocedure vraagt Jakob de rechter om de duur van de partneralimentatie te beperken tot zes jaar. Heleen zal dan inmiddels achttien jaar oud zijn en Martine zou in staat moeten zijn haar arbeidsuren verder uit te breiden. De rechter honoreert het verzoek van Jakob en stelt de alimentatieduur vast op zes jaar.

Uitzondering 3:  Wanneer het huwelijk langer dan 15 jaar geduurd heeft en de ex-partner die alimentatie krijgt binnen 10 jaar AOW zal ontvangen

In uitzonderlijke situaties kan de rechter op verzoek van de alimentatieontvanger de termijn van 12 jaar verlengen. In de praktijk komt dit slechts zelden voor. Als het huwelijk of het geregistreerd partnerschap langer dan 15 jaar geduurd heeft en de alimentatieontvanger binnen 10 jaar ook AOW zal ontvangen. Dan duurt de alimentatieplicht tot het moment dat de ontvanger AOW zal krijgen.

Uitzondering 4
Indien u als alimentatieontvanger voor 1 januari 1970 geboren bent, het huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 15 jaar geduurd heeft, en u over meer dan 10 jaar pas AOW zal ontvangen. Dan is de alimentatieduur maximaal 10 jaar in plaats van 5 jaar. 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00