Inhoudsopgave

Wat is de duur van partneralimentatie?

De hoofdregel voor het bepalen van de duur van partneralimentatie is dat er gedurende een periode van 12 jaar partneralimentatie betaald moet worden. Dit wordt berekend  vanaf het moment dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Op deze hoofdregel gelden een aantal uitzonderingen:

Uitzondering 1: kinderloos huwelijk dat 5 jaar of korter heeft geduurd

Als er sprake is geweest van een kinderloos huwelijk dat niet meer dan 5 jaar geduurd heeft, dan is de duur van de partneralimentatie beperkt tot de duur van het huwelijk. Een voorbeeld. Rogier en Nanda zijn drie jaar geleden getrouwd. Zij hebben geen kinderen. Als Rogier en Nanda nu scheiden dan zal de duur van de partneralimentatie drie jaar bedragen. Als de echtscheiding wordt uitgesproken na zes jaar huwelijk (of nog langer), dan zal de alimentatieduur weer gewoon 12 jaar bedragen.

Uitzondering 2: beide ex-partners spreken een kortere duur af of de rechter stelt een kortere duur vast

Uiteraard mag u met uw ex-partner andere afspraken maken over de duur van de partneralimentatie. Deze afspraken worden meestal vastgelegd in een overeenkomst, het zogenaamde echtscheidingsconvenant. Ook is het mogelijk dat de rechter op verzoek van een van beide partners een kortere termijn vaststelt. Een voorbeeld. Martine en Jakob zijn drie jaar getrouwd geweest als zij besluiten een echtscheiding aan te vragen. Zij hebben een dochter, Heleen, van twaalf jaar oud. In de laatste jaren van het huwelijk hebben Martine en Jakob allebei 32 uur per week gewerkt. Tijdens de echtscheidingsprocedure vraagt Jakob de rechter om de duur van de partneralimentatie te beperken tot zes jaar. Heleen zal dan inmiddels achttien jaar oud zijn en Martine zou in staat moeten zijn haar arbeidsuren verder uit te breiden. De rechter honoreert het verzoek van Jakob en stelt de alimentatieduur vast op zes jaar.

Uitzondering 3: de rechter verlengt de termijn van 12 jaar

In uitzonderlijke situaties kan de rechter op verzoek van de alimentatieontvanger de termijn van 12 jaar verlengen. In de praktijk komt dit slechts zelden voor.

Uitzondering 4: de alimentatie is overeengekomen of vastgesteld vóór 1 juli 1994

Op 1 juli 1994 is de zogenaamde Wet limitering van de alimentatie na scheiding (WLA) in werking getreden. Op grond van deze wet geldt de hoofdregel dat de duur van de partneralimentatie 12 jaar bedraagt. Voor die tijd was de duur van de partneralimentatie voor onbepaalde tijd. De alimentatiebetaler die al vóór 1 juli 1994 partneralimentatie betaalde zal een verzoekschrift bij de rechtbank moeten indienen als hij (of zij) de duur van de alimentatiebetalingen wil beperken.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10