Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Kan ik van een echtscheidingsbeschikking in hoger beroep?

Je kunt van een echtscheidingsbeschikking in hoger beroep gaan. Je kunt binnen een termijn van 3 drie maanden na de beslissing van de rechtbank een beroep instellen bij het gerechtshof. Door middel van het hoger beroep kun je het gerechtshof vragen om de beslissingen van de rechtbank rondom de echtscheiding opnieuw te beoordelen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom één van beide partners (soms zelfs beide partners) besluit om hoger beroep in te stellen:

  • Het herstellen van fouten of het aanvullen van onvolledige informatie waarop de rechtbank zich bij de eerste procedure gebaseerd heeft.
  • Het mogelijk uitstellen van het definitief worden van de echtscheiding.
  • Het proberen een ander oordeel van een rechter te verkrijgen over zaken als alimentatie, het verdelen van de woning en bezittingen of de omgangsregeling.

Verloop van de procedure in hoger beroep

Het verloop van de echtscheidingsprocedure in hoger beroep komt grotendeels overeen met het verloop van de scheidingsprocedure bij de rechtbank. De ex partner die hoger beroep instelt doet dat via een beroepschrift. Dit is een schriftelijk stuk dat door een advocaat wordt ingediend bij het gerechtshof. De andere partner krijgt de gelegenheid om via een verweerschrift verweer te voeren. Ook in hoger beroep vindt meestal een mondelinge behandeling plaats. Het gerechtshof doet, net als de rechtbank, schriftelijk uitspraak. Ook deze uitspraak wordt een beschikking genoemd.

Cassatie

Tegen de beslissing van het gerechtshof kan eventueel binnen 3 maanden cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad. Dit gebeurt niet vaak. De Hoge Raad gaat namelijk niet inhoudelijk in op het geschil. De Hoge Raad gaat uit van de feiten zoals die door het gerechtshof en de rechtbank zijn vastgesteld en beoordeelt alleen of er sprake is geweest van formele fouten in de procedure. De kans van slagen van deze procedure is niet groot. Bovendien duurt een cassatieprocedure erg lang (1-2 jaar) en is deze kostbaar.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 - 019 8601

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00