Inhoudsopgave

Hoe kan ik de hypotheek op 1 naam zetten zonder uitkopen?

Hebben jij en je ex besloten om te gaan scheiden? Dan komt het vaak voor dat een van jullie in het huis zal blijven wonen.De volgende stap is dan meestal dat de ander de woning verlaat. De partner die in het huis blijft wonen, zal de hypotheek en het huis op één naam moeten zetten. Is dit ook mogelijk zonder de ander uit te kopen? Dat lees je hieronder!

Woning als gezamenlijk eigendom

Zijn jij en je partner getrouwd in gemeenschap van goederen of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan bezitten jullie over een gezamenlijk eigendom.

Bezittingen en schulden zijn dan voor de helft van jou en voor de helft van je partner. Deze worden (meestal 50/50) verdeeld door middel van een ‘akte van verdeling’ als jullie uit elkaar gaan. De akte van verdeling wordt opgesteld door een notaris.

Ook jullie woning is meestal gelijkwaardig verdeeld. Jullie samen namelijk allebei voor de helft eigenaar van de woning. 

Waarde van het huis bepalen

De woning zal in eerste instantie evenredig verdeeld moeten worden wanneer je ex en jij uit elkaar gaan. Hiervoor moet allereerst de waarde van de woning bepaald worden. Dit gebeurt door de woningwaarde te verminderen met de resterende hypotheekschuld die nog staat. Dit verschil kan worden gezien als de overwaarde of de onderwaarde van het huis.

Ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid

De partner die de woning verlaat, zal ontslagen moeten worden van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit zijn jullie nu namelijk nog samen. Dit betekent dat jullie beide hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de gehele hypotheekschuld doordat jullie getrouwd zijn. De bank is degene die dit ontslag samen met jullie zal regelen.

Hypotheek overnemen

De partner die in de woning blijft, moet in gesprek met de hypotheekverstrekker. Er wordt door de hypotheekverstrekker bepaald of de hypotheek op één naam mag worden gezet.

Degene die in de woning blijft, moet genoeg inkomen hebben bij het volledig overnemen van de hypotheek. Je zult dus zelfstandig de hypotheek moeten kunnen afbetalen voor het uitkopen van je ex.

De hypotheekverstrekker toets of je voldoet aan de inkomensnormen. Vaak is naast de bestaande hypotheek die op jouw naam wordt gezet ook een nieuwe hypotheek nodig. Plan zo snel mogelijk een gesprek in met de hypotheekverstrekker om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kan dit proces zonder uitkopen?

Het is niet altijd mogelijk om de hypotheek op één naam te zetten zonder een uitkoopsom aan jouw partner te betalen. Jullie zijn namelijk beide eigenaar van de woning en hebben hier allebei recht op.

Een uitzondering op de regel zou kunnen zijn wanneer jij en je partner twee koopwoningen hebben. Zijn deze woningen in waarde gelijk aan elkaar? Dan zouden jullie ervoor kunnen kiezen om allebei één woning te nemen.

Jullie bepalen dus samen of het uitkopen door middel van een uitkoopsom niet meer nodig is. Jullie moeten het hier dan gezamenlijk over eens zijn. Dit besluit kan niet zelfstandig genomen worden.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00