Inhoudsopgave

Wie heeft het woonrecht tijdens de echtscheidingsprocedure?

Wanneer jullie de stap hebben gezet om te gaan scheiden, is het niet altijd prettig om nog samen in de woning te blijven. Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over wat er met de woning moet gebeuren, zal meestal één van beide partners de woning voorlopig verlaten. In de meeste gevallen lukt het beide partners wel om hier in onderling overleg afspraken over te maken.

Woonrecht tijdens echtscheidingsprocedure

Wanneer één van beide partners besluit de woning voorlopig te verlaten, dan kan deze persoon niet zomaar op deze afspraak terugkomen. Ook als is deze afspraak in gezamenlijk overleg gemaakt en ook al is de vertrekkende persoon eigenaar over de helft van de woning. Door het duurzaam verlaten van de woning geeft de vertrekkende partner zijn of haar woonrecht prijs.

Onenigheid over woonrecht?

Soms lukt het beide partners niet om afspraken te maken over het voorlopige woonrecht, terwijl het door de hoog opgelopen spanningen wel noodzakelijk kan zijn dat één van u beiden de woning verlaat. In dat geval kan een advocaat voor u, via een spoedprocedure (in vaktaal: via een voorlopige voorziening), aan de rechtbank vragen om u voorlopig als enige het woonrecht toe te kennen. Zodra de echtscheidingsprocedure gestart is kan vervolgens aan de rechter worden gevraagd om één van de partijen de exclusieve bevoegdheid te geven de woning tot zes maanden na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking te bewonen en te gebruiken. Let op: als de rechtbank dit toewijst, dan zou degene die de woning moet verlaten mogelijk wel aanspraak kunnen maken op een redelijke vergoeding. Deze vergoeding wordt vaak vastgesteld aan de hand van een eventuele overwaarde van de woning.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00