Wie heeft het woonrecht tijdens de echtscheidingsprocedure?

Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over wat er met de woning moet gebeuren, zal meestal een van beide partners de woning voorlopig moeten verlaten. In de meeste gevallen lukt het beide partners wel om hier in onderling overleg afspraken te maken over het woonrecht.

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Woonrecht tijdens echtscheidingsprocedure

Als bijvoorbeeld afgesproken wordt dat de man de woning voorlopig zal verlaten, dan kan hij ook niet meer zomaar op deze afspraak terugkomen ook al is de woning voor de helft zijn eigendom. Door het duurzaam verlaten van de woning geeft hij ook zijn woonrecht prijs.

Onenigheid over woonrecht?

Soms lukt het beide partners niet afspraken te maken over het voorlopige woonrecht, terwijl het door de hoog opgelopen spanningen wel noodzakelijk is dat een van u beiden de woning verlaat. In dat geval kan een advocaat voor u via een spoedprocedure (in vaktaal: via een voorlopige voorziening) aan de rechtbank vragen om u voorlopig als enige het woonrecht toe te kennen. Zodra de echtscheidingsprocedure gestart is kan vervolgens aan de rechter worden gevraagd om een van partijen de exclusieve bevoegdheid te geven de woning tot zes maanden na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking te bewonen en gebruiken. Let op: als de rechtbank dit toewijst, dan zou degene die de woning moet verlaten mogelijk wel aanspraak kunnen maken op een redelijke vergoeding. Deze vergoeding wordt vaak vastgesteld aan de hand van een eventuele overwaarde van de woning.Advies of hulp nodig tijdens de echtscheidingsprocedure?

Neem contact op via de Scheidingslijn of het contactformulier.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Wanneer eindigt gemeenschap van goederen?

De peildatum is van belang omdat deze datum het moment aangeeft waarop de gemeenschap van goederen eindigt.

Lees het volledige artikel

Echtelijke woning wordt verkocht bij echtscheiding

Vaak zal de gezamenlijke woning bij een echtscheiding verkocht moeten worden, omdat beide partners dit willen of omdat er geen andere mogelijkheid is.

Lees het volledige artikel

Woning overnemen bij een scheiding

Als een van beide ex-partners na een scheiding de woning wil overnemen dan moeten er afspraken worden gemaakt over de overwaarde en de hypotheekschuld.

Lees het volledige artikel

Wat gebeurt er met de huurwoning na een echtscheiding?

Als u getrouwd bent en u woont samen in een huurwoning, dan bent u automatisch medehuurder ook al heeft u de huurovereenkomst niet zelf ondertekend. Als medehuurder bent u naast de huurder ook volledig aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst.

Lees het volledige artikel

Gezamenlijk eigenaar van de woning blijven na de scheiding

Naast het verkopen van de woning of het overnemen van de woning door een van beide partners is het ook mogelijk om voor kortere of langere tijd gezamenlijk eigenaar van de woning te blijven. De reden hiervoor kan een financiële achtergrond hebben.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen