Help! Er wordt een kind ontvoerd?

Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop een van onze advocaten toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald. De vrouw had hier vooraf al melding van gemaakt bij de politie. Zij haalde het jongetje uit het gezin omdat zij grote zorgen had over het welzijn van dit kind.  

Bel ons

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat? Neem dan direct contact met ons op

Of laat ons u terugbellen

Op werkdagen bellen we u binnen 1 uur terug

Advies- en Meldpunt Kindermishandeling

De vrouw werkte in het gezin en zag dat moeder niet in staat was om voor haar zoontje te zorgen. De vrouw deed meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), maar er gebeurde niets. Aangezien de situatie steeds verder verslechterde besloot de vrouw zich over het kind te ontfermen. Op dat moment kwam Jeugdzorg onmiddellijk in actie en werd het jongetje op last van de rechter (tijdelijk) uit huis geplaatst. Is het goed wat deze maatschappelijk werkster heeft gedaan? Ik vind van wel. En als jurist is er dan meteen een stemmetje dat zegt: ‘Maar deze mevrouw is wel op de stoel van de rechter gaan zitten’. En toch negeer ik dat stemmetje in dit geval. In Nederland zijn duizenden kinderen waarvoor dagelijks niet goed wordt gezorgd waardoor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid in gevaar komt. Mensen die dagelijks in gezinnen werken waarvan de gezondheid van de kinderen ernstig in gevaar komt, zoals deze maatschappelijk werkster, ervaren als geen ander hoe moeilijk het is om door te dringen bij de Raden van Kinderbescherming en bureau’s Jeugdzorg. Het treurige in dit verhaal is dat op het moment dat zo’n jongetje bij zijn moeder wordt weggehaald door de maatschappelijk werkster linea recta wordt ingegrepen, terwijl dit natuurlijk al veel eerder had moeten gebeuren.

Noodkreet richting politiek en instanties voor jeugdzorg

Ik vind het te makkelijk om met de beschuldigende vinger naar het AMK, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg, instanties die veelal overbelast zijn, te wijzen. Ik beschouw het optreden van deze maatschappelijk werkster dan ook als een noodkreet naar de politiek (meer geld voor Jeugdzorg), maar ook naar de instanties voor Jeugdzorg (betere en efficiëntere organisatie). Het moet toch in de toekomst niet zo zijn dat een kind alleen uit zijn benarde thuissituatie kan worden gered door heldhaftige maatschappelijk werksters?Heeft u vragen over de situatie van uw kind?

Bel de Scheidingslijn of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Scheiden met kinderen, wat zijn de gevolgen?

Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop een van onze advocaten toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald. De vrouw had hier vooraf al melding van gemaakt bij de politie. Zij haalde [...]
Lees het volledige artikel

Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?

Ouders kunnen in Nederland kiezen of hun kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Een combinatie van beide namen is niet mogelijk. Deze keuze is ook eenmalig.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen