Inhoudsopgave

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Inhoudsopgave

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden. De Nederlandse man en de Filippijnse vrouw waren in 2002 met elkaar getrouwd en kregen drie kinderen van momenteel 9, 7 en 3 jaar oud. In april 2009 werd de scheiding van het paar uitgesproken waarna een juridische strijd losbarstte over onder meer de partneralimentatie.

Draagkracht en behoefte bepalen de hoogte van de alimentatie

Onder normale omstandigheden kan een vrouw (in 99% van de gevallen is de vrouwelijke partner alimentatiegerechtigd) aanspraak maken op partneralimentatie. De discussie gaat dus meestal niet om de vraag of, maar om hoeveel alimentatie er betaald moet worden. Bij de berekening van de hoogte van de alimentatie wordt rekening gehouden met de draagkracht van de man (Wat kan hij betalen?) en de behoefte bij de vrouw (Hoeveel inkomen heeft zij nodig?).

Grievend en kwetsend

In de gerechtelijke procedure die zich in Leeuwarden afspeelde voerde de man aan dat de vrouw zich jegens hem zo grievend en kwetsend gedragen had dat van hem niet gevergd kon worden dat hij partneralimentatie zou betalen. Door de kinderen buiten zijn medeweten mee te nemen naar de Filippijnen had de vrouw haar recht op alimentatie verspeeld, zo redeneerde de man. Het gerechtshof in Leeuwarden was het op dit punt met de man eens. Bij een eerdere kort geding procedure had een andere rechter bovendien al vastgesteld dat de kinderen voorlopig aan de man zouden worden toevertrouwd. Door de kinderen mee te nemen naar het buitenland handelde de vrouw in feite in strijd met dit rechterlijke oordeel. De vrouw voerde nog aan dat zij genoodzaakt was om naar het buitenland uit te wijken omdat zij door de scheiding niet langer rechtmatig in Nederland kon verblijven. Maar ook dit verweer mocht de vrouw niet baten. Volgens de rechter in Leeuwarden rechtvaardigde dit nog niet dat zij de kinderen dat ook maar gelijk mee moest nemen terwijl de vrouw op geen enkele manier aannemelijk kon maken dat zij geprobeerd had om op een andere wijze een legale verblijfstatus in Nederland te krijgen. Het verzoek van de vrouw om in aanmerking te komen voor partneralimentatie werd dan ook afgewezen. De uitkomst van deze procedure zal voor de man slechts een schrale troost zijn; enig contact tussen hem en de kinderen is er vooralsnog niet.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10