Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

De vijf grootste misverstanden over alimentatie

Vrijwel iedereen die te maken krijgt met een echtscheiding wordt ook geconfronteerd met partneralimentatie of kinderalimentatie. Ondanks het feit dat ruim 30.000 echtscheidingen per jaar worden uitgesproken, bestaan er over alimentatie veel misverstanden. Lees in deze blog de vijf grootste misverstanden op een rij.

1. ‘Ik heb voor onbepaalde tijd recht op partneralimentatie.’

Nee, de duur van partneralimentatie is eigenlijk altijd beperkt. De hoofdregel luidt dat de partneralimentatieverplichting uiterlijk na vijf jaar stopt. De termijn start vanaf het moment dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als het huwelijk minder dan tien jaar heeft geduurd, dan zal de partneralimentatieverplichting uiterlijk stoppen na een periode gelijk aan de helft van het aantal jaren dat het huwelijk geduurd heeft. Dus ben je bijvoorbeeld acht jaar gehuwd, dan is de maximale duur vier jaar

Er zijn drie uitzonderingen:

  1. Hebben jullie samen kinderen, dan stopt de partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar is.
  2. Heeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap meer dan 15 jaar  geduurd? En krijgt de alimentatie-ontvanger binnen 10 jaar AOW? Dan moet de partneralimentatie worden betaald totdat de ontvanger AOW krijgt.
  3. Als je bent geboren op of voor 1 januari 1970 en bent langer dan 15 jaar gehuwd? En krijg je pas over 10 jaar AOW? Dan duurt de partneralimentatie 10 jaar.

Bij samenloop van de hierboven genoemde uitzonderingen geldt de langste termijn.

2. ‘Kinderalimentatie moet worden betaald tot het kind of de kinderen achttien jaar zijn.’

De basisregel luidt inderdaad dat kinderalimentatie betaald moet worden voor de kosten en opvoeding van minderjarige kinderen. Maar de wet kent ook een zogenaamde verlengde onderhoudsplicht. Dit betekent dat kinderen in de leeftijd van achttien tot eenentwintig jaar ook recht hebben op alimentatie voor het geval ze nog niet in staat zijn om in hun eigen onderhoud te voorzien.

Alimentatie wijzigen

3. ‘Als de alimentatie niet meer wordt betaald, kan ik een deurwaarder inschakelen.’

Het inschakelen van een deurwaarder is een mogelijkheid als de alimentatie door een rechter is vastgesteld. Maar in dat geval is het vaak goedkoper om gebruik te maken van de diensten van het LBIO. Als de alimentatie niet door een rechter is vastgesteld, maar bijvoorbeeld tussen beide ex-partners is overeengekomen in een echtscheidingsconvenant, dan zal er door de alimentatiegerechtigde via een advocaat een verzoek bij de rechter moeten worden ingediend om de alimentatie alsnog vast te laten leggen in een rechterlijke uitspraak.

4. ‘Als mijn ex-partner een nieuwe relatie aangaat, mag ik de alimentatie stopzetten.’

Volgens de wet eindigt de partneralimentatie automatisch als de alimentatiegerechtigde opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of met iemand gaat samenleven ‘als waren zij gehuwd’. Deze laatste situatie wordt veel minder snel aangenomen dan vaak gedacht wordt. Het moet dan gaan om een samenleving die in feite alle kenmerken heeft van een huwelijk zoals het voeren van een gemeenschappelijke huishouding. Een LAT-relatie zal in het algemeen dus niet voldoende zijn om de alimentatie te kunnen stoppen.

5. ‘De hoogte van de alimentatie kan exact berekend worden.’

Bij elke alimentatieberekening draait het om twee begrippen: behoefte (hoeveel alimentatie is er idealiter nodig) en draagkracht (hoeveel alimentatie kan de alimentatieplichtige betalen). De meeste juridische professionals beschikken over uitgebreide softwareprogramma’s waarmee de hoogte van de alimentatie berekend kan worden. Een officiële alimentatieberekening houdt rekening met de actuele normen die door de rechtspraak zijn vastgesteld. Om snel een indicatie te krijgen van de hoogte van de partner- of kinderalimentatie kan je gebruik maken van onze rekentools hiermee kan je online alimentatie berekenen.

Een advocaat kan een officiële alimentatieberekening opstellen aan de hand van jouw specifieke situatie. Neem contact met ons op, wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte advocaat.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00