Inhoudsopgave

Help! Mijn ex werkt niet mee aan verkoop van ons huis

Je ligt in een scheiding en hebt samen met je partner een koopwoning. Om verder te kunnen met je leven, wil je de woning snel in de verkoop zetten. Er is alleen een probleem: je partner wil niet meewerken aan de verkoop van jullie woning. Dat is heel vervelend. Je voelt je machteloos. Wat kun je doen? De oplossing lees je hieronder.

Nogmaals in gesprek met je partner

Ondanks dat je ex partner jou al heeft verteld de woning niet te willen verkopen, zul je opnieuw moeten proberen het gesprek aan te gaan. Vaak reageren mensen primair en soms onredelijk in een emotionele toestand. Als ze even tot bedaren komen, kunnen ze soms beter rationeel nadenken over een situatie. Geef je partner de tijd om aan het idee te wennen. 

Besef ook dat je begrip moet hebben voor je partners wens om in de woning te willen blijven. Misschien is je partner gehecht aan de woning en omgeving. Ook kan het zijn dat je partner werk of goede contacten in de buurt heeft wonen. Het is dan een grote stap om te verhuizen. 

Jouw partner moet ook jouw belangen begrijpen. De scheiding zelf is al ingrijpend, maar je maakt je misschien zorgen over jouw financiële zekerheid. Daarnaast wil je stabiliteit terug in je leven. Je wenst snel de woning te verlaten en het liefst met winst, dan kun je weer vooruit. 

Je laten uitkopen 

Het is goed mogelijk dat jouw partner in de woning wil blijven wonen. Hij zou aan jou kunnen vragen of hij jou mag uitkopen. Ga voor jezelf na of jij hiermee akkoord gaat. Omdat je beiden eigenaar bent van de woning, ben je niet verplicht om een uitkoop te accepteren als een rechter dit niet heeft bepaald. Jouw partner moet daarbij ook wel in staat zijn om de hypotheek zelfstandig te kunnen betalen en zal akkoord moeten krijgen van de hypotheekverstrekker. 

Verkoop uitstellen

Het kan zijn dat je partner op dit moment nog niet zelfstandig de hypotheek kan betalen, maar hier wel aan werkt. Je partner zou dan aan jou kunnen vragen om de verkoop van de woning tijdelijk uit te stellen. Dit houdt in dat jouw partner in de woning blijft en dat de hypotheek op naam van jullie beiden blijft staan. Jullie zijn dan nog steeds beiden aansprakelijk voor de hypotheeklasten op de woning. Je partner verzoekt jou dan om medewerking te verlenen en de situatie rondom de woning over een paar jaar opnieuw te bekijken.

Goed om te weten

Een verkoop uitstellen is alleen aan te raden wanneer jullie on speaking terms zijn. Als jouw partner in de woning zit, kan hij of zij constant aangeven te willen blijven en de hypotheek nog niet rond te hebben. Van uitstel komt vaak afstel en dan krijg je vaak te maken met vervelende juridische procedures. 

Hulp inschakelen

Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen. Bij een goed bod kan de rechter bovendien vervangende toestemming voor de verkoop geven waardoor de woning verkocht kan worden..

Emotionele ondersteuning

Een scheiding is emotioneel zwaar. Het moeten overleggen met je partner van wie je nu juist gaat scheiden, maakt het er niet makkelijker op. Het is logisch dat je misschien niet in staat bent om dit in je eentje te doen. Als het je psychisch te veel wordt, neem dan contact op met je huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een geschikte psycholoog.  

Juridische ondersteuning

Bij gesprekken met je partner over de woning wil je misschien ook juridisch goed worden bijgestaan. Hierin zijn twee opties mogelijk:

  • Het inschakelen van een advocaat-mediator.

Deze kan jullie bijstaan door middel van gezamenlijke begeleiding om afspraken te maken over de woning en de algehele scheiding. Er wordt dan door de mediator gestimuleerd om samen in harmonie een gesprek te voeren.

  • Het inschakelen van een eigen advocaat.

Lukt een goed gesprek met je partner niet of praten jullie helemaal niet meer? Dan kun je in dit geval een eigen advocaat inschakelen. Deze zal jou dan persoonlijk begeleiden om op te komen voor jouw wensen wat betreft de woning en algehele scheiding.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 21:00