Inhoudsopgave

Help! Mijn ex werkt niet mee aan verkoop van ons huis

Jij en je partner hebben besloten om te gaan scheiden. Er zullen verschillende afspraken gemaakt moeten worden. Indien jullie een gezamenlijke koopwoning hebben zullen deze afspraken ook gaan over de verdeling hiervan. Wanneer jullie ervoor kiezen om de woning te verkopen is het prettig als hier niet teveel tijd overheen gaat. Er is alleen een probleem: je partner wil niet meewerken aan de verkoop van jullie woning. Dit is natuurlijk heel vervelend. Wat kun je in deze situatie doen?

Nogmaals in gesprek met je partner

Ondanks dat je ex partner jou al heeft verteld de woning niet te willen verkopen, zal je opnieuw moeten proberen het gesprek aan te gaan. Vaak reageren mensen primair en soms onredelijk in een emotionele toestand. Als ze even tot bedaren komen, kunnen ze soms beter rationeel nadenken over een situatie. Geef je partner de tijd om aan het idee te wennen. 

Het is belangrijk dat jullie elkaars belangen begrijpen. Misschien is je partner gehecht aan de woning en omgeving. Ook kan het zijn dat je partner werk of goede contacten in de buurt heeft wonen. Het is dan een grote stap om te verhuizen. Daarnaast wil jij stabiliteit terug in je leven. Je wenst de woning te verlaten en het liefst zonder oponthoud. 

Je laten uitkopen 

Het is goed mogelijk dat jouw partner in de woning wil blijven wonen. Hij of zij zou aan jou kunnen vragen of hij jou mag uitkopen. Ga voor jezelf na of jij hiermee akkoord gaat. Omdat je beiden eigenaar bent van de woning, ben je niet verplicht om een uitkoop te accepteren als een rechter dit niet heeft bepaald. Jouw partner moet daarbij ook wel in staat zijn om de hypotheek zelfstandig te kunnen betalen. Is dit het geval dan zal de hypotheekverstrekker akkoord geven en de hypotheek op één naam zetten. 

Verkoop uitstellen

Het kan zijn dat je partner op dit moment nog niet zelfstandig de hypotheek kan betalen, maar hier wel aan werkt. Je partner zou dan aan jou kunnen vragen om de verkoop van de woning tijdelijk uit te stellen. Dit houdt in dat jouw partner in de woning blijft en dat de hypotheek op naam van jullie beiden blijft staan. Jullie zijn dan nog steeds beiden aansprakelijk voor de hypotheeklasten op de woning. Je partner verzoekt jou dan om medewerking te verlenen en de situatie rondom de woning over een paar jaar opnieuw te bekijken. Een verkoop uitstellen is alleen aan te raden wanneer jullie on speaking terms zijn. 

Hulp inschakelen

Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen. Bij een goed bod kan de rechter bovendien vervangende toestemming voor de verkoop geven waardoor de woning verkocht kan worden.

Juridische ondersteuning

Naast juridische hulp bij het afdwingen van de verkoop kan je er ook voor kiezen bij de gesprekken met je partner over de woning te worden bij gestaan. Hierin zijn twee opties mogelijk:

  • Het inschakelen van een advocaat-mediator.

Deze kan jullie bijstaan door middel van gezamenlijke begeleiding om afspraken te maken over de woning en de algehele scheiding. Er wordt dan door de mediator gestimuleerd om samen en in harmonie een gesprek te voeren.

  • Het inschakelen van een eigen advocaat.

Lukt een goed gesprek met je partner niet of praten jullie helemaal niet meer? Dan kun je in dit geval een eigen advocaat inschakelen. Deze zal jou dan persoonlijk begeleiden om op te komen voor jouw wensen wat betreft de woning en de algehele scheiding.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 - 029 1003

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00