Inhoudsopgave

Van wie is de koopwoning na samenwonen?

Woon je niet meer samen maar hebben je ex-partner en jij wel een koopwoning? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat er gebeurt met de koopwoning. De eigenaar kan dit bepalen. Op deze pagina behandelen we de eigenaar van de koopwoning en de vervolgstappen bij een koopwoning na samenwonen.

Ga na wie de eigenaar is

Heb je een koopwoning maar ben je niet meer samen met je partner? Dan moeten er afspraken worden gemaakt. Allereerst moet worden vastgesteld wie de eigenaar van de koopwoning is. Dit kan een van jullie zijn. Het is ook mogelijk dat de woning op naam van jullie beiden staat. De vervolgstappen verschillen. Mogelijk hebben jullie eerder al afspraken op papier gemaakt in een samenlevingscontract. Dan moeten jullie je houden aan deze afspraken. 

Een van jullie twee is eigenaar

Is een van jullie tweeën de eigenaar? De niet-eigenaar moet de de woning dan verlaten. Jullie moeten wel overleggen over de termijn en de verdeling van de spullen. Als er een samenlevingscontract is, moeten jullie de afspraken die hierin staan volgen.   

Indien je niet goed meer kunt overleggen met je partner, kunnen wij een eigen advocaat voor je vinden om jouw belangen te behartigen. 

Samen eigenaar 

Staat het huis op naam van jullie beiden? Dan hebben jullie allebei evenveel zeggenschap over de woning. Het is nu van belang om te proberen samen goede afspraken te maken over jullie wensen en behoeften. Bedenk of jullie de woning willen verkopen of dat een van jullie in de woning wilt blijven wonen.

Bekijk samen wat jullie huis momenteel waard is: 

  • overwaarde – waarde huis is hoger dan de hypotheekschuld
  • onderwaarde – hypotheekschuld hoger dan waarde huis

Als jullie samen goede juridische begeleiding nodig hebben, kunnen wij een goede advocaat-mediator voor je inschakelen. Deze zal goed overleg tussen jullie stimuleren en de juridisch te nemen stappen in goede banen leiden.

Wat kan de eigenaar doen

Er zijn voor de eigenaar of eigenaren twee opties: de woning behouden (door een van de twee partners) of de woning verkopen. Hieronder bespreken we hoe dit werkt. 

Woning behouden

Als ervoor is gekozen dat een van de partners in de woning blijft wonen, moet er een aantal dingen geregeld worden. 

Stap 1 – waarde woning bepalen

Eerst moet je kijken naar de huidige waarde van je (gezamenlijke) woning. Dit kan bij een makelaar-taxateur. Je kunt er ook voor kiezen om de WOZ-waarde op te vragen.

Stap 2 – stel overwaarde of onderwaarde vast

Als je eenmaal de waarde van je woning weet, kun je kijken of dit in balans is met de hypotheekschuld. 

Stap 3 – partner uitkopen

Wil jij in de woning blijven? Bij een overwaarde moet je jouw vertrekkende ex-partner de helft hiervan betalen. Bij een onderwaarde moet je ex-partner jou de helft van de onderwaarde betalen. Let op: de hypotheekverstrekker moet je hiervoor toestemming geven. Dus informeer altijd van tevoren naar de mogelijkheden bij jouw hypotheekverstrekker.

Woning verkopen

Is ervoor gekozen om het huis samen te verkopen? Dan moeten je partner en jij samen een aantal stappen doorlopen: 

Stap 1 – schakel een makelaar in 

Als je partner en jij beide eigenaar zijn, moeten jullie allebei toestemming geven voor de verkoop van het huis: toestemmingsvereiste. Je schakelt samen een makelaar in en je bepaalt samen met de makelaar de vraagprijs van de woning.  

Stap 2 – maak tijdelijke afspraken over woning

Zijn je partner en jij beide eigenaar van de woning? Maak dan heldere afspraken met je partner over wie voorlopig in het huis blijft wonen. Stem elkaars wensen en behoeftes af. Bepaal voor wie het logischer en redelijker is om tijdelijk in een woning te blijven wonen. De andere partner moet dan andere (tijdelijke) woonruimte zoeken.

Stap 3 – verkoop de woning

Heb je de woning verkocht? Dan zal de overdracht via de notaris gebeuren. Is er een overwaarde, dan wordt daarmee de hypotheekschuld afgelost. Het restant wordt 50-50 verdeeld tussen jou en je ex-partner. Is er een onderwaarde, dan blijf je samen zitten met een deel van de hypotheekschuld. Deze schuld deel je 50-50. 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10