Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Van wie is de koopwoning na samenwonen?

Woon je niet meer samen maar hebben je ex-partner en jij wel een koopwoning? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat er gebeurt met de koopwoning. De eigenaar van de woning is de degene die hierover gaat. Op deze pagina wordt behandeld wie deze eigenaar van de koopwoning is en wat er gebeurt met deze koopwoning bij het uit elkaar gaan.

Ga na wie de eigenaar is

Als je samen een koopwoning hebt, maar niet meer samenwoont met je ex-partner, moeten er afspraken worden gemaakt.  Allereerst moet worden vastgesteld wie de eigenaar van de koopwoning is. Het kan zo zijn dat één van jullie eigenaar is, maar het is ook mogelijk dat de woning op naam van jullie beiden staat. De vervolgstappen verschillen in deze situaties van elkaar. Mogelijk hebben jullie eerder al afspraken gemaakt in de vorm van een samenlevingscontract. Dan moeten jullie je houden aan deze afspraken. 

Één van jullie twee is eigenaar

Is één van jullie tweeën de eigenaar? De niet-eigenaar moet de woning dan verlaten. Jullie moeten wel overleggen over de termijn en de verdeling van de spullen. Als er een samenlevingscontract is, moeten jullie deze afspraken nakomen.

Indien je niet goed meer kunt overleggen met je partner, kunnen wij een eigen advocaat voor je vinden die jouw belangen behartigt. 

Samen eigenaar 

Staat het huis op naam van jullie beiden? Dan hebben jullie allebei evenveel zeggenschap over de woning. Het is nu van belang dat jullie proberen om samen goede afspraken te maken over jullie wensen en behoeften. Bedenk of jullie de woning willen verkopen of dat één van jullie in de woning wilt blijven wonen.

Als jullie samen juridische begeleiding nodig hebben, kunnen wij de juiste advocaat-mediator voor je inschakelen. Deze zal overleg tussen jullie stimuleren en de juridisch te nemen stappen in goede banen leiden.

Wat kan de eigenaar doen

Er zijn voor de eigenaar of eigenaren twee opties: de woning behouden (door één van de twee partners) of de woning verkopen. Hieronder wordt behandeld hoe dit werkt. 

Woning behouden

Als ervoor is gekozen dat één van de partners in de woning blijft wonen, moet er een aantal dingen geregeld worden. 

Stap 1 – waarde woning bepalen

Eerst moet je kijken naar de huidige waarde van je (gezamenlijke) woning. Dit kan bij een makelaar-taxateur. Je kunt er ook voor kiezen om de WOZ-waarde op te vragen.

Stap 2 – stel overwaarde of onderwaarde vast

Als je eenmaal de waarde van je woning weet, kun je kijken of dit in balans is met de hypotheekschuld. 

  • overwaarde – waarde huis is hoger dan de hypotheekschuld
  • onderwaarde – hypotheekschuld hoger dan waarde huis

Stap 3 – partner uitkopen

Wil jij in de woning blijven? Bij een overwaarde moet je jouw vertrekkende ex-partner de helft hiervan betalen. Bij een onderwaarde moet je ex-partner jou de helft van de onderwaarde betalen. Let op: de hypotheekverstrekker moet je hiervoor toestemming geven. Dus informeer altijd van tevoren naar de mogelijkheden bij jouw hypotheekverstrekker.

Woning verkopen

Is ervoor gekozen om het huis samen te verkopen? Dan moeten je partner en jij samen een aantal stappen doorlopen: 

Stap 1 – schakel een makelaar in 

Als je partner en jij beide eigenaar zijn, moeten jullie allebei toestemming geven voor de verkoop van het huis. Jullie schakelen samen een makelaar in en bepalen samen met de makelaar de vraagprijs van de woning.  

Stap 2 – maak tijdelijke afspraken over woning

Zijn je partner en jij beide eigenaar van de woning? Maak dan heldere afspraken met je partner over wie voorlopig in het huis blijft wonen. Bepaal samen voor wie het logischer en redelijker is om in de woning te blijven wonen. De partner die in de woning blijft zal de andere partner moeten uitkopen. 

Stap 3 – verkoop de woning

Heb je de woning verkocht? Dan zal de overdracht via de notaris gebeuren. Is er een overwaarde, dan wordt daarmee de hypotheekschuld afgelost. Het restant wordt 50/50 verdeeld tussen jou en je ex-partner. Als er een onderwaarde is, verdelen jullie een deel van de hypotheekschuld 50/50. 

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00