Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Alimentatie en ondernemerschap

Het vaststellen van alimentatie kan over het algemeen best lastig zijn. Maar als de alimentatiebetaler ondernemer is, kan dit nog wat ingewikkelder worden. We geven je een paar handvatten. Bij het vaststellen van de hoogte van alimentatie gelden twee belangrijke uitgangspunten: wat is de behoefte van de onderhoudsgerechtigde en wat is de draagkracht van de onderhoudsplichtige. Simpel gezegd: hoeveel heeft de ontvanger nodig en hoeveel kan de betaler betalen?

Bij een ondernemer is het moeilijker om de draagkracht te bepalen. Dat komt doordat het niet altijd duidelijk is wat de inkomsten zijn. Het is natuurlijk anders dan iemand die werkt in loondienst en elke maand een vaste loonstrook ontvangt. Daarbij wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen ondernemers die een onderneming op eigen naam voeren en ondernemers die hun onderneming voeren door middel van een aparte rechtspersoon.

Ondernemer

Eenmanszaak en alimentatie

Het Tremarapport bevat de richtlijnen die rechters gebruiken om alimentatie vast te stellen. Deze richtlijnen leggen uit wat er wordt bedoeld met het begrip 'beschikbare winst'. De 'beschikbare winst' is het bedrag dat een ondernemer kan onttrekken aan de onderneming. Hierbij mag de continuïteit van de onderneming niet in gevaar komen.

Het is aan de ondernemer om inzage te bieden in zijn financiële gegevens. De ondernemer moet dus in ieder geval de laatste drie definitieve jaarstukken, maar ook conceptjaarstukken en (liquiditeits-)prognoses aanbieden. De definitieve jaarstukken dienen de balans, de winst- en verliesrekening met toelichting inclusief kasstroomoverzichten, belastingaangiften en belastingaanslagen te bevatten. De conceptjaarstukken en prognoses moeten worden aangeleverd zodat er een verwachting gevormd kan worden over de toekomst van de onderneming.

Ondernemer, B.V. en alimentatie

Een ondernemer die zijn onderneming drijft door middel van een aparte rechtspersoon (en directeur-grootaandeelhouder is) kan zijn eigen salaris vaststellen. Ook ontvangt hij daarnaast mogelijk dividenduitkeringen. Dit samen vormt het uitgangspunt voor de inkomsten van de directeur-grootaandeelhouder (hierna: DGA). Op basis hiervan wordt de draagkracht dus berekend.

Dit inkomen is discutabel. De alimentatie-ontvanger zou kunnen aanvoeren dat de DGA het inkomen expres aan de lage kant houdt zodat hij minder alimentatie hoeft te betalen. Afhankelijk van de omstandigheden wordt een DGA soms op dezelfde manier behandeld als een ondernemer met een eenmanszaak. Dan wordt dus ook uitgegaan van het bedrag dat de DGA aan de onderneming zou kunnen onttrekken.

Alimentatie

Draagkrachttabel 

Als het inkomen eenmaal is vastgesteld moet de draagkracht worden vastgesteld. Als het gaat om kinderalimentatie gebeurt het vaststellen van deze draagkracht aan de hand van de draagkrachttabel 2023.  Bij partneralimentatie mag de ondernemer na het vaststellen van zijn inkomen bepaalde lasten op dit inkomen in mindering brengen. Van het resterende bedrag is vervolgens 60% beschikbaar voor partneralimentatie.

Het is zeker voor een ondernemer verstandig om een goede alimentatieberekening te laten maken. Dat kan je laten doen bij een familierecht advocaat. Op deze manier weet je zeker dat je een redelijke, eerlijke berekening hebt.

Tegenvallende resultaten? Ondernemer kan wijzigingsverzoek alimentatie indienen

Vanwege veranderende economische omstandigheden kan de winst van een ondernemer flink veranderen na het vaststellen van de partneralimentatie. Toch mag een alimentatiebetaler niet eenzijdig besluiten om op basis hiervan de eerder overeengekomen alimentatie te verlagen, als deze alimentatie door de rechter is bekrachtigd.

Voor het wijzigen van alimentatie moet je naar de rechter. Samen met een echtscheidingsadvocaat kan je een wijzigingsprocedure instellen bij de rechtbank. Je moet dan aantonen dat er een relevante wijziging in omstandigheden heeft plaatsgevonden. Wil je zo'n wijzigingsprocedure instellen en heb je hier nog geen advocaat voor ingeschakeld? Neem telefonisch contact met ons op. Wij kijken samen met je naar de mogelijkheden en kunnen je in contact brengen met een beschikbare familierecht advocaat. Het is ook mogelijk om in ons netwerk zelf een advocaat uit te kiezen die bij je past.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00