Inhoudsopgave

Conversie: een bijzondere verdeling van pensioenrechten

Conversie is een bijzondere manier om de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten te verdelen. Conversie betekent letterlijk omzetting. Deze omzetting slaat op het feit dat hierbij een deel van het ouderdomspensioen definitief wordt omgezet in een eigen ouderdomspensioen van de andere ex-partner. Hoe dit werkt kunt u het beste zien aan de hand van de volgende twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: de standaardverdeling van ouderdomspensioen

Jan en Martha gaan scheiden na een huwelijk van 18 jaar. Tijdens dit huwelijk heeft alleen Jan pensioen opgebouwd. Jan en Martha besluiten bij de echtscheiding te kiezen voor de standaardverdeling van het pensioen.

Dit houdt in dat Martha recht krijgt op de helft van het door Jan tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Martha krijgt deze helft niet direct uitbetaald. Pas als Jan met pensioen gaat, krijgt Martha haar deel rechtstreeks door het pensioenfonds uitbetaald.

Als Jan voor zijn pensioendatum komt te overlijden, komt ook het recht van Martha op haar deel van het ouderdomspensioen te vervallen. Martha is voor haar uitkering dus afhankelijk van het leven van Jan. Als Martha komt te overlijden voorafgaand aan de pensioendatum van Jan, krijgt Jan weer recht op de volle 100% van zijn ouderdomspensioen.

Voorbeeld 2: conversie van pensioenrechten

Maurice en Wendy gaan scheiden na een huwelijk van 11 jaar. Tijdens dit huwelijk heeft alleen Maurice pensioen opgebouwd. Tijdens de echtscheiding geeft Wendy aan dat zij bij de verdeling van het ouderdomspensioen van Maurice voor de daadwerkelijke uitbetaling van haar deel niet afhankelijk wil zijn van het leven van Maurice. Zij stelt conversie voor, Maurice gaat hiermee akkoord.

Door de conversie wordt de helft van het door Maurice tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen definitief omgezet (in vaktaal: geconverteerd) naar een eigen, zelfstandig ouderdomspensioen van Wendy dat geheel los komt te staan van de pensioenregeling van Maurice. Men zegt ook wel dat Wendy bij deze verdeling ‘een eigen aanspraak op ouderdomspensioen krijgt’.

Als Maurice voorafgaand aan de pensioendatum komt te overlijden, heeft dit geen invloed op het ouderdomspensioen van Wendy. En als Wendy komt te overlijden, krijgt Maurice niet zijn volle 100% van het ouderdomspensioen weer terug.

Voor- en nadelen van conversie

Conversie is alleen mogelijk als u daar beiden mee instemt. Als een van beide partners hier niets voor voelt, zal de standaardverdeling van toepassing zijn.

Het grote voordeel van conversie is het feit dat de band tussen beide ex-partners definitief verbroken wordt. Ook op pensioengebied zijn de ex-partners niet meer afhankelijk van het in leven zijn van de ander. Een nadeel kan zijn dat degene die het pensioen heeft opgebouwd bij het overlijden van zijn partner, niet meer het volle ouderdomspensioen terug krijgt.

Laat u goed financieel adviseren over uw persoonlijke situatie als u een keuze moet maken over de verdeling van de pensioenrechten. Niet in alle gevallen zal conversie de beste oplossing zijn.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Gratis intakegesprek

Altijd een advocaat die bij jou past

1432 klanten beoordelen ons met een 9,3/10

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 20:00