Inhoudsopgave

Ongehuwd samenwonen en uit elkaar gaan

Woon je samen en ga je uit elkaar? Dan verloopt het proces anders dan bij een scheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap. Je hoeft volgens de wettelijke regels niet langs de rechter. Hoe het proces verder gaat hangt af van of je:

  • kinderen hebt;
  • een gezamenlijke woning hebt;
  • een samenlevingscontract hebt afgesloten.

Daarnaast wil je misschien weten of er sprake is van partneralimentatie. Je leest hieronder meer over wat er komt kijken bij het uit elkaar gaan na ongehuwd samenwonen.

Uit elkaar zonder kinderen

Als je uit elkaar gaat zonder kinderen, is het niet altijd nodig om een advocaat in te schakelen. Er moeten afspraken gemaakt worden over een eventueel gezamenlijk huis en/of een goede beëindiging van een samenlevingscontract. Deze onderwerpen worden behandeld op deze pagina.

Co-ouderschap

Uit elkaar met kinderen

Ga je uit elkaar en heb je kinderen? Dan bevelen wij aan om een advocaat of mediator in te schakelen. Als je partner en jij het ouderlijk gezag hebben over de kinderen (tot 18 jaar) moeten jullie verplicht een ouderschapsplan opstellen. Het maakt dus niet uit of sprake is geweest van huwelijk, geregistreerde partners of een samenlevingscontract. Het ouderschapsplan hoeft bij het uit elkaar gaan na samenwonen niet langs de rechter. In dit plan staan de afspraken die gaan over de omgang tussen ouders en kinderen, de opvoed- en verzorgingstaken en de kinderalimentatie. Het is echter wel verstandig om deze afspraken officieel vast te leggen, zodat je iets hebt om op terug te vallen als de afspraken niet worden nagekomen.

Wel of geen kinderalimentatie

Bij het uit elkaar gaan (ook ongehuwd of zonder samenlevingscontract) moet er kinderalimentatie betaald worden. Dit is bedoeld als financiële ondersteuning voor het levensonderhoud van het kind.

Hoogte kinderalimentatie

De hoogte van kinderalimentatie hangt af van verschillende factoren. Je moet weten hoeveel beide ouders verdienen, hoeveel zorg beide ouders over de kinderen dragen en wat het kind nodig heeft.

Wil je hulp bij het berekenen van de kinderalimentatie? Wij hebben een team van advocaten en mediators ter beschikking dat je hierbij kan helpen. Met onze online rekentool kun je zelf alvast de kinderalimentatie berekenen!*

*Let op: deze berekening is een hulpmiddel en geeft enkel een indicatie van het daadwerkelijke bedrag van kinderalimentatie. 

alimentatie en ondernemerschap

Uit elkaar en gemeenschappelijke woning

Koopwoning

Hebben jullie een koopwoning en gaan jullie uit elkaar? Dan maakt het uit wie de eigenaar van de koopwoning is. Is de woning van jullie samen? Dan bepalen jullie gezamenlijk wat er met het huis gebeurt. Is slechts één van de partners eigenaar? Dan heeft enkel die partner zeggenschap over de koopwoning. Het kan wel zijn dat jullie hier specifieke afspraken over hebben gemaakt in een samenlevingscontract, dan zijn deze afspraken leidend.

Woning

Huurwoning

Wanneer je partner en jij uit elkaar gaan en een huurwoning hebben, moet worden gekeken naar wie de hoofdhuurder is. Daarnaast is het van belang om te overleggen wie eventueel in de woning wil blijven wonen. Ga na bij de verhuurder wat de mogelijkheden zijn. Het komt vaak voor dat beide partners een andere woning zoeken en de huidige huurwoning opzeggen.

Uit elkaar en samenlevingscontract

Wel samenlevingscontract

Als je partner en jij hebben samengewoond en nu uit elkaar gaan, kan het zijn dat jullie een samenlevingscontract hebben. Hierin staan een aantal rechten en plichten, bijvoorbeeld afspraken over de kinderen, de kosten van de huishouding, de gemeenschappelijke woning, huisdieren en gemeenschappelijke bezittingen. Meestal wordt dit contract samen opgesteld met een notaris, maar dit hoeft niet.

Testament

Het kan zijn dat er een testament aan een samenlevingscontract is toegevoegd. Hierin staat vermeld wie erfgenaam is van bezittingen en eventuele schulden. Dit is belangrijk voor wanneer een van de partners tijdens het uit elkaar gaan komt te overlijden. Bij het uit elkaar gaan moet ook dit testament weer worden gewijzigd.

Hypotheek op beide naam zetten

Geen samenlevingscontract

Als je partner en jij uit elkaar gaan en geen samenlevingscontract hebben, hoef je enkel afspraken te maken over de woning, gemeenschappelijke spullen, eventuele schulden en kinderen indien hier sprake van is. Afspraken over pensioen zijn niet nodig, want hier zijn geen gedeelde rechten aan ontleend. Van partneralimentatie is ook geen sprake, tenzij dit specifiek is afgesproken.

Uit elkaar en partneralimentatie

Soms moet er partneralimentatie betaald worden als je partner en jij uit elkaar gaan. Er is enkel sprake is van partneralimentatie als een van de volgende situaties op jou van toepassing is:

  • huwelijk
  • geregistreerd partnerschap
  • samenwonen met samenlevingscontract met partneralimentatie-afspraken
Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00