Mediation bij echtscheiding

Samen met je partner kun je ervoor kiezen om uit elkaar te gaan via mediation. Hieronder lees je wat dit is, wat de voordelen van mediation zijn en hoe een mediationtraject verloopt bij echtscheiding.

Wat is mediation bij echtscheiding?

Als je gaat scheiden, is het fijn als je dit in goed overleg met je partner kan doen. Als je ertoe bereid bent om compromissen te sluiten, kan een mediator helpen bij conflictbemiddeling tijdens de scheiding: mediation.

Jullie schakelen samen een mediator in om jullie te begeleiden tijdens de scheiding. Er wordt dan gekeken naar de wensen en behoeften van beiden. Jullie maken samen afspraken die vervolgens worden opgesteld  in een echtscheidingsconvenant

Waarom echtscheiding mediation?

Er zijn vele redenen om voor mediation te kiezen, in plaats van voor ieder een eigen advocaat.

Veelvoorkomende redenen om te kiezen voor mediation:

 • sneller een oplossing – de echtscheiding verloopt sneller
 • conflict vermijdend – je sluit met je partner compromissen en voorkomt een vervelende sfeer en nasleep
 • eigen inspraak – samen kunnen jullie afspreken welke verdelingen over bijvoorbeeld het huis, de woning en bezittingen jullie belangrijk vinden. Een rechter hoeft hier niks over te besluiten. 
 • op de situatie afgestemd – bij mediation wordt rekening gehouden met de situatie waarin jullie je beiden in bevinden

Hoe werkt echtscheiding mediation?

Voor het aanvragen van mediation moet je een geschikte mediator vinden. Deze helpt je partner en jou dan in het maken van afspraken waar jullie beide achter staan. Zijn alle afspraken gemaakt dan zal de mediator deze vervolgens zorgvuldig vastleggen.

De afspraken komen in een echtscheidingsconvenant en in het geval jullie samen kinderen hebben ook in een ouderschapsplan. Een advocaat moet met deze documenten een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. 

Wat doet een mediator bij echtscheiding? 

Als je gaat scheiden, kun je een mediator inschakelen. Er zijn twee soorten mediators:

 • mediator – bemiddelaar, kan geen scheiding aanvragen
 • advocaat-mediator – bemiddelaar, kan wel scheiding aanvragen

Alle bij ons aangesloten mediators zijn ook advocaat.

Een goede mediator:

 • luistert naar je partner en jou;
 • denkt aan de belangen van jullie allebei;
 • ondersteunt jullie door juridisch advies te geven;
 • helpt een oplossing te vinden wanneer jullie meningen botsen
 • denkt aan de invloed van de omgeving op jullie
 • is onpartijdig;
 • is onafhankelijk;
 • is betrouwbaar.

Een mediator is een bemiddelaar, een advocaat-mediator is bemiddelaar maar ook advocaat. Hierdoor kan deze dus zelf jullie echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Je hebt een advocaat nodig op het echtscheidingsverzoek in te dienen bij de rechtbank. Een mediator kan en mag dit niet. 

Wij raden altijd aan om een advocaat-mediator in te schakelen bij je scheiding omdat:

 • deze meer expertise heeft door juridische kennis;
 • er maar één expert nodig is;
 • en dus tijd en geld worden bespaard

Let op: ongeacht ons advies om een advocaat-mediator in te schakelen, is het van belang om je te realiseren dat een ‘mediator’ die geen advocaat is, niet perse opleiding nodig heeft. Iedereen mag zich dus mediator noemen. Mediator is geen wettelijk beschermde titel, zoals advocaat. Wij helpen je graag aan een advocaat-mediator die de juiste opleidingen hiervoor heeft afgerond.

Duur echtscheiding mediation

Als je in een mediationtraject zit, hangt de duur hiervan af van de tijd die je nodig hebt om samen met je partner tot overeenstemming te komen. Als jullie het sneller eens worden over zaken, kan sneller een echtscheidingsverzoek bij de rechter worden ingediend. Meestal duurt een scheiding door mediation gemiddeld genomen drie tot vier maanden.

Wilt u contact met een advocaat of een mediator?

Wij helpen u graag. Bel de Scheidingslijn of vul het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Moet ik voor een echtscheiding een advocaat inschakelen?

Bij echtscheidingsprocedures geldt de zogenaamde verplichte procesvertegenwoordiging. Dit houdt in dat u een advocaat moet inschakelen om een verzoekschrift voor echtscheiding in te dienen bij de rechtbank.

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Kan ik online scheiden en wat kost dat?

Online scheiden is met name geschikt voor mensen die snel willen scheiden en slechts in beperkte mate behoefte hebben aan juridisch advies omdat u op vrijwel alle onderdelen van de scheiding zelf afspraken heeft gemaakt.

Lees het volledige artikel

Wie heeft er recht op de huurwoning na een scheiding?

Als u getrouwd bent en u woont samen in een huurwoning, dan bent u automatisch medehuurder ook al heeft u de huurovereenkomst niet zelf ondertekend. Als medehuurder bent u naast de huurder ook volledig aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst.

Lees het volledige artikel

Valt een letselschadevergoeding in huwelijkse gemeenschap?

Uitgangspunt bij een huwelijk dat in gemeenschap van goederen gesloten is, is de gelijke verdeling van alle bezittingen en schulden. In feite is er sprake van een situatie waarbij het vermogen van beide echtelieden samenvloeit tot één gezamenlijk vermogen.

Lees het volledige artikel

Wanneer is de verdeling bij scheiding: nu of in de toekomst?

Van de hoofdregel dat geld en goederen direct bij de scheiding verdeeld moeten worden, kan een rechter afwijken, bijvoorbeeld als de waarde van een bepaald vermogensbestanddeel niet goed vast te stellen is.

Lees het volledige artikel

Kan ik van een echtscheidingsbeschikking in hoger beroep?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een van beide partners (soms zelfs beide partners) besluit om hoger beroep in te stellen. U kunt binnen 3 maanden na de beslissing van de rechtbank een beroep instellen bij het gerechtshof.

Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Alimentatie en ondernemerschap

Het vaststellen van (partner)alimentatie is in het algemeen al niet erg eenvoudig, als de alimentatieplichtige ondernemer is, kan deze rekenexercitie nog eens tot extra hoofdbrekens leiden.

Lees het volledige artikel

Wat kost een scheiding?

De kosten van een echtscheidingsprocedure zijn afhankelijk van een aantal factoren maar worden grotendeels bepaald door de vraag of beide partners één advocaat of adviseur in de arm nemen of dat u beiden besluit een eigen adviseur in te schakelen.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen