Inhoudsopgave

Flitsscheiding

Officieel bestaat de flitsscheiding sinds 1 maart 2009 niet meer, maar snel scheiden kan nog steeds. Je kan ook online scheiden. De term flitsscheiding werd oorspronkelijk gebruikt voor een echtscheidingsmethode waarbij het huwelijk door een gemeenteambtenaar werd omgezet in een geregistreerd partnerschap. Dit geregistreerd partnerschap kon vervolgens vrij eenvoudig en zonder tussenkomst van een rechter ontbonden worden.

Flitsscheiding door wetswijziging onmogelijk gemaakt

Door een flitsscheiding werd het dus mogelijk om zonder tussenkomst van een rechter te scheiden. Door een wetswijziging is deze manier van scheiden sinds 1 maart 2009 niet meer mogelijk.

Toch is de term flitsscheiding sindsdien niet helemaal verdwenen. Vaak wordt deze benaming gebruikt voor een snelle echtscheidingsprocedure op gemeenschappelijk verzoek. Dit houdt in dat een echtscheidingsadvocaat namens jou en jouw partner een gezamenlijk verzoek bij de rechtbank indient met het doel zo spoedig mogelijk een echtscheidingsuitspraak te krijgen.

De flitsscheiding is met name geschikt voor mensen die weinig te regelen hebben, geen aanspraak willen maken op alimentatie en/of geen kinderen hebben. Het draait bij de flitsscheiding dus eigenlijk alleen om het scheiden zelf. In dat geval kan een echtscheiding in enkele weken afgerond worden en tegen zeer geringe kosten.

Geen flitsscheiding, toch een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek?

In de praktijk blijkt dat de meeste mensen toch iets meer geregeld willen hebben dan puur een echtscheidingsuitspraak van de rechtbank.

Vaak is er behoefte aan een alimentatieberekening of alimentatieadvies zodat jij en je partner weten of en welk bedrag aan alimentatie in jullie situatie reëel zou zijn. Ook is het voor de meeste mensen prettig dat een aantal afspraken over de echtscheiding in een overeenkomst worden vastgelegd zodat hierover geen discussies of misverstanden meer kunnen ontstaan. En als er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn, dan kan het geen kwaad dat een advocaat ook adviseert over het ouderschapsplan of dit plan in elk geval controleert.

Wil je een advocaat inschakelen of meer weten over de kosten? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag met het vinden van de juiste advocaat.

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00