Inhoudsopgave

Bel voor een gratis adviesgesprek

Maandag t/m vrijdag
09:00 tot 19:00

Kun je de overwaarde van het huis schenken aan je ex-partner?

Als je ex partner en jij getrouwd zijn en uit elkaar gaan, zijn jullie allebei eigenaar van de woning (tenzij anders bepaald). Er is dan sprake van 'fiscaal partnerschap' tussen jullie doordat jullie een gezamenlijke woning hebben. Jouw ex is dus jouw fiscaal partner zolang jullie samen het huis beheren. Een van jullie gaat mogelijk het huis verlaten en op zoek naar een eigen woning. Je vraagt je misschien af of de overwaarde (positieve waarde van de woning na verrekening van de taxatiewaarde en hypotheekschuld) van jullie eigen huis aan de partner kan worden gegeven die in het huis blijft wonen. Kun je dit dan als schenking zien? We bespreken hieronder welke stappen er mogelijk zijn.

Waarom afstand doen van de overwaarde?

Wil jij of je partner na de scheiding in het huis blijven wonen? Dan is het gebruikelijk dat de partner je zal die in het huis blijft wonen de partner die het huis verlaat uitkoopt. Het gaat dan meestal om een bedrag ter hoogte van de helft van de overwaarde van de woning. Wanneer een huis een hoge overwaarde heeft, kan het om een flinke koopsom gaan.

Het is niet voor iedereen mogelijk om zijn/haar ex-partner uit te kopen. Heeft je ex-partner niet de financiële middelen om je uit te kopen, maar wil je het voor hem/haar toch mogelijk maken om in de woning te blijven wonen? Dan kun je afstand doen van (een gedeelte van) de overwaarde. Zo hoeft je ex-partner niet op zoek te gaan naar een nieuw huis.

Schenking

Wanneer afstand gedaan wordt van de overwaarde van een woning, wordt dit gezien als een schenking. Het kan dus zijn dat je schenkingsbelasting moet betalen over de overwaarde wanneer je afstand doet van de overwaarde van jouw woning.

Belasting over de overwaarde van het huis

Over een schenking moet belasting betaald worden. Wanneer je afstand doet van jouw deel van de overwaarde van de woning, zal daar ook belasting over betaald moeten worden. Bij overwaarde van een woning gaat het vaak om grote bedragen. Je vraagt je nu misschien af om hoeveel belasting dit gaat en of er alternatieven zijn waardoor je geen belasting hoeft te betalen. Deze bespreken we hieronder.

Verlaagd tarief

Bij een schenking geldt een algemene vrijstelling van € 2.658 euro. Bij schenkingen boven dit bedrag geldt een belastingtarief van 30%. Als je gaat scheiden, kan dit tarief worden verlaagd naar 10%. Dit geldt alleen in het geval van een echtscheiding, voor de overige gevallen geldt het algemene tarief van 30%.

Verhoogde vrijstelling

De verhoogde vrijstelling is per 1 januari 2024 afgeschaft.

Overige wijzen om belastingheffing te voorkomen

Naast de bovengenoemde wijzen om belastingheffing over de overwaarde van de woning te voorkomen/minimaliseren, is er nog een aantal andere manieren om belastingheffing over de overwaarde te voorkomen.

Een optie is de uitbetaling van de overwaarde uit te stellen. Een ander mogelijkheid is niet schenken maar de woning nog een tijd onverdeeld aan te houden totdat je ex-partner wel in staat is om de overwaarde te betalen. Er is dan sprake van een lening.

Spijt van de schenking

Het is niet gebruikelijk dat er afstand wordt gedaan van de overwaarde van een huis. Het gaat immers om veel geld. Het kan dan ook gebeuren dat je spijt krijgt van de schenking. Destijds wilde je de echtscheiding zo snel mogelijk achter de rug hebben maar bij nader inzien ging het wel om een heel groot bedrag om te schenken. In principe wordt in het echtscheidingsconvenant vastgelegd wanneer iemand afstand doet van de overwaarde van zijn huis. Wanneer je spijt hebt kun je met behulp van een scheidingsadvocaat het convenant aanvechten.

Aangezien afstand doen van overwaarde zo uitzonderlijk is, ligt de bewijskracht hiervoor bij de ontvangende partij. Deze zal dan moeten aantonen dat je ten tijde van de scheiding daadwerkelijk de overwaarde wilde schenken. Wanneer de ontvanger geen bewijs kan leveren, dient er alsnog afgerekend te worden.

Section Separator

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar!

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat of mediator.

Mediation en eigen advocaat mogelijk

Locaties door heel Nederland

Alleen gespecialiseerde advocaten en mediators

Gratis telefonische intake

Bel ons: 085 109 4102

Of stuur ons een email

Gratis adviesgesprek?
Ma t/m vr - 09:00 tot 19:00