Co-ouderschap

Co-ouderschap is geen wettelijke term. In de praktijk spreken we van co-ouderschap als beide ouders in gelijke mate voor de opvoeding van de kinderen verantwoordelijk willen blijven. Co-ouderschap is een situatie waarbij de kinderen wekelijks ongeveer evenveel bij elk van de beide ouders verblijven. De dagelijkse opvang en verzorging wordt bij co-ouderschap dus zoveel mogelijk verdeeld tussen de twee ex-partners.

Over co-ouderschap bestaan nogal wat misverstanden. In de eerste plaats is co-ouderschap geen officiële wettelijke term, maar er zijn wel voorwaarden aan verboven. Het heeft dus niets te maken met het ouderlijk gezag. Het gezamenlijke ouderlijk gezag blijft ook na een echtscheiding gewoon doorlopen ook zonder dat er sprake is van co-ouderschap. Wat is co-ouderschap dan wel? Het is in feite de afspraak tussen beide ouders om de dagelijkse opvang en opvoeding van de kinderen zoveel mogelijk 50/50 te verdelen. De ouders wonen dan meestal dicht bij elkaar en de kinderen zijn beurtelings een aantal dagen van de week in het huis van de ene ouder en dan weer enkele dagen in het huis van de andere ouder. Uit onderzoek is gebleken dat in minder dan 5% van de gevallen er na een echtscheiding sprake is van co-ouderschap.

Wat bekent dit voor kinderalimentatie?

Co-ouderschap staat los van de vraag of er wel of geen kinderalimentatie betaald moet worden. Kinderalimentatie wordt vastgesteld aan de hand van de kosten van de kinderen en de draagkracht van beide ouders. Bij co-ouderschap is dat niet anders.

Vragen over co-ouderschap en kinderalimentatie?

Neem contact op met de Scheidingslijn of gebruik het contactformulier in.
Bel: 085 - 029 1003 Contactformulier

Bereken in 5 minuten uw actuele alimentatiebedrag

Kinderalimentatie

Gebruik dit formulier om de kinderalimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Partneralimentatie

Gebruik dit formulier om de partneralimentatie te berekenen. Alimentatie berekenen

Indexatie

Wilt u de indexatie van de alimentatie berekenen? Indexatie berekenen

Gerelateerde artikelen

Alimentatie verliezen door het meenemen van een kind naar het buitenland

Een Filippijnse vrouw die haar kinderen zonder medeweten van haar Nederlandse man meenam naar haar geboorteland verspeelt haar recht op partneralimentatie, zo luidt het recente oordeel van het gerechtshof in Leeuwarden.

Lees het volledige artikel

Wettelijke onderhoudsverplichting kinderen of stiefkinderen

In de wet is geregeld dat echtgenoten en geregistreerde partners een onderhoudsplicht hebben ten opzichte van elkaar, dat ouders hun kinderen tot ze 21 jaar zijn moeten onderhouden en dat ex-partners een onderhoudsplicht naar elkaar hebben als één van hen te weinig inkomen heeft om van te leven.

Lees het volledige artikel

Mijn ex-partner komt de omgangsregeling niet na

Wat nu als een van beide ouders zich niet aan de omgangsregeling houdt die de rechter heeft vastgesteld. Bemiddeling, begeleiding of juridische stappen?

Lees het volledige artikel

Scheiden met kinderen, wat zijn de gevolgen?

Co-ouderschap Co-ouderschap is geen wettelijke term. In de praktijk spreken we van co-ouderschap als beide ouders in gelijke mate voor de opvoeding van de kinderen verantwoordelijk willen blijven. Co-ouderschap is een situatie waarbij de kinderen wekelijks ongeveer evenveel bij elk van de beide ouders verblijven. De dagelijkse opvang en verzorging wordt bij co-ouderschap dus zoveel mogelijk [...]
Lees het volledige artikel

Kosten van levensonderhoud en kinderalimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind (of kinderen) en de draagkracht van degene die alimentatie moet betalen (meestal de vader).

Lees het volledige artikel

Proef om kinderen te ontzien bij echtscheiding

Een scheiding is enorm ingrijpend in het leven van kinderen. Om hen bij een moeilijke echtscheiding zoveel mogelijk te ontzien doen de rechtbank Zeeland – West-Brabant, Zeeuwse gemeenten en de Raad voor de Kinderbescherming een proef die 1 jaar gaat duren.

Lees het volledige artikel

Help! Er wordt een kind ontvoerd?

Soms ben je niet alleen een professional of echtscheidingsspecialist, maar gewoon een verontrust burger. Dat gevoel bekroop mij toen een tijd geleden in de media moest lezen dat een maatschappelijk werkster een jongetje uit zijn gezin had gehaald.

Lees het volledige artikel

Wat is informatie- en consultatieplicht?

De verzorgende ouder heeft de wettelijke plicht om de andere ouder op de hoogte te stellen van belangrijke ontwikkelingen rondom het kind. Dit noemt men ook wel de informatie- en consultatieplicht.

Lees het volledige artikel

Welke achternaam krijgt een kind na een echtscheiding?

Ouders kunnen in Nederland kiezen of hun kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Een combinatie van beide namen is niet mogelijk. Deze keuze is ook eenmalig.

Lees het volledige artikel

Wat zijn de voorwaarden van co-ouderschap?

Steeds vaker besluiten ex-partners om het ouderschap met elkaar te delen. De kinderen wonen dan bijvoorbeeld de ene week bij moeder en de ander week bij de andere ouder.

Lees het volledige artikel
Bekijk alle artikelen